ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ανησυχείτε για τις τηλεφωνικές απάτες; Δημιουργήστε έναν οικογενειακό κωδικό πρόσβασης

Ο παππούς σου λαμβάνει μια κλήση αργά το βράδυ από ένα άτομο που προσποιείται ότι είσαι εσύ. Ο καλών λέει ότι βρίσκεστε στη φυλακή ή σας έχουν απαγάγει και ότι χρειάζονται επειγόντως χρήματα για να σας γλυτώσουν. Ίσως στη συνέχεια φέρουν έναν ψεύτικο αστυνομικό ή απαγωγέα για να αυξήσουν την ένταση. Τα χρήματα, φυσικά, θα πρέπει να συνδεθούν αμέσως σε έναν άγνωστο λογαριασμό σε μια άγνωστη τράπεζα ή να πληρωθούν χέρι με χέρι.

Είναι μια κλασική και κοινή απάτη και, όπως πολλές απάτες, βασίζεται σε ένα τρομακτικό, επείγον σενάριο για να παρακάμψει την κοινή λογική του θύματος και να το κάνει πιο πιθανό να στείλει χρήματα. Τώρα, οι απατεώνες φέρεται να πειραματίζονται με έναν τρόπο να αυξήσουν περαιτέρω αυτόν τον πανικό παίζοντας μια προσομοιωμένη ηχογράφηση της φωνής «σας».. Ευτυχώς, υπάρχει ένα εύκολο και παλιό κόλπο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προλάβετε τους απατεώνες: να δημιουργήσετε έναν κοινό προφορικό μυστικό κωδικό πρόσβασης με την οικογένειά σας.

Η ικανότητα δημιουργίας ηχητικών με φωνές των ανθρώπων με τη χρήση της μηχανικής μάθησης σε λίγα λεπτά έχει γίνει σχετικά φθηνή και εύκολη στην απόκτηση τεχνολογίας. Υπάρχουν μυριάδες ιστότοποι που θα σας επιτρέψουν να κάνετε κλώνους μιας φωνής. Κάποιοι θα σας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία από φωνές διασημοτήτων για να πείτε οτιδήποτε θέλουν, ενώ άλλοι θα σας αφήσουν να ανεβάσετε τη φωνή ενός νέου ατόμου για να δημιουργήσετε έναν κλώνο φωνής οποιουδήποτε έχετε ηχογράφηση. Οι απατεώνες έχουν καταλάβει ότι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να κλωνοποιήσουν τις φωνές των κανονικών ανθρώπων. Ξαφνικά ο συγγενής σας δεν μιλάει σε κάποιον που ακούγεται σαν εντελώς άγνωστος, ακούει τη δική σας φωνή. Αυτό κάνει την απάτη πολύ πιο ανησυχητική.

Οι απάτες παραγωγής φωνής δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένες, αλλά φαίνεται να συμβαίνουν. Υπήρξαν αναφορές (και μάλιστα ακομα και μια μαρτυρία βουλευτή) από άτομα που έχουν γίνει στόχοι απάτης πλαστοπροσωπίας φωνής. Οι απάτες κλωνοποίησης φωνής χρησιμοποιούνται επίσης σε επίσης εκστρατείες πολιτικής παραπληροφόρησης. Είναι αδύνατο για εμάς να γνωρίζουμε τι είδους τεχνολογία χρησιμοποίησαν αυτοί οι απατεώνες ή αν είναι απλώς πολύ καλές πλαστοπροσωπίες. Αλλά είναι πιθανό ότι οι απάτες θα γίνουν πιο διαδεδομένες καθώς η τεχνολογία γίνεται φθηνότερη και πιο πανταχού παρούσα. Προς το παρόν, η καινοτομία αυτών των απατών και η χρήση μηχανικής μάθησης και deepfakes, τεχνολογίες που εγείρουν ανησυχίες σε πολλούς τομείς της κοινωνίας, φαίνεται να οδηγεί σε μεγάλο μέρος της κάλυψης.

Ο οικογενειακός κωδικός πρόσβασης είναι μια λύση δεκαετιών, χαμηλής τεχνολογίας σε αυτό το σύγχρονο πρόβλημα υψηλής τεχνολογίας.

Το πρώτο βήμα είναι να συμφωνήσετε με την οικογένειά σας για έναν κωδικό πρόσβασης που όλοι μπορείτε να θυμάστε και να χρησιμοποιήσετε. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να είναι εύκολο να θυμόμαστε σε κατάσταση πανικού, να είναι δύσκολο να ξεχαστεί,. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το όνομα ενός γνωστού προσώπου ή αντικειμένου στην οικογένειά σας, ένα εσωτερικό αστείο, ή οποιαδήποτε λέξη που όλοι μπορείτε να θυμάστε εύκολα. Παρά το όνομα, αυτό δεν χρειάζεται να περιορίζεται στην οικογένειά σας, μπορεί να είναι μια επιλεγμένη οικογένεια, χώρος εργασίας, μια ομάδα αναρχικών μαγισσών κ.λπ. Οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων με την οποία συνεργάζεστε μπορεί να επωφεληθεί από την κατοχή ενός κωδικού πρόσβασης.

Στη συνέχεια, όταν κάποιος καλεί εσάς ή κάποιον που σας εμπιστεύεται (ή στέλνει email ή σας στέλνει μηνύματα κειμένου) με ένα επείγον αίτημα για χρήματα , απλά του ζητάτε τον κωδικό πρόσβασης. Εάν δεν μπορούν να σας το πουν, τότε μπορεί να είναι ψεύτικο. Θα μπορούσατε φυσικά να το επαληθεύσετε περαιτέρω με άλλες ερωτήσεις, όπως, “πώς είναι το όνομα της γάτας μου” ή “πότε ήταν η τελευταία φορά που είδαμε ο ένας τον άλλον;” Αυτού του είδους οι ερωτήσεις λειτουργούν ακόμα κι αν δεν έχετε ρυθμίσει προηγουμένως μια φράση πρόσβασης στην ομάδα οικογένειας ή φίλων σας. Αλλά να θυμάστε ότι οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν βασικά πράγματα όταν έχουν βιώσει τραύμα ή είναι σε πανικό. Μπορεί να είναι χρήσιμο, ειδικά για άτομα με λιγότερο ισχυρές αναμνήσεις, να σημειώσετε τον κωδικό πρόσβασης σε περίπτωση που τον ξεχάσετε. Εξάλλου, δεν είναι πιθανό ο απατεώνας να εισβάλει στο σπίτι σας για να βρει τον οικογενειακό κωδικό πρόσβασης.

Αυτές οι τεχνικές μπορούν να είναι χρήσιμες ενάντια σε άλλες απάτες που δεν έχουν εφευρεθεί ακόμη, αλλά που μπορεί να εμφανιστούν καθώς τα deepfakes γίνονται πιο διαδεδομένα, όπως τα fake βίντεο ή φωτογραφλιες που δημιουργούνται από μηχανές. Ή θα πρέπει να βρεθείτε σε μια κατάσταση επιστημονικής φαντασίας όπου υπάρχουν δύο πανομοιότυπα αντίγραφα του φίλου σας και δεν είστε σίγουροι ποιο είναι ο κακός κλώνος και ποιο είναι το πρωτότυπο.

An image of spider-man pointing at another spider-man who is pointing at him. A classic meme.

Το πρόσθετο πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι σας δίνει ένα λεπτό για να κάνετε πίσω, να αναπνεύσετε και να εμπλακείτε σε κάποια κριτική σκέψη. Πολλές απάτες αυτού του είδους βασίζονται στον πανικό και σε κρατούν στο κάτω μέρος του εγκεφάλου σας, ζητώντας τη φράση πρόσβασης μπορείτε επίσης να αφιερώσετε ένα λεπτό για να σκεφτείτε. Είναι πραγματικά το παιδί σας σε ταξιδι αυτή τη στιγμή; Μπορείτε να τους καλέσετε ξανά στον αριθμό τηλεφώνου τους για να βεβαιωθείτε ότι είναι αυτοί;

Έτσι, δημιουργήστε έναν οικογενειακό κωδικό πρόσβασης και έναν κωδικό πρόσβασης φίλου για να αποτρέψετε την απάτη ενάντια στην οικογένεια και τους φίλους σας από απατεώνες τεχνητής νοημοσύνης (ή κακούς κλώνους).

Πηγή άρθρου: https://www.eff.org/

Σχετικά άρθρα:

Leave a Comment