ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Οι Βρυξέλλες συγκλονίζονται από μεγάλο σκάνδαλο spyware

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να δράσουν άμεσα για την απαγόρευση του spyware στην Ευρώπη. Πριν από λίγες μέρες, τα Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια μεγάλη επίθεση στη δημοκρατική Ευρώπη,  με μέλη της Επιτροπής Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να γίνονται στόχος  τηλεφωνικής κατασκοπείας.

Αυτού του είδους οι εισβολές αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία, παρεμβαίνοντας στις εκλογικές διαδικασίες και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και υπονομεύοντας την ακεραιότητα του δημόσιου διαλόγου.

Αλλά τέτοιες εισβολές στην ιδιωτική ζωή δεν είναι κάτι καινούργιο. Δημοσιογράφοι, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές έχουν γίνει στόχος για χρόνια από κράτη με κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης όπως το Pegasus. Οι δημοκρατίες μας εξαρτώνται από την ευθύνη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΕ να δημιουργήσουν ένα προστατευτικό πλαίσιο σε όλη την ΕΕ έναντι του spyware. Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2024, θα κάνουν οι πολιτικοί της ΕΕ την προφανή επιλογή να θέσουν την ασφάλεια των ανθρώπων και την ακεραιότητα της δημοκρατίας μας πρώτη, απαγορεύοντας το spyware;

Επικίνδυνο μονοπάτι: Η ακμάζουσα βιομηχανία spyware θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία της ΕΕ!

Το spyware και άλλες τεχνικές hacking είναι κρίσιμες απειλές για την ιδιωτική μας ζωή, την ασφάλεια και τη δημοκρατία μας. Εξυπηρετούν τις καταπιεστικές ατζέντες των κρατών και των κακόβουλων παραγόντων εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών ακτιβιστών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημιουργώντας ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην ελευθερία της έκφρασης και στη συμμετοχή τους σε δημόσιους χώρους. Η επίθεση στην Επιτροπή Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το δείχνει κανείς δεν έχει ανοσία στην επιτήρηση, ακόμη και οι νομοθέτες της ΕΕ.

Στην Ουγγαρία, για παράδειγμα, η ανάλυση που έγινε από τη Διεθνή Αμνηστία έδειξε ότι η κυβέρνηση του Victor Orban μόλυνε με το spyware Pegasus τα τηλέφωνα δύο δημοσιογράφων μέρος του ερευνητικού μέσου Direkt36, συμπεριλαμβανομένου του Szabolcs Panyi, ενός γνωστού ρεπόρτερ με ευρύ φάσμα πηγών σε διπλωματικούς κύκλους και σε κύκλους εθνικής ασφάλειας.

Αυτά τα σκάνδαλα υπογραμμίζουν πώς η βιομηχανία τεχνολογίας επιτήρησης, που δοκιμάζεται συχνά σε ευάλωτες κοινότητες όπως οι Παλαιστίνιοι, διευκολύνει τον έλεγχο των κρατών πάνω στους ανθρώπους. Η βιομηχανία έχει ενισχύσει τις κατασκοπευτικές ικανότητες των κυβερνήσεων σε ανεξέλεγκτα επίπεδα. Παρά την κατακραυγή μετά από αποκαλύψεις όπως ο Pegasus, οι κυβερνήσεις της ΕΕ καθυστερούν να θέσουν εκτός νόμου την αγορά τεχνολογίας επιτήρησης, η οποία εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη.

Ευρωεκλογές 2024: Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να υπερασπιστούν τη δημοκρατία μέσω της απαγόρευσης του spyware

Οι σημερινοί και οι μελλοντικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ πρέπει να τηρήσουν την ευθύνη τους έναντι του λαού και των θεμελιωδών δικαιωμάτων θεσπίζοντας μια απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ του spyware για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερούσας ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών.

Οι ενέργειες της ΕΕ για τη ρύθμιση των κρατικών πρακτικών hacking μπορούν να επηρεάσουν τις παγκόσμιες συζητήσεις και τις πολιτικές εξελίξεις, επαναλαμβάνοντας την ηγετική θέση της Ευρώπης στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων.

Η οικοδόμηση ενός ισχυρού νομικού πλαισίου που να ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα θεμελιωδών δικαιωμάτων και τα διεθνή νομικά μέσα είναι υψίστης σημασίας. Η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει αυστηρές απαγορεύσεις για μεθόδους και πρακτικές που υπονομεύουν αυτές τις αρχές, θέτοντας ένα σημείο αναφοράς για την προστασία της ιδιωτικής ζωής παγκοσμίως.

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

Leave a Comment