ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Αναγνώριση Προσώπου είναι τόσο επικίνδυνη και επεμβατική που ακόμα και το Facebook την απορρίπτει

Το Facebook ανακοίνωσε ότι, προς το παρόν, τερματίζει το πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου , το οποίο δημιουργούσε εκτυπώσεις προσώπων των χρηστών και τις αναγνώριζε αυτόματα στις φωτογραφίες που ανέβασαν.

Η απόφαση να τερματιστεί το πρόγραμμα έρχεται σε μια στιγμή που η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου δέχεται επικρίσεις και νομοθετικές απαγορεύσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν 20 πόλεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Σαν Φρανσίσκο και της Βοστώνης, έχουν απαγορεύσει την κυβερνητική χρήση της αναγνώρισης προσώπου . Υπάρχει επίσης αυξανόμενη δυναμική για τη θέσπιση νομοθεσίας κατά της βιομετρικής επιτήρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Νέα Ζηλανδία

Η διακοπή αυτού του προγράμματος από το Facebook, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο face prints, το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αναγνώρισης προσώπου που έχει τερματιστεί από τότε που εφευρέθηκε η τεχνολογία. Όπως έγραψε το Facebook στη δήλωσή του «Αυτή η αλλαγή θα αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη χρήση της αναγνώρισης προσώπου στην ιστορία της τεχνολογίας. Περισσότεροι από το ένα τρίτο των καθημερινών ενεργών χρηστών του Facebook έχουν επιλέξει τη ρύθμιση Αναγνώρισης Προσώπου και είναι σε θέση να αναγνωρίζονται, και η αφαίρεσή της θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαγραφή των μεμονωμένων προτύπων αναγνώρισης προσώπου περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων».

Μια παλαιότερη έκδοση του προγράμματος του Facebook συνέλεγε αποτυπώματα από τους χρήστες του χωρίς τη συγκατάθεσή τους, κάτι που παραβίαζε τον Νόμο περί Προστασίας των Βιομετρικών Πληροφοριών του Ιλινόις(BIPA). Η εταιρεία διευθέτησε μια αγωγή πληρώνοντας τους χρήστες της στο Ιλινόις 650 εκατομμύρια δολάρια

Το Facebook λέει ότι θα διατηρήσει τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου σε «υπηρεσίες που βοηθούν τους ανθρώπους να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν κλειδωμένο λογαριασμό, να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους σε χρηματοοικονομικά προϊόντα ή να ξεκλειδώσουν μια προσωπική συσκευή». Επίσης, η εταιρεία φαντάζεται ένα μέλλον στο οποίο η τεχνολογία θα μπορούσε να επανεισαχθεί για να κάνει την πλατφόρμα πιο προσιτή. Αλλά προς το παρόν, έχει σταθμίσει αυτή τη χρήση έναντι των συνεχιζόμενων κοινωνικών βλαβών της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. 

Υποστηρίζουμε εδώ και καιρό την πλήρη απαγόρευση της χρήσης της αναγνώρισης προσώπου—η οποία είναι επεμβατική , ανακριβής και δυσανάλογα επιβλαβής για τους μη-λευκούς χρήστες . Η εμπορική χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου παρουσιάζει τη δική της σειρά ανησυχιών για το απόρρητο και την ασφάλεια.

Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να αισθάνονται την πίεση των ακτιβιστών και των ενδιαφερόμενων χρηστών, εφόσον χρησιμοποιούν επεμβατικές βιομετρικές τεχνολογίες όπως η αναγνώριση προσώπου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εταιρικά συστήματα που επεξεργάζονται τα βιομετρικά στοιχεία των χρηστών χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ή που αποθηκεύουν τα δεδομένα με τρόπους που είναι ευάλωτοι σε κλοπή ή είναι εύκολα προσβάσιμοι από τις αρχές επιβολής του νόμου. Το βήμα του Facebook είναι μόνο η αρχή ενός πολύ μεγάλου ντόμινο στον συνεχιζόμενο αγώνα ενάντια στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. 

Πηγή άρθρου: https://www.eff.org/

Leave a Comment