ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Προσωπικά δεδομένα και ανταγωνισμός: Μια έκθεση της Privacy International

Αυτή η έκθεση διερευνά την προσέγγιση που έχουν υιοθετήσει ορισμένες ρυθμιστικές αρχές ενσωματώνοντας παραμέτρους «προσωπικών δεδομένων» στις αξιολογήσεις τους, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ως προς αυτό. Επιπλέον, η έκθεση επιδιώκει να εντοπίσει αποτελεσματικές ευκαιρίες υποστήριξης για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συζητώντας τα διάφορα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να υποστηρίξουν το προγραμματικό έργο των ρυθμιστικών αρχών, υπερασπίζοντας παράλληλα την ευημερία των χρηστών στο ψηφιακό περιβάλλον.

Η έκθεση βασίζεται τόσο σε ποιοτική και ποσοτική έρευνα που διεξήχθη από την Privacy International (PI) το 2021. Συγκεκριμένα, η PI έστειλε μια έρευνα σε πολλές ρυθμιστικές αρχές αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που βασίζονται ή/και δραστηριοποιούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τα ερωτήματα που τέθηκαν στις ρυθμιστικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών περιστρέφονταν γύρω από το έργο τους στην ψηφιακή οικονομία. Οι ρυθμιστικές αρχές και οι οργανώσεις κλήθηκαν να σχολιάσουν εάν και πώς ενσωματώθηκαν στις αναλύσεις ή τις αξιολογήσεις τους θέματα προσωπικών δεδομένων, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο της εργασίας τους, τις αλληλεπιδράσεις με την κοινωνία των πολιτών και τους ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού και τις απόψεις τους σχετικά με τον τρόπο περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ αυτών των ενδιαφερόμενων μερών . Συνολικά, 28 οργανισμοί (8 ρυθμιστικές αρχές κατά των μονοπωλίων και 20 Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ) απάντησαν στην έρευνα του PI.

Μετά από μια συγκριτική αξιολόγηση των απαντήσεων που ελήφθησαν καθώς και συγκεκριμένου υλικού που προτείνεται από τους ερωτηθέντες, όπως προγράμματα εργασίας από την κοινωνία των πολιτών και ρυθμιστικές αρχές, δικαστικές αποφάσεις, ρυθμιστικές αποφάσεις, εκθέσεις και ακαδημαϊκή βιβλιογραφία, η έκθεση καταλήγει σε μια σειρά από βασικά ευρήματα και συστάσεις. Όπως συζητείται περαιτέρω στις παρακάτω ενότητες, οι περισσότερες από τις απαντήσεις που ελήφθησαν στην έρευνα του PI υποδηλώνουν ότι τα προσωπικά δεδομένα και οι εκτιμήσεις ανταγωνισμού αποτελούν σημαντικό μέρος των προγραμματικών δραστηριοτήτων των ερωτηθέντων και ότι αυτά τα ζητήματα φαίνεται να μην περιορίζονται μόνο σε μια συγκεκριμένη δικαιοδοσία ή ήπειρο . Έχοντας επίγνωση αυτής της παγκόσμιας συνάφειας του θέματος, το PI προσπάθησε να εμπλέξει οργανισμούς από διαφορετικές δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκαν στην έρευνα όλες οι ρυθμιστικές αρχές και οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών με τους οποίους έγινε αρχικά επαφή.

Το PI ελπίζει ότι η παρούσα έκθεση θα συμβάλει στις παγκόσμιες και μάλλον επίκαιρες συζητήσεις σχετικά με τον ρόλο των προσωπικών δεδομένων στις αξιολογήσεις και τελικά θα προωθήσει περαιτέρω την προστασία της ευημερίας των χρηστών σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω μιας ισχυρής και γόνιμης συνεργασίας μεταξύ ρυθμιστικών αρχών και Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών .

Η PI θα συνεχίσει να ενημερώνει τα ευρήματα που προκύπτουν από αυτήν την έρευνα. Για τον σκοπό αυτό, η PI δέχεται οποιαδήποτε περαιτέρω συνεισφορά από ρυθμιστικές αρχές και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που δεν είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην έρευνα.

Δείτε την έκθεση της Privacy International εδώ .

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

Leave a Comment