ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Post-Quantum Cryptography Alliance (PQCA) μια συμμαχία για την κρυπτογραφία στον μετα-κβαντικό κόσμο

Γνωρίζουμε ότι το τέλος της ζωής της κλασικής κρυπτογραφίας πλησιάζει. Όλη η κρυπτογράφηση ασφαλείας που προστατεύει τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τους ιστότοπους και τις πιστωτικές μας κάρτες σήμερα, τελικά θα σπάσει. Αυτό δεν είναι απλώς μια απειλή. αυτή είναι η πραγματικότητα.

Όταν θα έρθει η  Q-Day, που είναι η μέρα που οι κβαντικοί υπολογιστές  θα μπορέσουν να σπάσουν τις υπάρχουσες μεθόδους κρυπτογράφησης, θα χρειαστούμε αντικατάσταση του  Advanced Encryption Standard (AES), RSA, και του Blowfish. Γι’ αυτό τον λόγο το Linux Foundation και άλλοι έχουν ενωθεί στην Post-Quantum Cryptography Alliance (PQCA).

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα θα σπάσουν επίσης. Όπως παρατήρησαν πρόσφατα οι Daniel Davis και Alexander Kim της δικηγορικής εταιρείας Katten: Οι κβαντικοί υπολογιστές έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν τα πιο προηγμένα κρυπτογραφικά πρωτόκολλα — συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για πρωτόκολλα blockchain “

Η PQCA προορίζεται να κινητοποιήσει την ανάπτυξη και την ευρεία υιοθέτηση της μετα-κβαντικής κρυπτογραφίας. Αυτοί οι νέοι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης θα είναι σε θέση να αντισταθούν στις προσπάθειες των κβαντικών υπολογιστών να τους σπάσουν. Η PQCA είναι μια συνεργατική πλατφόρμα, που ενώνει τα πιο λαμπρά μυαλά από τους γίγαντες της βιομηχανίας, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινότητα προγραμματιστών για να αντιμετωπίσουν τις κρυπτογραφικές προκλήσεις της κβαντικής εποχής.

Πρωταγωνιστούν τα ιδρυτικά μέλη, όπως οι τεχνολογικοί κολοσσοί Amazon Web Services (AWS), Cisco, Google και IBM. Η συλλογική τεχνογνωσία και οι πόροι τους είναι έτοιμες να προωθήσουν την αποστολή της PQCA να εξασφαλίσει ευαίσθητα δεδομένα και επικοινωνία στον μετα-κβαντικό κόσμο.

Ο Jim Zemlin, εκτελεστικός διευθυντής του Linux Foundation, δήλωσε: «Δημιουργώντας ένα ανοιχτό και συνεργατικό περιβάλλον για την καινοτομία, η PQCA θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και της υιοθέτησης της μετακβαντικής κρυπτογραφίας σε ανοιχτό κώδικα και πέρα ​​από αυτό».

Ωστόσο, τα μεγάλα μυαλά στη PCQA δεν είναι οι μόνοι ειδικοί που επικεντρώνονται σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) εργάζεται ήδη σε τέσσερις αλγόριθμους κρυπτογράφησης με προστασία από κβαντικούς υπολογιστς:

  • Το CRYSTALS-Kyber που έχει σχεδιαστεί για γενικούς σκοπούς κρυπτογράφησης, όπως η δημιουργία ασφαλών ιστοσελίδων.

  • Το CRYSTALS-Dilithium που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τις ψηφιακές υπογραφές που χρησιμοποιούμε όταν υπογράφουμε έγγραφα εξ αποστάσεως.

  • Το SPHINCS+ είναι επίσης σχεδιασμένο για ψηφιακές υπογραφές.

  • Το FALCON είναι ένας άλλος, λιγότερο ώριμος, αλγόριθμος για ψηφιακές υπογραφές.

Το έργο από το PQCA θα είναι το κεντρικό θεμέλιο για οργανισμούς και έργα ανοιχτού κώδικα που αναζητούν βιβλιοθήκες και πακέτα έτοιμες για παραγωγή για να υποστηρίξουν αυτούς τους αλγόριθμους ανθεκτικούς στην κβαντική

Μέρος της αποστολής της PQCA είναι η δέσμευσή της στην πρακτική εφαρμογή της μετα-κβαντικής κρυπτογραφίας. Η συμμαχία θα πρωτοστατήσει σε τεχνικά έργα, όπως η ανάπτυξη λογισμικού για την αξιολόγηση, τη δημιουργία πρωτοτύπων και την ανάπτυξη νέων μετα-κβαντικών αλγορίθμων. Με άλλα λόγια, η συμμαχία επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της θεωρητικής κρυπτογραφίας και της εφαρμογής της στον πραγματικό κόσμο.

Ένα από τα έργα έναρξης της PQCA είναι το έργο Open Quantum Safe, που ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο του Waterloo το 2014 και είναι μία από τις κορυφαίες πρωτοβουλίες λογισμικού ανοιχτού κώδικα στον κόσμο που είναι αφιερωμένη στη μετακβαντική κρυπτογραφία.

Η PQCA θα φιλοξενήσει επίσης το νέο PQ Code Package Project, το οποίο θα δημιουργήσει εφαρμογές λογισμικού υψηλής αξιοπιστίας, έτοιμες για παραγωγή των προσεχών προτύπων μετακβαντικής κρυπτογραφίας, ξεκινώντας από τον αλγόριθμο ML-KEM.

Όλη αυτή η προσπάθεια έχει σημασία γιατί ο κβαντικός υπολογισμός είναι σε μεγάλο βαθμό μια μικτή ευλογία. Όπως είπε ο Jon Felten, ανώτερος διευθυντής αξιόπιστων τεχνολογιών της Cisco Systems: «Ο κβαντικός υπολογιστής προσφέρει τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων που προηγουμένως δεν ήταν προσβάσιμα, ενώ ταυτόχρονα απειλεί πολλές ψηφιακές προστασίες που θεωρούμε δεδομένες».

Αυτή η «μετάβαση σε πρότυπα, αλγόριθμους και πρωτόκολλα ανθεκτικά στην κβαντική ακτινοβολία θα είναι αναμφίβολα μια πρόκληση», δήλωσε ο Ted Shorter, CTO του  Keyfactor. Αυτό που είναι ήδη ξεκάθαρο είναι ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή υπολογιστών. Δεν θα ξέρουμε πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι προετοιμασίες μας έως ότου οι κβαντικοί υπολογιστές έχουν αρκετά qubits για να σπάσουν τα υπάρχοντα κρυπτογραφημένα δεδομένα μας.

Το επίπεδο προόδου είναι τέτοιο που η IBM κυκλοφόρησε πρόσφατα το πρώτο τσιπ 1.000 qubit. Αυτό το επίπεδο απόδοσης δεν είναι αρκετό για να φτάσει η Q-Day. Ωστόσο, είναι μια στιγμή που δεν απέχει πολύ από το να πραγματοποιηθεί

Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com/

Leave a Comment