ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Μια νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπονομεύει την κρυπτογράφηση και το απόρρητο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων

Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσίευσε πριν από λίγες ήμερες μια νομοθετική πρόταση ( κείμενο ) που, εάν γινόταν νόμος, θα ήταν καταστροφή για το απόρρητο στο διαδίκτυο στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο όνομα της καταπολέμησης των εγκλημάτων κατά των παιδιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέους κανόνες που θα υποχρεώσουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών φιλοξενίας και ανταλλαγής μηνυμάτων, να αναζητούν και να αναφέρουν υλικό κακοποίησης παιδιών. 

Τα νέα αιτήματα της Επιτροπής θα απαιτούσαν τακτική πρόσβαση στα προσωπικά μηνύματα των χρηστών, από email έως μηνύματα κειμένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ιδιωτικές εταιρείες θα επιφορτιστούν όχι μόνο με την εύρεση και τη διακοπή της διανομής γνωστών εικόνων κακοποίησης παιδιών, αλλά θα μπορούσαν επίσης να υποχρεωθούν να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν το “grooming” ή την υποψία μελλοντικής κακοποίησης παιδιών. Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο νέο σύστημα επιτήρησης, γιατί θα απαιτούσε την υποδομή για λεπτομερή ανάλυση των μηνυμάτων των χρηστών.

Η νέα πρόταση είναι υπερβολικά ευρεία, δυσανάλογη και βλάπτει το απόρρητο και την ασφάλεια όλων. Καταστρέφοντας την κρυπτογράφηση, θα μπορούσε πραγματικά να κάνει το πρόβλημα της ασφάλειας των παιδιών χειρότερο, όχι καλύτερο, για ορισμένους ανηλίκους. Οι κακοποιημένοι ανήλικοι, όσο όλοι, χρειάζονται ιδιωτικά κανάλια για να αναφέρουν τι τους συμβαίνει. Οι απαιτήσεις σάρωσης υπόκεινται σε διασφαλίσεις, αλλά δεν είναι αρκετά ισχυρές για να αποτρέψουν τις παρεμβάσεις στο απόρρητο που θα κληθούν να αναλάβουν οι πλατφόρμες. 

Δυστυχώς, αυτή η νέα προσπάθεια να επιβληθεί μια κερκόπορτα σε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες είναι μέρος ενός παγκόσμιου προτύπου. Το 2018, οι Five Eyes —μια συμμαχία των υπηρεσιών πληροφοριών του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών— προειδοποίησαν ότι «θα επιδιώξουν τεχνολογικά, μέτρα επιβολής, νομοθετικά ή άλλα μέτρα για την επίτευξη νόμιμων λύσεων πρόσβασης». εάν οι εταιρείες δεν παρείχαν οικειοθελώς πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα. Με την παρότρυνση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το Κογκρέσο των ΗΠΑ προσπάθησε να δημιουργήσει κερκόπορτες στην κρυπτογράφηση μέσω του νόμου EARN IT Act, το 2020 και ξανά νωρίτερα φέτος. Το περασμένο φθινόπωρο, κυβερνητικές υπηρεσίες πίεσαν την Apple να προτείνει ένα σύστημα σαρωτών λογισμικού σε κάθε συσκευή, ελέγχοντας συνεχώς για εικόνες κακοποίησης παιδιών και αναφέροντας στις αρχές. Ευτυχώς, το πρόγραμμα της Apple φαίνεται να έχει σταματήσει προς το παρόν και το EARN IT εξακολουθεί να μην είναι νόμος στις ΗΠΑ 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερηφανεύεται για τα υψηλά πρότυπα προστασίας των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, όπως αποδεικνύεται από την υιοθέτηση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων ή GDPR. Αυτή η νέα πρόταση υποδηλώνει ότι η ΕΕ μπορεί να κατευθυνθεί προς μια δραματικά διαφορετική κατεύθυνση, εγκαταλείποντας την ιδιωτική ζωή και επιδιώκοντας αντ ‘αυτού την ελεγχόμενη από το κράτος σάρωση όλων των μηνυμάτων. 

Ομάδες ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών που ασχολούνται με τις ψηφιακές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένων των European Digital Rights (EDRi), του Society for Civil Rights, του’ Bits of Freedom, και του epicenter.works εξέφρασαν επίσης σοβαρές ανησυχίες για αυτήν την πρόταση. 

Ευτυχώς, η άστοχη πρόταση που δημοσιεύτηκε σήμερα απέχει πολύ από να γίνει τελική πρόταση για αυτό το θέμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να νομοθετεί από μόνη της. Δεν πιστεύουμε ότι η ΕΕ θέλει να ακυρώσει το απόρρητο και την ασφάλεια των καθημερινών ανθρώπων και η κοινωνία των πολιτων είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ για την υπεράσπιση του απορρήτου και της κρυπτογράφησης. 

Πηγή άρθρου: https://www.eff.org/

Leave a Comment