ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Προσωπικά δεδομένα: Συμβουλές για τη χρήση εφαρμογών επεξεργασίας φωτογραφιών από την CNIL

Συμβουλές αναφορικά με τη χρήση εφαρμογών (applications) επεξεργασίας φωτογραφιών εξέδωσε η Γαλλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (CNIL). Αναλυτικά: Πριν «κατεβάσετε» την εφαρμογή Κατεβάστε εφαρμογές από τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών (π.χ. AppStore ή Google Play). Μεταβείτε στη σελίδα παρουσίασης της εφαρμογής και διαβάστε τυχόν αρνητικές κριτικές ή σχόλια. Η ελκυστικότητα ή ο χιουμοριστικός χαρακτήρας της … Read more

Οδηγίες για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων με σκοπό την πολιτική επικοινωνία από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Κείμενο κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων με σκοπό την πολιτική επικοινωνία εξέδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, με το κείμενο αυτό επιχειρείται η επικαιροποίηση των ρυθμίσεων της Οδηγίας 1/2010, λαμβάνοντας υπόψη τις τροποποιήσεις στο άρθρο 11 του ν. 3471/2006, οι οποίες επήλθαν με το ν. 3917/2011, τις νέες … Read more

Πως να στείλετε ασφαλή email με το ProtonMail

Η αποστολή και λήψη email, χωρίς να έχει πρόσβαση σε αυτά ο πάροχος του email μας είναι κάτι που απασχολεί όλο και περισσότερους. Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε εύκολα να στείλουμε ασφαλή mail με το ProtonMail. Τι είναι το ProtonMail; Το ProtonMail είναι μια ασφαλής υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναπτύχθηκε το 2013 στο CERN της … Read more

R. Stallman: Μια ριζοσπαστική πρόταση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Ένα άρθρο του Richard Stallman στον Guardian Οι δημοσιογράφοι με ρωτούσαν εάν όλος ο θόρυβος κατά της κατάχρησης των δεδομένων στο Facebook μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο καμπής στην εκστρατεία για την ανάκτηση της ιδιωτικής μας ζωής. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, εάν το κοινό κάνει την αυτήν εκστρατεία ευρύτερη και βαθύτερη. Ευρύτερη, με την … Read more

Πώς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας στο Facebook για να αποκλείσετε την χρήση των δεδομένων σας από τρίτους

Ιδανικά για να προστατεύσετε την ιδιωτικότητα σας, πρέπει να διαγράψετε το λογαριασμό σας στο Facebook, αλλά για πολλούς αυτό δεν είναι εφικτή λύση.  Ως απλοί χρήστες όμως, δεν θα έπρεπε να περάσετε από περίπλοκες ρυθμίσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι οι εταιρείες με τις οποίες έχετε εμπιστευτεί τα προσωπικά σας στοιχεία καταβάλλουν λογικές  … Read more

Cory Doctorow: Ο πόλεμος για την Προστασία της Ιδιωτικότητας αναμένεται όλο και χειρότερος

Κάποτε τα αρχεία καταγραφής των διακομιστών ήταν απλώς βαρετά αρχεία των οποίων οι πιο δραματικές στιγμές συνέβαιναν όταν κάποιος ξέχναγε να γράψει ένα πρόγραμμα που να διαγράφει τα παλιά και η συσσώρευσή τους οδηγούσε στο να γεμίσουν τον σκληρό δίσκο και να κρασάρουν τον διακομιστή. Στη συνέχεια, μια σειρά από περίεργα ατυχήματα μετέτρεψαν τα αρχεία … Read more

Cory Doctorow: Κορύφωση της αδιαφορίας για την προστασία της ιδιωτικότητας

Από τις πρώτες μέρες της πρόσβασης του κοινού στο Διαδίκτυο, ακτιβιστές όπως εγώ προειδοποιούμε για τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν στην ιδιωτικότητα τα ίχνη των δεδομένων που αφήνουμε πίσω κατά την καθημερινή μας δραστηριότητα. Ελπίζαμε ότι οι άνθρωποι θα σκέφτονταν προνοητικά σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους των δημόσιων γνωστοποιήσεων – δηλαδή ότι τα ατομικά αβλαβή … Read more

5 σενάρια για τη Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στο 2020

Πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα άτομα μέσα σε έναν κόσμο όπου κυριολεκτικά ότι κάνουν στο διαδίκτυο θα μπορούσε να χακαριστεί ή να κλαπεί; Πώς θα μπορούσε ο πολλαπλασιασμός των δικτυωμένων οικιακών συσκευών, των οχημάτων και των άλλων συσκευών να μετατρέψει το τι σημαίνει να έχουμε μια “ασφαλή” κοινωνία; Ποιες θα ήταν οι συνέπειες των … Read more

5 εύκολοι τρόποι για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας online: Συμβουλές από τον Edward Snowden

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο The Intercept , ο Edward Snowden προσέφερε κάποιες συμβουλές για το τι μπορεί να κάνει ο μέσος πολίτης για να διεκδικήσει εκ νέου την ιδιωτικότητά του (privacy, η προστασία της ιδιωτικής ζωής). Επειδή ο διαμοιρασμός πληροφοριών θα πρέπει να είναι μια συζήτηση και να μην αποτελεί ένα αίνιγμα θαμμένο σε … Read more

Το ‘δεν έχω τίποτα να κρύψω’ σκοτώνει τα επιχειρήματα υπεράσπισης της ιδιωτικότητας

To πρωτόγνωρο ενδιαφέρον για την ιδιωτικότητα (ιδιωτική ζωή) είναι παρόμοιο με τις προηγούμενες συζητήσεις για το ίδιο θέμα. Αυτό που προκαλεί μια έξαρση σήμερα (όπως το θέμα με την Apple), καταλαγιάζει αύριο και στη συνέχεια τελικά ξεχνιέται, μέχρι κάτι άλλο να ανακατέψει και πάλι τα νερά. Στη δεκαετία του 2000 είχαμε το Echelon και το … Read more