ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Άσκηση Κυβερνοάμυνας ‘ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2017

 Από τις 29 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η ετήσια εθνική άσκηση Κυβερνοάμυνας ‘ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2017’ που διοργανώνεται από την Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ.  Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών και η ομάδα εργασίας Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, privacy.ellak.gr με ανοιχτό κάλεσμα συγκρότησε ομάδα για την άσκηση.

Στην ομάδα εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν 55 ειδικοί ερευνητές σε θέματα ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων, και δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες:

  • Στην Αθήνα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο   

  • Στην Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Αριστοτέλειου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και

  • Στην Λάρισα, στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (TEI) Θεσσαλίας.

Στην άσκηση Κυβεροάμυνας Πανόπτης 2017, δοκιμάζονται τεχνικές για Penetration Testing, Στεγανογραφία καθώς και Forensics σε διαφορετικά περιβάλλοντα Windows, Linux, Network και mobile. Για την επίλυση των επεισοδίων, η ομάδα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών χρησιμοποιεί εργαλεία και εφαρμογές ανοικτού κώδικα όπως η ολοκληρωμένη διανομή Kali Linux.

Ιδιαίτερα ξεχωριστή πρόκληση αποτελεί το επεισόδιο Capture The Flag, στην οποία συμμετέχει η ομάδα του Οργανισμού με το όνομαattack sub”. To Capture the Flag,  το οποίο πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο, αφορά την αθόρυβη διείσδυση στο εσωτερικό δίκτυο ενός φορέα με 11 διαφορετικά μηχανήματα και την εκτέλεση διαφόρων ενεργειών ιδιαίτερης δυσκολίας.

Συντονιστές της ομάδας του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, για την άσκηση Κυβερνοάμυνας Πανόπτης 2017, είναι οι:

Παναγιώτης Κρανιδιώτης – Μέλος ΔΣ του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, υπεύθυνος για Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση

Βασίλειος Βλάχος – Μέλος ΔΣ του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, υπεύθυνος για Ιδιωτικότητα και Ασφάλεια -Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών  Πληροφορικής Τ.Ε του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Ιωάννης Κοροβέσης – Εκπρόσωπος του ΕΘΝΙΚΟY ΚΕΝΤΡΟY ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” στον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών.

Leave a Comment