ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

H καμπάνια ReclaimYourFace: Μια δράση για διαύγεια σχετικά με την ανάπτυξη και τη χρήση βιομετρικών τεχνολογιών στους δημόσιους χώρους

Μία από τις πλέον διαδεδομένες τεχνολογίες ανάλυσης βιομετρικών δεδομένων είναι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Ωστόσο υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τεχνολογίες οι οποίες εστιάζουν πχ στην ίριδα του ματιού, στον τρόπο με τον οποίο κάποιος περπατάει, στο DNA, στη φωνή, στα αποτυπώματα ή ακόμα και άλλα χαρακτηριστικά.

Σε διάφορες χώρες της Ευρώπη, τοπικές αρχές και ιδιωτικές εταιρίες αναπτύσσουν κρυφά παρεμβατικές πειραματικές τεχνολογίες οι οποίες παρακολουθούν, αναλύουν και αντικειμενοποιούν τα πρόσωπά μας και τα σώματά μας όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους. Πρέπει να διεκδικήσουμε δημόσιους χώρους, στους οποίους τα δικαιώματα μας, οι ελευθερίες μας και οι κοινότητές μας προστατεύονται.

Οι δημόσιοι χώροι είναι τα μέρη στα οποία μοιραζόμαστε εμπειρίες από κοινού. Η συνάντηση με φίλους για να πούμε τα νέα μας. Ένας περίπατος στο πάρκο. Η οργάνωση μίας γιορτής στους δρόμους της πόλης μας. Δεν θα δεχόμασταν ποτέ ένα πρόσωπο να μας ακολουθεί συνεχώς, παρακολουθώντας και αναλύοντας ποιοι είμαστε, τι κάνουμε, και πότε και που κινούμαστε. Ωστόσο η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και άλλες τεχνολογίες, οι οποίες βασίζονται στην ανάλυση βιομετρικών δεδομένων και χρησιμοποιούνται σε δημόσιους χώρους, κάνουν ακριβώς αυτό – αντιμετωπίζουν κάθε έναν και κάθε μία από εμάς ως πιθανούς υπόπτους.

Εάν οι δημόσιοι χώροι τελούν υπό παρακολούθηση η συμπεριφορά μας σε αυτούς θα αλλάξει δραματικά επειδή θα γνωρίζουμε ότι συνεχώς οι αρχές έχουν τα μάτια τους επάνω μας. Ακόμη, η συμπεριφορά μας λανθασμένα μπορεί να γίνει αντιληπτή ως ριψοκίνδυνη από το σύστημα, και να γίνουμε ξαφνικά ύποπτοι λόγω των χαρακτηριστικών μας. Το χειρότερο μάλιστα είναι, ότι δεν υπάρχουν διαυγείς διαδικασίες αναφορικά με την ανάπτυξη και τη χρήση τεχνολογίας ανάλυσης βιομετρικών δεδομένων σε δημόσιους χώρους.

Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι η χρήση των εν λόγω τεχνολογιών σε δημόσιους χώρους δεν επηρεάζει μόνο τα δικαιώματα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων μας ή του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής μας. Αντίθετα αφορά πληθώρα άλλων δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι και την απαγόρευση των διακρίσεων.

H καμπάνια ReclaimYourFace

H καμπάνια ReclaimYourFace έχει ως όραμα ένα ανθρωποκεντρικό και δημοκρατικό μέλλον για τις κοινωνίες μας το οποίο θα βρίσκεται σε αρμονία με τη χρήση νέων τεχνολογιών και τη ψηφιοποίηση πληροφοριών. Σε αυτό το μέλλον, οι άνθρωποι ζουν με αξιοπρέπεια και το επίπεδο προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι υψηλό.

Γι΄ αυτό το λόγο οι οργανώσεις Hermes Center (Ιταλία), Bits of Freedom (Ολλανδία), Iuridicum Remedium (Τσεχία), SHARE Foundation (Σερβία), Chaos Computer Club (Γερμανία), Homo Digitalis (Ελλάδα), Access Now, Article 19, EDRi και Privacy International ενώνουν τις δυνάμεις τους και καλούν τις αρχές σε εθνικό & τοπικό επίπεδο να δρουν με διαύγεια σχετικά με την ανάπτυξη και τη χρήση επιβλαβών βιομετρικών τεχνολογιών στους δημόσιους χώρους, τους δρόμους και τις γειτονιές μας.

H συμμαχία καλεί για μία δημόσια συζήτηση με διαυγείς διαδικασίες για τη χρήση βιομετρικών δεδομένων, η οποία θα αφορά τις προκλήσεις που ανακύπτουν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για τη χρήση των τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους Ευρωπαϊκών Κρατών.

Περισσότερα από 15 Ευρωπαϊκά Κράτη έχουν ήδη πειραματιστεί με τη χρήση τεχνολογιών ανάλυσης βιομετρικών δεδομένων σε δημόσιους χώρους κυρίως κρυφά και χωρίς διαυγείς διαδικασίες.

Θέλεις να στηρίξεις δωρεάν την εκστρατεία #ReclaimYourFace και να δώσεις ένα ηχηρό μήνυμα ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών πρέπει να γίνονται σεβαστά στους δημόσιους χώρους; Υπόγραψε εδώ.

Μπορείς να δεις την επίσημη σελίδα της καμπάνιας ReclaimYourFace εδώ.

Μπορείς να διαβάσεις το κοινό δελτίο τύπου εδώ.

Μπορείς να διαβάσεις ένα κοινό επεξηγηματικό άρθρο στην ιστοσελίδα της EDRi εδώ.

Πηγή άρθρου: https://www.homodigitalis.gr

Leave a Comment