ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πρωτοβουλία για ένα Ελληνικό Εργαστήριο Κυβερνοασφάλειας

Με αφορμή τις καταγγελίες παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων και στη χώρα μας από το κακόβουλο λογισμικό Predator, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) και το δίκτυο για την ερευνητική δημοσιογραφία Reporters United αποφάσισαν τη δημιουργία ομάδας εργασίας με σκοπό τη διαμόρφωση εισήγησης προς τους δυο φορείς για τις προϋποθέσεις δημιουργίας και στην Ελλάδα ενός ανεξάρτητου από κρατικές αρχές εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας αντίστοιχου με το Citizenlab. Το εργαστήριο θα λειτουργεί στα πρότυπα ή και σε συνεργασία με αντίστοιχες πρωτοβουλίες όπως το Citizenlab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το Security Lab της Διεθνούς Αμνηστίας και το Source Protection Programme (Πρόγραμμα Προστασίας Πηγών) του Centre for Investigative Journalism και του Freedom of the Press Foundation. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο  πλαίσιο της προγραμματικής συνεργασίας των δύο φορέων  σε θέματα πολιτικών για την ανοιχτότητα, τα ψηφιακά δικαιώματα και τη διαφάνεια.

Αντικείμενο του Εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας θα είναι η διάδοση εργαλείων και εκπαιδευτικών πόρων για την ασφαλέστερη διαδικτυακή καθημερινότητα όλων των πολιτών. Ακόμη, η διάθεση αυτών των εργαλείων θα προσφέρει και στη δημοσιογραφική κοινότητα τη δυνατότητα ασφαλούς διαδικτυακής επικοινωνίας και προστασίας των πηγών, όρων αναντικατάστατων για την άσκηση ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και την υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Στην ομάδα εργασίας η οποία  θα έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα, συμμετέχουν ο Βασίλης Βλάχος,  αναπληρωτής Καθηγητής στο αντικείμενο «Εφαρμογές Ασφάλειας σε Περιβάλλον Κατανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων» στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Σωτήρης Ιωαννίδης, αναπληρωτής Καθηγητής, στο αντικείμενο “Σχεδίαση Υλικού Ψηφιακών Ενσωματωμένων, Παράλληλων ή Ασφαλών Συστημάτων Υπερυψηλής Ταχύτητας” στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Σωτήρης Σιδέρης, data editor του Reporters United και του Center for Collaborative Investigative Journalism (CCIJ).

7 thoughts on “Πρωτοβουλία για ένα Ελληνικό Εργαστήριο Κυβερνοασφάλειας

 1. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, είναι επίκαιρη και σημαντική λόγω της εκθετικής αύξησης περιστατικών! Η ενασχόλησή μου και με την cyber insurance για την αποζημίωση σε κυβερνοεπίθεση ή διαρροή δεδομένων ειδικά των προσωπικών, είναι ένας από τους λόγους που ενδιαφέρομαι για κάθε σχετικό νέο.
  Καλή συνέχεια λοιπόν στο έργο σας!
  Με εκτίμηση,
  Φωτεινή Ευστρατιάδου
  Ασφαλιστικός Πράκτορας 6977719259

 2. Καλησπέρα,
  Ο γιός μου είναι στο τρίτο έτος Διοίκησής επιχειρήσεων στο ΠΑΔΑ με κατεύθυνση πληροφορική και great fun του Cybersecurity, θα μπορούσε να ενταχθεί στην ομάδα;

 3. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως εθελοντές/φοιτητές/enthusiasts για να βοηθήσουμε στην κίνηση?

Leave a Comment