ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Προσωπικά δεδομένα: Συμβουλές για τη χρήση εφαρμογών επεξεργασίας φωτογραφιών από την CNIL

Συμβουλές αναφορικά με τη χρήση εφαρμογών (applications) επεξεργασίας φωτογραφιών εξέδωσε η Γαλλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (CNIL).

Αναλυτικά:

Πριν “κατεβάσετε” την εφαρμογή

Κατεβάστε εφαρμογές από τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών (π.χ. AppStore ή Google Play). Μεταβείτε στη σελίδα παρουσίασης της εφαρμογής και διαβάστε τυχόν αρνητικές κριτικές ή σχόλια.

Η ελκυστικότητα ή ο χιουμοριστικός χαρακτήρας της προσφερόμενης υπηρεσίας δεν πρέπει να σας οδηγεί στο να αποποιείστε τα δικαιώματα σας, ούτε να σας επιβάλει καταχρηστικούς όρους αναφορικά με τη χρήση των προσωπικών σας δεδομένων.

Οι όροι χρήσης και η πολιτική απορρήτου της εφαρμογής θα πρέπει να σας επιτρέπουν να γνωρίζετε με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιοιθούν τα προσωπικά σας δεδομένα.

Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή πρέπει να παρέχει ορισμένες πληροφορίες στον χρήστη, οι οποίες πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

  • εάν οι φωτογραφίες σας αποθηκεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή εκτός αυτής, καθώς και την διάρκεια αποθήκευσης τους.
  • εάν οι φωτογραφίες σας θα κοινοποιηθούν σε τρίτα μέρη (π.χ. συνεργαζόμενες εταιρείες)
  • εάν οι φωτογραφίες σας θα επαναχρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς (π.χ. διαφήμιση, έρευνα κ.λπ.)
  • εάν υπάρχει τρόπος να ασκήσετε τα δικαιώματά σας δυνάμει του ΓΚΠΔ (αντίταξη, διαγραφή, πρόσβαση κ.λπ.).

Κατά την χρήση

Ελέγξτε τους όρους και τις άδειες που παρέχονται από την εφαρμογή

Η πρόσβαση μιας εφαρμογής στην κάμερα και στη βιβλιοθήκη (library) της συσκευής σας σημαίνει ότι η εφαρμογή μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις φωτογραφίες, όχι μόνο σε αυτές που θέλετε να στείλετε.

Κατά τη μεταφόρτωση των φωτογραφιών σας στο διαδίκτυο, προσέξτε αν υπάρχουν μηνύματα ή εικονίδια που σας ενημερώνουν ότι η εφαρμογή θα έχει πρόσβαση στο πλήρες άλμπουμ σας, έτσι ώστε να έχετε την ευχέρεια να αντιταχθείτε στην επιλογή αυτή.

Προσοχή στις φωτογραφίες των άλλων

Οι φίλοι ή οι συγγενείς σας ενδέχεται να μην έχουν αποδεχθεί τους όρους χρήσης της εφαρμογής.

Για το σεβασμό της ιδιωτικής τους ζωής και ιδιαίτερα σε περίπτωση που οι φωτογραφίες αυτές ενδέχεται να δημοσιοποιηθούν, χρησιμοποιήστε την εφαρμογή μόνο με φωτογραφίες που απεικονίζουν εσάς.

Αν οι φωτογραφίες δημοσιευθούν στο διαδίκτυο ή αν εσείς τις δημοσιεύσετε σε κοινωνικά δίκτυα, λάβετε υπόψην ότι μπορεί αυτές να περιλαμβάνουν μεταδεδομένα, όπως η γεωγραφική θέση, ο χρόνος λήψης των φωτογραφιών ή πληροφορίες για το είδος της συσκευής σας.

Αφού χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή

Ορισμένες εφαρμογές μπορούν να συνεχίσουν να “τρέχουν στο παρασκήνιο” και να συλλέγουν δεδομένα ακόμα και όταν δεν τις χρησιμοποιείτε πια.

Θυμηθείτε να αφαιρέσετε τα δικαιώματα της εφαρμογής μετά την ολοκλήρωση της χρήσης της.

Πηγή άρθρου: https://www.lawspot.gr/

One thought on “Προσωπικά δεδομένα: Συμβουλές για τη χρήση εφαρμογών επεξεργασίας φωτογραφιών από την CNIL

  1. Ενδιαφέρουσα ανακοίνωση από την Γαλλία η οποία θα έπρεπε να φτάσει στα αυτά των ανυποψίαστων χρηστών. Τέτοιους είδους ανακοινώσεις θα πρέπει να γίνονται από όλα τα κράτη!
    Όμως έχω και μια περιέργεια.. οι κανόνες που εισάγει ο ΓΚΠΔ (GDPR) στην ευρωπαϊκή ένωση, δε θα πρέπει να υπάρχουν αναγκαστικά από τους δημιουργούς των εφαρμογών στον εκάστοτε διανομέα λογισμικού App/Play Store π.χ. και να ελέγχονται από τις ίδιες τις εταιρίες ; Οι τελικοί χρήστες να είναι υπεύθυνοι ώστε να τους διαβάσουν – αλλά να υπάρχουν σίγουρα -!

Leave a Comment