ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Παράνομη η χρήση Google Analytics σε online υπηρεσίες δήμων – Απόφαση της φινλανδικής αρχής προστασίας δεδομένων

Η αρχή προστασίας δεδομένων της Φινλανδίας έκρινε ότι οι δήμοι τεσσάρων πόλεων της χώρας είχαν μεταφέρει παράνομα προσωπικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες Google Analytics και Google Tag Manager στις διαδικτυακές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, οι πόλεις Ελσίνκι, Espoo, Vantaa και Kauniainen χρησιμοποιούσαν το Google Analytics και το Google Tag Manager, με διακομιστές που βρίσκονται στις ΗΠΑ, ως εργαλείο τεχνολογίας παρακολούθησης στο διαδικτυακό τους σύστημα δημοσίων βιβλιοθηκών, με σκοπό την παρακολούθηση των επισκεπτών και τη βελτίωση της υπηρεσίας.

Οι ιστοσελίδες εγκαθιστούσαν cookies στις τερματικές συσκευές των χρηστών αμέσως μετά την πρόσβασή τους στον ιστότοπο, ακόμη και πριν τους εμφανιστεί το σχετικό banner.

Πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων ήταν διαθέσιμες σε μία πολιτική απορρήτου.

Ωστόσο, αυτή η γενική πολιτική δεν ενημέρωνε τους χρήστες σχετικά με διαβιβάσεις δεδομένων στις ΗΠΑ, αλλά ανέφερε μόνο ότι ” ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών βρίσκονται εκτός ΕΕ/ΕΟΧ”, χωρίς συγκεκριμένες πληροφορίες για τους αποδέκτες σε τρίτες χώρες.

Μεταξύ άλλων, η αρχή έκανε μια γενική παρατήρηση σχετικά με τη χρήση τεχνολογιών παρακολούθησης από τις δημόσιες αρχές.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι οι Υπεύθυνοι Επεξεργασίας θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τι είδους τεχνολογίες παρακολούθησης είναι πραγματικά απαραίτητες στον ιστότοπό τους και εάν, για παράδειγμα, η ηλεκτρονική υπηρεσία θα μπορούσε να παρέχεται εξ ολοκλήρου χωρίς τεχνολογίες παρακολούθησης.

Η αρχή διέταξε τους υπευθύνους επεξεργασίας να ευθυγραμμίσουν τις δραστηριότητες επεξεργασίας τους με τον ΓΚΠΔ, διαγράφοντας όλα τα δεδομένα που συλλέγονται με το Google Analytics και τον Google Tag Manager, καθώς και την ενημέρωση των πληροφοριών που παρέχονται στα υποκείμενα των δεδομένων.

Πηγή άρθρου: https://www.lawspot.gr/

Leave a Comment