ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Οι εξελίξεις με το σχέδιο κανονισμού  CSAR για τη μαζική σάρωση των προσωπικών μηνυμάτων μας

Με το τέλος του 2023 , υπάρχει ακόμα σε εκκρεμότητα το σχέδιο κανονισμού της ΕΕ για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών (CSA). Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια θέση η οποία “εναντιώθηκε” στην ευρεία υποχρεωτική επαλήθευση ηλικίας, την υπονόμευση της κρυπτογράφησης και την παρακολούθηση της ψηφιακής ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων χωρίς εύλογη υποψία. Ενώ οι βουλευτές μπορεί να ήλπιζαν ότι αυτό θα έφερνε κάποιες αλλαγές στη θέση του Συμβουλίου, στην πραγματικότητα συνέβη το αντίθετο.

Το Συμβούλιο (η ομάδα εκπροσώπων από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ) παραμένει αποφασιστικά υπέρ του κανονισμού CSA. Στο συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών που μεταδόθηκε ζωντανά στις 4 Δεκεμβρίου, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson – η αμφιλεγόμενη φιγούρα πίσω από τον νόμο επινόησε το «Chat Control 2.0» – επιτέθηκε στα κράτη μέλη που αντιτάχθηκαν στην πρότασή της.

Έχει γίνει γνωστό η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία έχουν ειδικότερα αρνηθεί την πρόταση της Επιτροπής για μαζική σάρωση προσωπικών μηνυμάτων με σπάσιμο κρυπτογράφησης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αυτές οι χώρες έχουν παραμείνει σταθερές στη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν ότι οι κανόνες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είναι αποτελεσματικοί, βιώσιμοι και συμβατοί με το πλαίσιο θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ. Αυτό σήμαινε ότι αρνούνται να συμφωνήσουν με την προτεινόμενη θέση του Συμβουλίου.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας χρησιμοποίησε αυτή τη συνεδρίαση  για να επικρίνει τη θέση του Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την «μη επαρκή». Και η Ιρλανδή υπουργός συμμετείχε για να υψώσει τη φωνή της για να υποστηρίξει το πρωτότυπο κείμενο της Επιτροπής. Αυτό είναι ένα παράδειγμα  της βαθιάς διαίρεσης στο Συμβούλιο μεταξύ εκείνων των κρατών μελών που κατανοούν και σέβονται την απαγόρευση της ΕΕ για μαζική παρακολούθηση, και εκείνων που φαινομενικά δεν το κάνουν. Παρά τις αμέτρητες νομικές και τεχνικές γνώμες που ασκούν μια καταδικαστική κριτική,ορισμένα κράτη μέλη παραμένουν προσηλωμένα στην ασυνάρτητη και βαθιά λανθασμένη πρόταση της Επιτροπής.

Τώρα, διέρρευσαν πληροφορίες από το Netzpolitik που αποκαλύπτουν ότι η ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ παραδέχτηκε τελικά ότι δεν θα μπορέσει να βρει συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ πριν από το τέλος του έτους. Με το 2024 να είναι έτος ευρωεκλογών, αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατο να περάσει ο κανονισμός CSA κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πολιτικής εντολής. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μόνο το φθινόπωρο του 2024

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο αγώνας ενάντια στον έλεγχο των  συνομιλιών έχει τελειώσει. Μια πρόσφατα προτεινόμενη επέκταση της αμφιλεγόμενης ενδιάμεσης παρέκκλισης για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ηλεκτρονικών επικοινωνιών του 2021 (μερικές φορές αναφέρεται ως Chat Control 1.0) είναι τώρα στο τραπέζι. Οι φήμες φουντώνουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι βαθιά απογοητευμένη από το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο υπερασπίζεται τα ψηφιακά μας δικαιώματα και εξετάζει επιλογές και στρατηγικές για να προωθήσει ευρεία, μη στοχευμένα μέτρα σάρωσης παρά την έλλειψη πολιτικής αξιοπιστίας.

Γι’ αυτό η Καμπάνια Stop Scanning Me χρειάζεται τη βοήθειά σας περισσότερο από ποτέ για να αντισταθούμε στη μαζική παρακολούθηση της ψηφιακής μας ζωής – τώρα και στο μέλλον!

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

Σχετικά άρθρα

Leave a Comment