ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πατήστε «Αποδοχή» για να ενημερώσετε τις εταιρείες για κάθε βήμα που κάνετε

Όταν κατεβάζετε μια εφαρμογή και αποδέχεστε τη δήλωση απορρήτου της, γνωρίζετε ότι μπορεί απλώς να έχετε επιτρέψει να πωλούνται δωρεάν δεδομένα σχετικά με τη μετακίνησή σας σε οποιονδήποτε είναι διατεθειμένος να πληρώσει;

Σε άρθρο της Norwegian Broadcasting Corporation (NRK) τον Μάιο του 2020, αποκαλύφθηκε ότι τα δεδομένα παρακολούθησης ατόμων μπορούσαν να αγοραστούν ελεύθερα από μεσίτες δεδομένων. Τα δεδομένα είναι ψευδώς ανωνυμοποιημένα χρησιμοποιώντας ένα αναγνωριστικό παρακολούθησης αντί για την πραγματική ταυτότητα του ατόμου που παρακολουθείται, αλλά απαιτείται ελάχιστη προσπάθεια για να καταλάβουμε σε ποιον ανήκουν τα δεδομένα παρακολούθησης. π.χ. Η τοποθεσία όπου κοιμάστε και εργάζεστε διακρίνεται πολύ εύκολα και από αυτό, είναι απλό να μάθετε την ταυτότητα ενός ατόμου.

Το TV2 της Δανίας,  συνέχισε αυτή την έρευνα τον Ιούλιο του 2021 συγκεντρώνοντας δεδομένα για 60.000 Δανούς και βρήκε ανάμεσά τους 482.696 μοναδικά σημεία τοποθεσίας για τον συνταξιούχο Otto Jensen για τη διάρκεια της περιόδου που κάλυψαν. Ο συνταξιούχος, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ήταν ευχαριστημένος με την αποκάλυψη ότι τα δεδομένα του πωλούνταν χωρίς να έχει καποια γνώση για αυτό.

Αναλύοντας τα δεδομένα που ελήφθησαν θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ότι τα δεδομένα παρακολούθησης που συλλέγονται από την Huq Industries είναι εγκατεστημένα τουλάχιστον σε 576 εφαρμογές Android. Αποκάλυψαν επίσης ότι τα περισσότερα δεδομένα προέρχονταν από χρήστες Android, με μόνο το 1,75% των δεδομένων να προέρχονται από χρήστες iPhone. Μετά την αποκάλυψη του δανικού TV2, η DPA της Δανίας ξεκίνησε μια έρευνα .

Ο Οργανισμός NRK αν´έλυσε πολλές εφαρμογές χρησιμοποιώντας έναν σαρωτή κώδικα, αποκαλύπτοντας ότι το API παρακολούθησης που χρησιμοποιούσε η Huq Industries μπορούσε να βρεθεί σε 148 εφαρμογές τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο

Η Google αυτή την στιγμή δεν επιτρέπει σε  εφαρμογές στο κατάστημά της να μοιράζονται πληροφορίες με αυτόν τον τρόπο και επιβεβαίωσε στο NRK ότι εξετάζουν τις πρακτικές αυτής της εταιρεία.

Εάν εγκαταστήσετε μια εφαρμογή και σας ζητήσει να χρησιμοποιήσει δεδομένα τοποθεσίας, θα πρέπει να είστε πολύ διστακτικοί σχετικά με την αποδοχή της. Και αν το επιτρέψετε, να είστε προετοιμασμένοι ότι ο καθένας θα μπορούσε να αγοράσει τα δεδομένα σας.

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

Leave a Comment