ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Οι κρυπτογραφημένες επικοινωνίες σε κίνδυνο: Επιστολή 9 οργανώσεων ενάντια στην σχεδιαζόμενη υπονόμευση της κρυπτογράφησης και του απορρήτου

Στις 6 Απριλίου 2023, 9 οργανώσεις για τα ψηφιακά δικαιώματα στην Ευρώπη , έστειλαν ανοιχτή επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και την Αντιπρόεδρο Margrethe Vestager, καθώς και στον Σουηδό πρωθυπουργό Ulf Kristersson. Μέσω της επιστολής, οι οργανώσεις επεσήμαναν τα σαφή και εσκεμμένα σχέδια για παράβλεψη των διεθνών προτύπων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις προσεγγίσεις ΕΕ-ΗΠΑ για την ασφάλεια στην ψηφιοποιημένη κοινωνία, ιδίως όσον αφορά την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο.

Η διαρροή της έκθεσης συνάντησης μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων ΕΕ-ΗΠΑ για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις από τον Μάρτιο του 2023, αποκαλύπτει τα διατλαντικά σχέδια για επηρεασμό της κοινής γνώμης σχετικά με τη «νομιμότητα των αρχών επιβολής του νόμου να ερευνούν» κρυπτογραφημένες επικοινωνίες. Πρόκειται για μια απαράδεκτη σαφή πρόθεση υπονόμευσης της κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο, και του απορρήτου της επικοινωνίας , τα οποία είναι απαραίτητα για τις δημοκρατικές ψηφιακές κοινωνίες.

“Η διαρροή επιβεβαιώνει τους φόβους μας: η επίθεση στην κρυπτογράφηση και το απόρρητο είναι επίσης σαφής στόχος της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών (CSAR). Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και θα επηρεάσει τη ζωή και τη δραστηριότητα όλων όσων βασίζονται στην κρυπτογράφηση: ανθρώπινα δικαιώματα ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, νέοι, περιθωριοποιημένες κοινότητες και σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν WhatsApp ή Signal”

Diego Naranjo – Επικεφαλής Πολιτικής EDRi

Αυτή η επίθεση στις ασφαλείς επικοινωνίες έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ενίσχυσης της σύμβασης του ΟΗΕ για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εξωτερική κακόβουλη κρατική παρέμβαση. Οι διαπραγματεύσεις για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο πραγματοποιούνται στη Βιέννη την επόμενη εβδομάδα και παρουσιάζονται από τη διαρροή ως μια ευκαιρία να απομονωθούν οι δυνατότητες ρύθμισης του Διαδικτύου της Κίνας και της Ρωσίας.

«Οι συνομιλίες που διέρρευσαν μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ δείχνουν επίσης ότι η Europol θα μπορούσε να γίνει υπηρεσία ξεπλύματος δεδομένων για ευαίσθητα βιομετρικά δεδομένα που δεν θα μπορούσαν να συλλεχθούν νόμιμα σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ.

” Diego Naranjo – Επικεφαλής Πολιτικής EDRi

Διαβάστε την πλήρη επιστολή εδώ

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

Leave a Comment