ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η νέα απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη διατήρηση δεδομένων είναι μια νίκη για την κοινωνία των πολιτών

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ)  ανακοίνωσε  πριν από λίγες μέρες μια ιστορική απόφαση: η τρέχουσα διατήρηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων στη Γερμανία παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, ο υποκείμενος νόμος διατήρησης δεδομένων είναι άκυρος.

Με τη διατήρηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, μπορούν να συναχθούν βαθιές λεπτομέρειες της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζετε το περιεχόμενο των επικοινωνιών, καθώς τα δεδομένα σύνδεσης (μεταδεδομένα) από μόνα τους μπορούν να δώσουν πληροφορίες για τις περιστάσεις των ανθρώπων, να απειλήσουν το απόρρητο των πληροφοριοδοτών του Τύπου ή να αποκαλύψουν εμπιστευτικές σχέσεις με γιατρούς, συμβουλευτικές υπηρεσίες ή νομικούς συμβούλους. Μια γενική διατήρηση δεδομένων χωρίς αιτία ή υποψία δημιουργεί μια ατμόσφαιρα συνεχούς επιτήρησης. Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Το ΔΕΕ δηλώνει ξεκάθαρα στην απόφασή του ότι η αποθήκευση δεδομένων σύνδεσης (μεταδεδομένα) συνιστά πάντα σοβαρή παραβίαση στα θεμελιώδη δικαιώματα των προσώπων που θίγονται – ακόμη και αν οι περίοδοι διατήρησης είναι σύντομες.

Η απόφαση του ΔΕΕ είναι μια μεγάλη επιτυχία που βασίζεται στην τεράστια μακροπρόθεσμη εργασία της κοινωνίας των πολιτών. Από το 2002, το μέλος του EDRi Digitalcourage (τότε ονομαζόταν FoeBuD) μάχεται ενάντια στη διατήρηση δεδομένων, διοργανώνοντας πολλές μεγάλες διαδηλώσεις με το σύνθημα «Freedom Not Fear» ( γερμανικό πρωτότυπο: Freiheit statt Angst ), εμπνευσμένα επιχειρήματα, ανταλλαγή πληροφοριών, δημιουργικότητα και άμεση δράση. και σχηματίζοντας ένα ευρύ φάσμα συμμάχων. Η Rena Tangens και η padeluun, ιδρυτικά μέλη της Digitalcourage, ήταν μέρος της συνταγματικής καταγγελίας της γερμανικής ομάδας εργασίας για τη διατήρηση δεδομένων ( Γερμανικά: Arbeitskreis Vorratsdatenspeicherung / AK Vorraκ) που πέτυχε να ανατρέψει τον πρώτο γερμανικό νόμο για τη διατήρηση δεδομένων το 2010. Η Digitalcourage έχει πλέον εμπλακεί στον αγώνα της κοινωνίας των πολιτών ενάντια σε αυτού του είδους τη μαζική παρακολούθηση για περισσότερα από 20 χρόνια.

Τον Φεβρουάριο του 2018, παραλήφθηκε στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας μια καταγγελία που εκκρεμεί επί του παρόντος από την Digitalcourage (αναφορά BVer2683/16). Περισσότερα από 37.000 άτομα συνυπέγραψαν την καταγγελία και περισσότεροι από είκοσι εξέχοντες συν-καταγγέλλοντες την υποστήριξαν – ανάμεσά τους ήταν ο κωμικός και συγγραφέας Marc Uwe Kling, ο πρώην πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γερμανίας, ver.di, Frank Bsirske, συγγραφέας Juli Zeh, ομότιμος καθηγητής Χριστιανικής κοινωνικής ηθικής, Friedhelm Hengsbach, ευρωβουλευτής του Κόμματος Πειρατών, Patrick Breyer, και ο επικεφαλής της Ένωσης Γερμανών Δημοσιογράφων (Deutscher Journalisten-Verband, DJV), Frank Überall.

Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου του μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΔΕΕ: «Είναι μια καλή μέρα για τα πολιτικά δικαιώματα», αναγνωρίζοντας ρητά τη δέσμευση της κοινωνίας των πολιτών. Ωστόσο, η συνάδελφός του από το υπουργικό συμβούλιο, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φίσερ, απηύθυνε μια ακόμη έκκληση για πλήρη αποθήκευση όλων των διευθύνσεων του Διαδικτύου χωρίς ατομική αιτία.

Ο Μάρκο Μπούσμαν αναμένει νέο σχέδιο νόμου εντός δύο εβδομάδων. Σε αυτή την περίπτωση, αυτά τα δύο υπουργεία θα έχουν πολλά να συζητήσουν. Το Digitalcourage καλεί την κυβέρνηση να μην ανατρέψει ξανά το πνεύμα μιας απόφασης του ΔΕΕ.

Το Digitalcourage  σκιαγράφησε ήδη από το 2020 πώς μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το σοβαρό έγκλημα, ιδίως τα βίαια εγκλήματα κατά των παιδιών. Η υπουργός Εσωτερικών χρησιμοποίησε το επιχείρημα για τα εγκλήματα κατά των παιδιών για να δικαιολογήσει την ανάγκη διατήρησης δεδομένων στην έκκλησή της για διατήρηση διεύθυνσης IP. Τα αποτελεσματικά μέτρα που θα συνάδουν με το κράτος δικαίου περιλαμβάνουν την επέκταση των προληπτικών μέτρων, την επαρκή στελέχωση της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος για τη διασφάλιση της άμεσης δίωξης συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους ανακριτές. Το Digitalcourage συνιστά αυτό το άρθρο ως υλικό ανάγνωσης στον Υπουργό Εσωτερικών .

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

Leave a Comment