Στις 20 Ιανουαρίου 2022, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν ότι οι πλατφόρμες των BigTech δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν διαφημίσεις παρακολούθησης για παιδιά και θα πρέπει να έχουν σημαντικά περιορισμένες διαφημίσεις παρακολούθησης για ενήλικες. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε ότι οι πλατφόρμες BigTech δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν «σκοτεινά μοτίβα» (τμήματα στον σχεδιασμό ιστοσελίδων που έχουν στόχο να εξαπατήσουν, με οποιονδήποτε τρόπο, τους χρήστες και να τους οδηγήσουν σε κάποια επιλογή που δεν είναι σαφής)
Απαγόρευση διαφημίσεων παρακολούθησης
Δείτε παρακάτω πώς ψήφισαν οι εκπρόσωποι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους περιορισμούς στις διαφημίσεις παρακολούθησης.
Παρά το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές δεν ψήφισαν υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των διαφημίσεων παρακολούθησης, ψήφισαν μια ισχυρή τροπολογία που περιόριζε σοβαρά τη χρήση των πιο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων για τη στόχευση τους με μηνύματα επί πληρωμή. Αναλυτικά, η τροπολογία απαγορεύει τις τεχνικές στόχευσης ή ενισχύσεων που επεξεργάζονται, αποκαλύπτουν ή συνάγουν προσωπικά δεδομένα παιδιών ή λογικά δεδομένα ενηλίκων – με σκοπό την προβολή διαφήμισης. Τέτοια λογικά δεδομένα περιλαμβάνουν θρησκευτικές πεποιθήσεις, σεξουαλικό προσανατολισμό και φυλετική ή εθνική καταγωγή.
Απαγόρευση σκοτεινών μοτίβων
Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης να απαγορεύσουν τη χρήση «σκοτεινών μοτίβων», που έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατούν τους χρήστες ώστε να συναινέσουν ακούσια στην κοινή χρήση των προσωπικών τους δεδομένων. Τα σκοτεινά μοτίβα χρησιμοποιούνται συστηματικά από πλατφόρμες Big Tech όπως το Facebook και το Youtube, αλλά και από αμέτρητες εφαρμογές και ιστότοπους για να ωθήσουν τους χρήστες να συναινέσουν στη διαφήμιση που βασίζεται στην παρακολούθηση.
Δείτε παρακάτω πώς ψήφισαν οι εκπρόσωποι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον τερματισμό των «σκοτεινών μοτίβων ».
Η δύναμη των ανθρώπων φέρνει την αλλαγή
Οι ενέργειες που έκαναν οι ακτιβιστές για τα ψηφιακά δικαιώματα πριν από αυτήν την ψηφοφορία ήταν κρίσιμες για αυτήν την επιτυχία.
Η ψηφοφορία της DSA του Ιανουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε σημαντικές προστασίες για τα δικαιώματά μας – επίσης όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης των ανθρώπων στο διαδίκτυο και το δικαίωμα για ασφαλείς επικοινωνίες.
Ως επόμενο βήμα βέβαια, οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης των BigTech περνούν σε τριμερείς διαλόγους – μια διαδικασία γνωστή για την αδιαφάνεια και την έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου.
Πηγή άρθρου: https://edri.org/
Σχετικά άρθρα: