ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

H σημασία της διατήρησης της κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο: Ένα έγγραφο της Privacy International

H σημασία της διατήρησης της κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο: Ένα έγγραφο της Privacy International

Η κρυπτογράφηση είναι ένας τρόπος διασφάλισης ψηφιακών επικοινωνιών χρησιμοποιώντας μαθηματικούς αλγόριθμους που προστατεύουν το περιεχόμενο μιας επικοινωνίας κατά τη μετάδοση ή την αποθήκευση. Είναι το βασικό στοιχείο για τις σύγχρονες ψηφιακές επικοινωνίες μας, από προσωπικά email έως τραπεζικές συναλλαγές. Η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο είναι μια μορφή κρυπτογράφησης που είναι ακόμα πιο ιδιωτική. Εξασφαλίζει ότι μόνο τα «άκρα» της επικοινωνίας, συνήθως το άτομο που έστειλε το μήνυμα και ο ή οι προβλεπόμενοι παραλήπτες, μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν και να διαβάσουν το μήνυμα.

Όπως περιγράφεται λεπτομερέστερα στο έγγραφο της Privacy International για την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο (E2EE) , η E2EE επιχειρεί να αναδημιουργήσει, στον ψηφιακό κόσμο, τις εγγυήσεις απορρήτου που παραδοσιακά εφαρμόζονταν στις ιδιωτικές συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο.

Καθώς οι ζωές περισσότερων ανθρώπων ζουν στην ψηφιακή σφαίρα, τα εργαλεία ασφάλειας επικοινωνίας, όπως το E2EE, είναι όλο και πιο σημαντικά για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή. Η E2EE μας δίνει πρόσβαση σε ασφαλείς και ιδιωτικούς χώρους για προσωπική ανάπτυξη, όπου μπορούμε να επικοινωνούμε χωρίς παρεμβολές. Μας προστατεύει από εγκληματίες. Μας προστατεύει από περιττή και δυσανάλογη επιτήρηση. Αυτός ο ασφαλής χώρος είναι επίσης απαραίτητος για όσους επιδιώκουν να αμφισβητήσουν ισχυρά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, διαδηλωτών, πολιτικής αντιπολίτευσης και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η E2EE διευκολύνει έτσι την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πέρα ​​από την ιδιωτική ζωή, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και της γνώμης. Ένας τέτοιος χώρος είναι απαραίτητος για όλους μας.

Αλλά η E2EE δεν επικροτείται καθολικά. Οι κυβερνήσεις βλέπουν την επέκταση του E2EE ως απειλή για την ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση στις επικοινωνίες μας. Οι κυβερνήσεις μπορεί περιστασιακά να έχουν νόμιμους λόγους να αναζητήσουν αυτήν την πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων ερευνών επιβολής του νόμου. Ωστόσο, μια επικοινωνία E2EE δεν είναι τόσο εύκολη στην πρόσβαση όσο άλλες μορφές ψηφιακών επικοινωνιών. Πράγματι, το να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να αποκτήσουν το περιεχόμενο της επικοινωνίας κατά τη διαμετακόμιση θα καταστρέψει την κρυπτογραφημένη φύση της από άκρο σε άκρο. Για το λόγο αυτό, οι κυβερνήσεις έχουν υποβάλει μια ποικιλία προτάσεων για τον τρόπο πρόσβασης στις επικοινωνίες E2EE, ενώ, υποτίθεται, διατηρούν την ασφάλειά τους. 

Μέχρι σήμερα, καμία πρόταση δεν έχει διατηρήσει με επιτυχία το E2EE, παρέχοντας παράλληλα στις κυβερνητικές αρχές την πρόσβαση που αναζητούν. Ωστόσο, άλλες λιγότερο παρεμβατικές τεχνικές έρευνας, όπως η στοχευμένη παρακολούθηση των επικοινωνιών που υπόκεινται σε ισχυρές διασφαλίσεις, παραμένουν ανοιχτές στις κυβερνήσεις.

Το σπάσιμο του E2EE θέτει σε κίνδυνο το απόρρητο, την ασφάλεια και την ελευθερία μας.

Για αυτούς τους λόγους:

  • Η Privacy International υποστηρίζει την επέκταση της κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο και θα ήθελε η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο να είναι η προεπιλογή σε συσκευές, υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, δίκτυα και πλατφόρμες για τη μεταφορά δεδομένων. Αυτό όχι μόνο δημιουργεί πιο ασφαλείς επικοινωνίες, αλλά μειώνει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης δεδομένων από εταιρείες που δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στο περιεχόμενο των επικοινωνιών E2EE.
  • H Privacy International ενθαρρύνει τη χρήση κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο επειδή προστατεύει την ασφάλεια των επικοινωνιών μας και αυξάνει το κόστος των σύγχρονων, παρεμβατικών μορφών παρακολούθησης, όπως η μαζική παρακολούθηση του περιεχομένου των επικοινωνιών. Αυτό βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ των ολοένα και πιο ισχυρών μορφών τεχνολογικής επιτήρησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας.
  • H Privacy International συνιστά η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο να είναι νόμιμα διαθέσιμη για χρήση από όλους, και ειδικά από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και άλλους που κινδυνεύουν σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, αυτή η χρήση πρέπει να συνοδεύεται από την προσοχή ότι η κρυπτογράφηση προστατεύει το περιεχόμενο των επικοινωνιών, αλλά σπάνια προστατεύει τα μεταδεδομένα των επικοινωνιών. Ορισμένες πολιτείες θέτουν επίσης περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων ποινικών κυρώσεων, στη χρήση κρυπτογράφησης, επομένως οι υποψήφιοι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν την τοπική τους νομοθεσία.
  • H Privacy International  αντιτίθεται στις τρέχουσες προτάσεις των κυβερνήσεων, των υπηρεσιών πληροφοριών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου για πρόσβαση στο περιεχόμενο ή την απαγόρευση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών από άκρο σε άκρο. Το PI αντιτίθεται στην επιβολή απαιτήσεων για υποχρεωτική γενική σάρωση από την πλευρά του πελάτη.  Τέτοιες προτάσεις αφαιρούν σημαντικές προστασίες ασφαλείας και είναι δυσανάλογες, απειλώντας πολλαπλά ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας της έκφρασης. 

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

Leave a Comment