ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα έκθεση για την μαζική βιομετρική παρακολούθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μια νέα ανεξάρτητη έκθεση από το Edinburgh International Justice Initiative (EIJI), με τίτλο “The Rise and Rise of Biometric Mass Surveillance in the EU”, αποκαλύπτει νέα στοιχεία για την καταχρηστική αναγνώριση προσώπου και άλλες μορφές βιομετρικής μαζικής παρακολούθησης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι επιβλαβείς πρακτικές βιομετρικής επιτήρησης έχουν γίνει πια ο κανόνας από τις αρχές επιβολής του νόμου, από άλλες δημόσιες αρχές και ιδιωτικές εταιρείες στη Γερμανία την Ολλανδία και την Πολωνία.

Αυτά τα νέα στοιχεία έρχονται στο προσκήνιο και μέσω δύο κορυφαίων οργανισμών προστασίας της ιδιωτικής ζωής, του European Data Protection Supervisor (EDPS) και του European Data Protection Board (EDPB),  και  επιβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να απαγορεύσει κάθε αυτοματοποιημένη αναγνώριση των ανθρώπινων χαρακτηριστικών σε δημόσιους χώρους.

Καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρχίζουν να συζητούν τον προτεινόμενο νέο νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη της ΕΕ (νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη), αυτή η έκθεση είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η κοινωνία των πολιτών τους παρακολουθεί. Δεν θα τους αφήσουμε να ξεφύγουν από πρακτικές που είναι εγγενώς παρεμβατικές στην ιδιωτική ζωή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, μπορούν να οδηγήσουν σε διακρίσεις και να επιτρέψουν την παραβίαση πολλών άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα ευρήματα της έκθεσης

Η έκθεση δείχνει ότι και στις τρεις χώρες, βιομετρικά συστήματα απαιτούνται όλο και περισσότερο  για την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, ταξίδια, αγορές και άλλες καθημερινές δραστηριότητες.  Ως αποτέλεσμα, στους  ανθρώπους δίνεται η ψευδή «επιλογή» είτε να υποβάλουν τα ευαίσθητα δεδομένα τους, είτε να αποκλειστούν από την κοινωνία. 

Και στις τρεις χώρες, οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες αναπτύσσουν βιομετρικά συστήματα μαζικής παρακολούθησης για επιδιωκόμενους στόχους, όπως η καταπολέμηση του εγκλήματος ή της ευκολίας, με τρόπους που δεν συμβιβάζονται με το δίκαιο της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων. Αθώα άτομα αντιμετωπίζονται ως ύποπτοι μέσω της συμπερίληψης των ευαίσθητων δεδομένων τους σε τεράστιες βιομετρικές βάσεις δεδομένων.

Παραδείγματα από την Ολλανδία

Η έκθεση αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η  ολλανδική αστυνομία φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει οικονομικά κίνητρα για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μοιράζονται βίντεο με την αστυνομία που περιέχουν με ιδιωτική παρακολούθηση για βιομετρική ανάλυση, ως τρόπο αποφυγής της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν πώς οι  συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα έχουν μετατρέψει ολόκληρες πόλεις σε πειραματικά «Living Labs» που παρακολουθούν τα βιομετρικά και άλλα δεδομένα των ανθρώπων.  Αυτό το έπραξαν για να προβλέψουν τα επίπεδα επιθετικότητας των ανθρώπων ή τα αποτελέσματα της ζωής τους – παρά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που αποκαλύπτουν τις παραβιάσεις της Ολλανδικής κυβέρνησης στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για διακρίσεις στην παροχή υπηρεσιών.  

Παραδείγματα από τη Γερμανία

Στη  Γερμανία, οι αρχές  στην πόλη της Κολωνίας  έχουν αναπτύξει συστήματα αναγνώρισης προσώπου έξω από χώρους LGBTQ +, θρησκευτικούς χώρους, γραφεία γιατρών και γραφεία δικηγόρων  χωρίς καμία νόμιμη αιτιολόγηση. Η δυσανάλογη ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών σε ορισμένες περιθωριοποιημένες ομάδες ενισχύει τη δομική καταπίεση στην κοινωνία και περιορίζει τα δικαιώματα των ανθρώπων να εκφράζουν ελεύθερα, να κινούνται χωρίς φόβο και να είναι αυτοί που είναι.

Η Ella Jakubowska, σύμβουλος πολιτικής στο EDRi, προειδοποιεί ότι:

Ενώ οι νόμοι της ΕΕ λένε ότι ο καθένας από εμάς είναι αθώος έως ότου αποδειχθεί ένοχος, η επικράτηση των βιομετρικών πρακτικών μαζικής παρακολούθησης σε ολόκληρη την Ευρώπη δείχνει το αντίθετο. Ο καθένας από εμάς αντιμετωπίζεται ως ύποπτος έως ότου «αποδειχθεί» αθώος, με εφαρμογές συστημάτων τα οποία από ποτέ δεν θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει.

Παραδείγματα από την Πολωνία

Στην Πολωνία, η αστυνομία έχει κάνει κατάχρηση του συστήματος καραντίνας COVID-19 που βασίζεται στην αναγνώριση προσώπου της χώρας για να επισκεφτεί τα σπίτια ανθρώπων αφού τελειώσουν την καραντίνα τους. Η πολωνική κυβέρνηση έχει επίσης κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί  λογισμικό υποκλοπής spyware με τη δυνατότητα παρακολούθησης των βιομετρικών δεδομένων των ανθρώπωνπαρά το γεγονός ότι τέτοιο λογισμικό κατασκοπείας έχει εμπλακεί σε εγκλήματα κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η επείγουσα ανάγκη απαγόρευσης της μαζικής βιομετρικής επιτήρησης

Αυτή η έρευνα αποτελεί πρόσθετη απόδειξη της ανάγκης της ΕΕ να αποκλείσει αυτές τις πρακτικές και να επιβάλει τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Από τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τη διεξαγωγή βιομετρικής μαζικής παρακολούθησης, έως την επιβλαβή κοινωνική βαθμολογία και την προγνωστική αστυνόμευση, θα πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές  (νομικά όρια) για όλες τις χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης που είναι απαράδεκτες σε μια δημοκρατική κοινωνία. Μαζί με τον αυξημένο έλεγχο αυτών που αναπτύσσουν τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και την πιο ουσιαστική εμπλοκή με εκείνους που υπόκεινται σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, απαιτούνται τέτοια μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η προσέγγιση της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει προτεραιότητα στους ανθρώπους.

Προς το παρόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ προετοιμάζονται να διαπραγματευτούν τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη (AI Act), έναν νέο νόμο που μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία για την απαγόρευση της μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης και άλλων πρακτικών ΑΙ που δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει όλους τους ανθρώπους στην ΕΕ και πέραν αυτής, οπότε είναι ζωτικής σημασίας η ΕΕ να προτείνει ισχυρούς κανόνες που θα θέτουν τα άτομα και τις κοινωνίες μπροστά από τον κρατικό έλεγχο και την εταιρική απληστία.

Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να καταστήσουν την αντίθεσή τους να παρακολουθούνται συνεχώς μέσω ευαίσθητων δεδομένων σχετικά με το σώμα τους και τις συμπεριφορές τους, υπογράφοντας την επίσημη πρωτοβουλία , που υποστηρίζεται ήδη από ι πάνω από 60 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, στο https: //reclaimyourface.eu 

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

Leave a Comment