ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Εργαλεία ανοιχτού κώδικα και βιβλιοθήκες για πλήρη ομομορφική κρυπτογράφηση από την Google

Η Google αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι κυκλοφόρησε εργαλεία ανοιχτού κώδικα και βιβλιοθήκες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από προγραμματιστές για την εφαρμογή πλήρους ομομορφικής κρυπτογράφησης (FHE).

Το FHE επιτρέπει την επεξεργασία κρυπτογραφημένων δεδομένων χωρίς να παρέχει πρόσβαση στα πραγματικά δεδομένα. Πριν από ένα χρόνο, η IBM κυκλοφόρησε επίσης ένα κιτ εργαλείων ανοιχτού κώδικα FHE .

Η Google κυκλοφόρησε τον πηγαίο κώδικα ενός transhiler FHE για προγραμματιστές C ++. Ο τεχνολογικός γίγαντας έχει μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση του transpiler και τη λειτουργία του και έχει επίσης διαθέσει ορισμένα demo για να χρησιμεύσει ως παραδείγματα πιθανών περιπτώσεων χρήσης. Οι προγραμματιστές παρέχου επίσης πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό του transpiler, την ασφάλεια και τους περιορισμούς του.

«Το transpiler της Google θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να γράψουν κώδικα για οποιονδήποτε τύπο βασικού υπολογισμού, όπως απλή επεξεργασία συμβολοσειράς ή μαθηματικά, και να το τρέχουν σε κρυπτογραφημένα δεδομένα», εξήγησε ο Miguel Guevara, υπεύθυνος προϊόντων στην ομάδα απορρήτου της Google.

Ο Guevara πρόσθεσε, «Ο transpiler θα μετατρέψει αυτόν τον κώδικα σε μια έκδοση που μπορεί να εκτελεστεί σε κρυπτογραφημένα δεδομένα. Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν νέες εφαρμογές προγραμματισμού που δεν χρειάζονται μη κρυπτογραφημένα δεδομένα. Το FHE μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση μοντέλων μηχανικής μάθησης σε ευαίσθητα δεδομένα με ασφαλή τρόπο.

Το FHE μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για τη δημιουργία εφαρμογών που επεξεργάζονται πολύ ευαίσθητες πληροφορίες χρήστη, όπως ιατρικές πληροφορίες.

«Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι δημιουργείτε μια εφαρμογή για άτομα με διαβήτη. Αυτή η εφαρμογή ενδέχεται να συλλέξει ευαίσθητες πληροφορίες από τους χρήστες της και χρειάζεστε έναν τρόπο για να διατηρήσετε αυτά τα δεδομένα ιδιωτικά και προστατευμένα, ενώ ταυτόχρονα θα τα μοιραστείτε με ιατρικούς εμπειρογνώμονες για να μάθετε πολύτιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές ιατρικές εξελίξεις», δήλωσε ο Guevara. «Με το transpiler της Google για FHE, μπορείτε να κρυπτογραφήσετε τα δεδομένα που συλλέγετε και να τα μοιραστείτε με ιατρικούς εμπειρογνώμονες οι οποίοι, με τη σειρά τους, μπορούν να αναλύσουν τα δεδομένα χωρίς να τα αποκρυπτογραφήσουν – παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες στην ιατρική κοινότητα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο τις υποκείμενες πληροφορίες των δεδομένων.”

Πηγή άρθρου: https://www.securityweek.com/

Διαβάστε περισσότερα για την ομογραφική κρυπτογράφηση

Leave a Comment