ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η επόμενη γενιά προσομοιωτών κυψέλης στις ΗΠΑ είναι διαθέσιμη. Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

Δεκάδες αστυνομικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή προσομοιωτές κυψέλης (CSS) από την Jacobs Technology and Engineering Integration Group (EIG), σύμφωνα με πρόσφατα διαθέσιμα έγγραφα για το πώς αυτή η εταιρεία παρέχει δυνατότητες CSS που μπορεί να λειτουργούν και με 5G καθώς και με παλαιότερα πρότυπα κινητής τηλεφωνίας

Οι προσομοιωτές κυψέλης ( CSS), γνωστoί και ως IMSI catchers, είναι ένα από τα πιο στενά φυλασσόμενα μυστικά εργαλεία επιτήρησης των αρχών επιβολής του νόμου. Λειτουργούν σαν πραγματικοί πύργοι κινητής τηλεφωνίας, «ξεγελώντας» τις κινητές συσκευές για να συνδεθούν μαζί τους, σχεδιασμένοι να υποκλέπτουν τις πληροφορίες που στέλνουν και λαμβάνουν τα τηλέφωνα, όπως η τοποθεσία του χρήστη και τα μεταδεδομένα για τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα κειμένου και άλλη κίνηση εφαρμογών. Τα CSS είναι εξαιρετικά επεμβατικά και χρησιμοποιούνται διακριτικά. Στο παρελθόν, οι αρχές επιβολής του νόμου χρησιμοποιούσαν μια τεχνική που ονομάζεται “παράλληλη κατασκευή” – συλλέγοντας αποδεικτικά στοιχεία με διαφορετικό τρόπο για να καταλήξουν σε ένα υπάρχον συμπέρασμα, προκειμένου να αποφύγουν την αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο οι αρχές επιβολής του νόμου τα συνέλεξαν αρχικά – για να παρακάμψουν τη δημόσια αποκάλυψη ευρημάτων τοποθεσίας μέσω CSS. 

Αυτή η τεχνολογία είναι σαν ένα δίχτυ ψαρέματος, παρά ένα εστιασμένο μόνο αγκίστρι στο νερό. Κάθε τηλέφωνο στην περιοχή συνδέεται με τη συσκευή. Ακόμη και άτομα που δεν σχετίζονται με μια έρευνα εμπλεκονται στην παρακολούθηση. Το CSS, όπως και άλλες τεχνολογίες επιτήρησης, υποβάλλει τους πολίτες σε εκτεταμένη συλλογή δεδομένων, ακόμη και εκείνους που δεν έχουν εμπλακεί σε κάποιο έγκλημα, και έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον διαδηλωτών και άλλων προστατευόμενων ομάδων, υπονομεύοντας τις πολιτικές ελευθερίες τους. Η υιοθέτησή τους θα πρέπει να απαιτεί δημόσια αποκάλυψη, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια. Αυτά τα νέα αρχεία παρέχουν πληροφορίες για τη συνεχή υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας. Παραμένει ασαφές εάν το MSP έχει πολιτικές που διέπουν τη χρήση του. Το CSS μπορεί επίσης να παρεμβαίνει  και  στη δυνατότητα κλήσης υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ειδικά για άτομα που πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνολογίες προσβασιμότητας για όσους δεν μπορούν να ακούσουν.

Ένα έγγραφο πρότασης από τη Jacobs Technology, που υποβλήθηκε στην Αστυνομία της Πολιτείας της Μασαχουσέτης (MSP) και εντοπίστηκε για πρώτη φορά από την Ινστιτούτο Μη Κερδοσκοπικής Δημοσιογραφίας της Βοστώνης (BINJ), περιγράφει στοιχεία των υπηρεσιών CSS της εταιρείας, που περιλαμβάνουν τη διακριτική ενσωμάτωση του συστήματος CSS σε ένα Chevrolet Silverado και τεχνική υποστήριξη εφ’ όρου ζωής. Το έγγραφο της πρότασης αποτελεί μέρος  μιας νικητήρια προσφοράς  για μια σύμβαση σχεδόν 1 εκατομμυρίου δολαρίων για την παροχή υπηρεσιών CSS, αντιπροσωπεύοντας τον τελευταίο πελάτη για έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους εξοπλισμού CSS.

An image of the Jacobs CSS system as integrated into a Chevrolet Silverado for the Virginia State Police.

Το έγγραφο πρότασης από την Jacobs παρέχει μερικές από τις πιο ολοκληρωμένες πληροφορίες για τη σύγχρονη προσομοίωση κυψέλης . Επιβεβαιώνει ότι οι αρχές επιβολής του νόμου έχουν πρόσβαση σε CSS που μπορεί να λειτουργεί και με 5G καθώς και με παλαιότερα πρότυπα κινητής τηλεφωνίας. Μας δίνει επίσης την πρώτη μας ματιά στο σύγχρονο υλικό CSS. Το σύστημα Jacobs τρέχει σε τουλάχιστον εννέα συχνοτητες  καθορισμένες από λογισμικό που προσομοιώνουν πρωτόκολλα κυψελοειδούς δικτύου σε πολλαπλές συχνότητες και μπορούν επίσης να συγκεντρώσουν wifi intelligenc.. Όπως περιγράφουν αυτά τα έγγραφα, αυτά τα CSS προορίζονται να κρύβονται σε ένα κοινό όχημα. Οι κεραίες είναι κρυμμένες κάτω από μια ψευδοροφή, ώστε να μην φαίνεται τίποτα έξω από τα οχήματα, κάτι που είναι μια σημαντική βελτίωση από τις πιο ορατές κεραίες και τις τοποθετήσεις μεγέθους φορτηγού φορτίου που έχουμε δει στο παρελθόν.  Το σύστημα συνοδεύεται επίσης με TRACHEA2+ και JUGULAR2+ για εύρεση κατεύθυνσης και εύρεση κατεύθυνσης μέσω κινητού. 

The Jacobs 5G CSS base station system.

Σημαντική για τη σύμβαση MSP είναι η τροποποίηση ενός Chevrolet Silverado με το σύστημα CSS. Αυτό περιλαμβάνει τόσο την κρυφή εγκατάσταση του υλικού CSS στο φορτηγό όσο και την ενσωμάτωση του λογισμικού του στο σύστημα πλοήγησης του οχήματος. Σύμφωνα με την Jacobs, αυτό είναι το είδος εγκατάστασης με το οποίο έχουν μεγάλη εμπειρία.

Το EFF μπόρεσε να αναγνωρίσει 13  υπηρεσίες που χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό Jacobs, και, σύμφωνα με τον Atlas of Surveillance του EFF, περισσότερα από 70 αστυνομικά τμήματα είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν CSS. Η ομάδα του EFF αυτή τη στιγμή διερευνά πιθανές εξαγορές στην Καλιφόρνια, τη Μασαχουσέτη, το Μίσιγκαν και τη Βιρτζίνια. 

An image of the Jacobs CSS system interface integrated into the factory-provided vehicle navigation system.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση του εργαλείου από άλλες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης αυτής του αστυνομικού τμήματος της Fontana, CA, το οποίο λέει ότι έχει χρσηιμοποιήσει το CSS του περισσότερες από 300 φορές μεταξύ 2022 και 2023, και του Σερίφη της κομητείας του Prince George (MO), το οποίο είχε επίσης ένα Chevrolet Silverado εξοπλισμένο με CSS. 

Η Jacobs δεν είναι ο μόνος ανταγωνιστής στην αγορά CSS. Η Cognyte Software and  η Tactical Support Equipment, Inc προσφορά για τη σύμβαση MSP, και τον περασμένο μήνα, η πόλη της Αλμπουκέρκη έκλεισε ένα διαγωνισμό για έναν προσομοιωτή τοποθεσίας κυψέλης  με την  Cognyte Software Ltd.

Πηγή άρθρου: https://www.eff.org/

Σχετικά άρθρα:

Leave a Comment