ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το τέλος του απορρήτου της ψηφιακής αλληλογραφίας

Η ΕΕ σχεδιάζει να υπάρχει μια γενική και αδιάκριτη αυτόματη σάρωση για ύποπτο περιεχόμενο σε όλες τις ιδιωτικές συζητήσεις, τα μηνύματα και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο δηλωμένος στόχος: Η δίωξη της παιδικής πορνογραφίας. Το αποτέλεσμα: Μαζική παρακολούθηση μέσω ενός πλήρως αυτοματοποιημένου ελέγχου μηνυμάτων και συνομιλίας σε πραγματικό χρόνο και το τέλος του απόρρητου της ψηφιακής αλληλογραφίας.

Το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια «προσωρινή» νομοθεσία με σκοπό να επιτρέψει την αναζήτηση όλων των ιδιωτικών συζητήσεων, μηνυμάτων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για παράνομες απεικονίσεις ανηλίκων και απόπειρα έναρξης επαφών με ανηλίκους. Αυτό επιτρέπει στους παρόχους Facebook Messenger, Gmail, κ.ά., να σαρώνουν κάθε μήνυμα για ύποπτο κείμενο και εικόνες. Αυτό συμβαίνει σε μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία και χρησιμοποιώντας «τεχνητή νοημοσύνη» που είναι επιρρεπείς σε σφάλματα. Εάν ένας αλγόριθμος θεωρεί ύποπτο ένα μήνυμα, το περιεχόμενο και τα μετα-δεδομένα του αποκαλύπτονται αυτόματα και χωρίς ανθρώπινη επαλήθευση σε έναν ιδιωτικό οργανισμό με έδρα τις ΗΠΑ και από εκεί στις εθνικές αστυνομικές αρχές παγκοσμίως. Οι αναφερόμενοι χρήστες δεν ενημερώνονται.

Ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών στις ΗΠΑ, όπως το Gmail και το Outlook.com, εκτελούν ήδη αυτόματο έλεγχο ανταλλαγής μηνυμάτων και συνομιλίας. Μέσω ενός δεύτερου νόμου, η Επιτροπή της ΕΕ προτίθεται να υποχρεώσει όλους τους παρόχους υπηρεσιών συνομιλίας, ανταλλαγής μηνυμάτων και e-mail να αναπτύξουν αυτήν την τεχνολογία μαζικής παρακολούθησης.

Πώς μας επηρεάζει αυτό;

  • Όλες οι συνομιλίες συνομιλίας και τα email μας θα αναζητηθούν αυτόματα για ύποπτο περιεχόμενο. Τίποτα δεν παραμένει εμπιστευτικό ή μυστικό. Δεν υπάρχει απαίτηση δικαστικής απόφασης ή αρχικής υποψίας για αναζήτηση των μηνυμάτων σας. Εμφανίζεται πάντα και αυτόματα.
  • Εάν ένας αλγόριθμος κατατάξει το περιεχόμενο ενός μηνύματος ως ύποπτο, οι προσωπικές ή οικείες φωτογραφίες σας μπορούν να προβληθούν από το προσωπικό και τους εργολάβους διεθνών εταιρειών και αστυνομικών αρχών. Επίσης, οι ιδιωτικές γυμνές φωτογραφίες σας μπορεί να προβληθούν από άτομα που δεν σας γνωρίζουν, στα χέρια των οποίων οι φωτογραφίες σας δεν είναι ασφαλείς.
  • Το φλερτ και το sexting μπορεί να διαβαστεί από το προσωπικό και τους εργολάβους διεθνών εταιρειών και αστυνομικών αρχών, επειδή τα φίλτρα αναγνώρισης κειμένου που αναζητούν «child grooming” συχνά επισημαίνουν ψεύτικες συζητήσεις.
  • Μπορείτε να κάποιος να σας αναφέρει ψευδώς και να διερευνηθείτε ως φερόμενοι για διάδοση υλικού σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Οι αλγόριθμοι ελέγχου μηνυμάτων και συνομιλίας είναι γνωστό ότι επισημαίνουν εντελώς νόμιμες φωτογραφίες διακοπών παιδιών σε μια παραλία, για παράδειγμα. Σύμφωνα με τις ελβετικές ομοσπονδιακές αστυνομικές αρχές, το 90% όλων των αναφορών που δημιουργούνται από μηχανήματα αποδεικνύεται χωρίς αξία. Το 40% όλων των διαδικασιών ποινικής έρευνας που ξεκίνησαν στη Γερμανία για «παιδική πορνογραφία» στοχεύουν ανηλίκους.
  • Στο επόμενο ταξίδι σας στο εξωτερικό , μπορείτε να έχετε μεγάλα προβλήματα. Οι μηχανογραφημένες αναφορές για τις επικοινωνίες σας ενδέχεται να έχουν μεταφερθεί σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχει απόρρητο δεδομένων – με ανυπολόγιστα αποτελέσματα.
  • Οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι χάκερ ενδέχεται να είναι σε θέση να κατασκοπεύουν τις ιδιωτικές συνομιλίες και τα email σας . Η πόρτα θα είναι ανοιχτή για όποιον διαθέτει τα τεχνικά μέσα για να διαβάσει τα μηνύματά σας, εάν αφαιρεθεί η ασφαλής κρυπτογράφηση, προκειμένου να είναι δυνατή η προβολή μηνυμάτων.
  • Αυτή είναι μόνο η αρχή . Μόλις καθιερωθεί η τεχνολογία ελέγχου ανταλλαγής μηνυμάτων και συνομιλίας, γίνεται πολύ εύκολη η χρήση τους για άλλους σκοπούς. Και ποιος εγγυάται ότι αυτά τα μηχανήματα εγκληματικότητας δεν θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον στα έξυπνα τηλέφωνα και τους φορητούς υπολογιστές μας;

Χρονοδιάγραμμα

Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων της ΕΕ με τη συμμετοχή της Επιτροπής της ΕΕ σχετικά με τη νομοθετική πρόταση . Οι διαφορετικές θέσεις των τριών μερών αναφέρονται εδώ λεπτομερώς (Αγγλικά) . Οι οργανώσεις προστασίας των παιδιών ασκούν τεράστια πίεση. Όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες τάσσονται υπέρ του αδιάκριτου ελέγχου ανταλλαγής μηνυμάτων και συνομιλιών, με εξαίρεση τους Πράσινους / EFA και την Αριστερά. Η έγκριση της νομοθεσίας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.

Τον Απρίλιο, η Επιτροπή της ΕΕ προτίθεται να υποβάλει μια δεύτερη νομοθετική πρόταση, η οποία είναι να αναγκάσει όλους τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανταλλαγής μηνυμάτων και συνομιλιών να αναζητήσουν περιεκτικά όλα τα ιδιωτικά μηνύματα παρά την έλλειψη υποψιών.

Σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η μόνιμη και ολοκληρωμένη αυτοματοποιημένη ανάλυση ιδιωτικών επικοινωνιών παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και απαγορεύεται (παράγραφος 177). Για αυτόν τον λόγο, ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Patrick Breyer υπέβαλε καταγγελία κατά των αμερικανικών εταιρειών Facebook και Google στις αρχές προστασίας δεδομένων για παραβίαση του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων.

Πρόσθετες πληροφορίες και επιχειρήματα

  • Όλοι οι πολίτες τίθενται υπό την υποψία, χωρίς λόγο, ότι πιθανώς διέπραξαν έγκλημα. Τα φίλτρα κειμένου και φωτογραφιών παρακολουθούν όλα τα μηνύματα – χωρίς εξαίρεση. Κανένας δικαστής δεν απαιτείται να διατάξει μια τέτοια παρακολούθηση – σε αντίθεση με τον αναλογικό κόσμο που εγγυάται το απόρρητο της αλληλογραφίας και την εμπιστευτικότητα των γραπτών επικοινωνιών. Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η μόνιμη και γενική αυτόματη ανάλυση των ιδιωτικών επικοινωνιών παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα (υπόθεση C-511/18, παράγραφος 192). Ωστόσο, η ΕΕ προτίθεται τώρα να εγκρίνει μια τέτοια νομοθεσία. Για να ακυρώσει το δικαστήριο μπορεί να χρειαστούν χρόνια. Επομένως, πρέπει πρώτα να αποτρέψουμε την έγκριση της νομοθεσίας.
  • Η εμπιστευτικότητα της ιδιωτικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας θυσιάζεται. Οι χρήστες των υπηρεσιών messenger, chat και e-mail κινδυνεύουν δεν θα έχουν πια προσωπικά μηνύματα. Ευαίσθητες φωτογραφίες και περιεχόμενο κειμένου θα μπορούσαν να προωθηθούν σε άγνωστες οντότητες παγκοσμίως και μπορεί να πέσουν σε λάθος χέρια.
  • Διακυβεύεται η ασφαλής κρυπτογραφημένη επικοινωνία. Μέχρι τώρα, δεν είναι δυνατή η αναζήτηση κρυπτογραφημένων μηνυμάτων από τους αλγόριθμους. Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να ενσωματωθούν κερκόπορτες στο λογισμικό ανταλλαγής μηνυμάτων. Μόλις συμβεί αυτό, αυτό το κενό ασφαλείας μπορεί να αξιοποιηθεί από οποιονδήποτε με τα τεχνικά μέσα που απαιτούνται, για παράδειγμα από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και εγκληματίες. Οι ιδιωτικές επικοινωνίες, τα επιχειρηματικά μυστικά και οι ευαίσθητες κυβερνητικές πληροφορίες θα αποκαλυφθούν. Απαιτείται ασφαλής κρυπτογράφηση για την προστασία των μειονοτήτων, των LGBTQI ανθρώπων, των δημοκρατικών ακτιβιστών, των δημοσιογράφων κ.λπ.
  • Η ποινική δικαιοσύνη ιδιωτικοποιείται. Στο μέλλον, οι αλγόριθμοι εταιρειών όπως το Facebook, το Google και η Microsoft θα αποφασίσουν ποιος χρήστης είναι ύποπτος και ποιος όχι. Η προτεινόμενη νομοθεσία δεν περιέχει απαιτήσεις διαφάνειας για τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται. Σύμφωνα με το κράτος δικαίου, η διερεύνηση ποινικών αδικημάτων ανήκει σε ανεξάρτητους δικαστές και δημόσιους υπαλλήλους υπό δικαστική εποπτεία.
  • Ο αδιάκριτος έλεγχος μηνυμάτων και συνομιλίας δημιουργεί προηγούμενο και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Η ανάπτυξη τεχνολογίας για την αυτόματη παρακολούθηση όλων των διαδικτυακών επικοινωνιών είναι επικίνδυνη: Μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς στο μέλλον, για παράδειγμα παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, κατάχρηση ναρκωτικών ή “επιβλαβές περιεχόμενο”. Σε αυταρχικά κράτη μια τέτοια τεχνολογία είναι να εντοπίζει και να συλλάβει κυβερνητικούς αντιπάλους και ακτιβιστές της δημοκρατίας. Μόλις η τεχνολογία αναπτυχθεί διεξοδικά, δεν υπάρχει καμία επιστροφή.

Γιατί ο έλεγχος συνομιλιών και μηνυμάτων θα βλάψει τα παιδιά

Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι τα μηνύματα χωρίς διακρίσεις και ο έλεγχος συνομιλιών διευκολύνουν τη δίωξη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Ωστόσο, αυτό το επιχείρημα είναι αμφιλεγόμενο, ακόμη και μεταξύ των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Στην πραγματικότητα, ο έλεγχος ανταλλαγής μηνυμάτων και συνομιλίας μπορεί να βλάψει τα θύματα και τα πιθανά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης:

  1. Καταστρέφονται οι ασφαλείς χώροι. Τα θύματα σεξουαλικής βίας χρειάζονται ιδιαίτερα την ικανότητα να επικοινωνούν με ασφάλεια και εμπιστευτικότητα για να ζητούν συμβουλευτική και υποστήριξη, για παράδειγμα να ανταλλάσσονται με ασφάλεια μεταξύ τους, με τους θεραπευτές ή τους δικηγόρους τους. Η εισαγωγή της παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο απομακρύνει αυτά τα ασφαλή δωμάτια από αυτά.
  2. Οι ανήλικοι ποινικοποιούνται. Ειδικά οι νέοι μοιράζονται συχνά οικείες ηχογραφήσεις μεταξύ τους (sexting). Με τον έλεγχο ανταλλαγής μηνυμάτων και συνομιλίας, οι φωτογραφίες και τα βίντεό τους ενδέχεται να καταλήξουν στα χέρια εγκληματιών ερευνητών. Οι γερμανικές στατιστικές εγκλήματος δείχνουν ότι το 40% όλων των ερευνών για παιδική πορνογραφία στοχεύουν ανηλίκους.
  3. Ο αδιάκριτος έλεγχος ανταλλαγής μηνυμάτων και συνομιλίας δεν περιλαμβάνει την κυκλοφορία παράνομου υλικού, αλλά στην πραγματικότητα καθιστά πιο δύσκολη τη δίωξη σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Ενθαρρύνει τους παραβάτες να πηγαίνουν υπόγεια και να χρησιμοποιούν ιδιωτικούς κρυπτογραφημένους διακομιστές που μπορεί να είναι αδύνατο να εντοπιστούν και να υποκλαπούν. Ακόμα και σε ανοιχτά κανάλια, τα αδιάκριτα μηνύματα και ο έλεγχος συνομιλίας δεν περιέχουν τον όγκο του υλικού που κυκλοφορεί, όπως αποδεικνύεται από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό αναφορών μηχανημάτων.

Έγγραφα σχετικά με τη νομοθετική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα στο https://www.patrick-breyer.de/?page_id=594160&lang=en

Leave a Comment