ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Απολογισμός της συμμετοχής του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην άσκηση Κυβερνοάμυνας‘ ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2019

Από τις 10 έως τις 14 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε η ετήσια εθνική άσκηση κυβερνοάμυνας ‘ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2019’ που διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας(ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ.

Στο πλαίσιο αυτό Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) με ανοιχτό κάλεσμα συγκρότησε  συγκρότησε ομάδα για την άσκηση.

92 εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας privacy.ellak.gr του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ.

Κατά την διάρκεια της άσκησης είχαν ενεργή συμμετοχή 38 άτομα και συγκροτήθηκαν πέντε ομάδες:

  • Στην Αθήνα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  • Στην Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Στην Λάρισα, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Στο Βόλο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και
  • Στην Πάτρα στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Συνολικά στην άσκηση συμμετείχαν πάνω από 200 στελέχη από δημόσιους φορείς, εταιρείες παροχής υποδομών, παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και ιδιώτες.

Η ομάδα στο Open Lab του ΕΜΠ

H φετινή άσκηση ΠΑΝΟΠΤΗΣ ειχε 12 διαφορετικά επεισόδια, όπου και δοκιμάστηκαν τεχνικές για Penetration Testing, Στεγανογραφία καθώς και Forensics σε διαφορετικά περιβάλλοντα Windows, Linux, Network και mobile.Ιδιαίτερα ξεχωριστή πρόκληση αποτέλεσε το επεισόδιο Capture the Flag, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε πραγματικό χρόνο, και αφορούσε την αθόρυβη διείσδυση στο εσωτερικό δίκτυο ενός φορέα με διαφορετικά μηχανήματα και την εκτέλεση διαφόρων ενεργειών ιδιαίτερης δυσκολίας.

Η ομάδα της ΕΕΛΛΑΚ συμμετείχε στο σύνολο των επεισοδίων καθώς και στο ιδιαίτερα απαιτητικό Capture the Flag στο οποίο κατέκτησε την 5η θέση.Για την επίλυση των επεισοδίων χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία και εφαρμογές ανοιχτού κώδικα όπως η ολοκληρωμένη διανομή Kali Linux.

Μέλη της ομάδας από το Βόλο

Η τεκμηρίωση των τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν στα επεισόδια από την ομάδα της ΕΕΛΛΑΚ θα είναι διαθέσιμη στο https://go.eellak.gr/panoptis2019

Μέλη της ομάδας στο ΑΠΘ

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών  (ΕΕΛΛΑΚ) σκοπεύει να διατηρήσει και να επεκτείνει την ομάδα που συμμετείχε στην άσκηση ‘ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2019’ και παράλληλα να υλοποιήσει εργαστήρια τόσο για την ανάλυση των επεισοδίων και των τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν όσο και για την χρήση λογισμικού ασφάλειας.

Ευχαριστούμε τη Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, το Διευθυντή Πλοίαρχο (Μ) του Πολεμικού Ναυτικού κ. Σπυρίδων Παπαγεωργίου καθώς και όλους συντέλεσαν στην τόσο επιτυχημένη άσκηση.

Ακόμα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το efood και την Pizza Fan για τη χορηγία τους κατά τη διάρκεια της άσκησης με πίτσες!

Πάνω από όλα όμως ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν για την γνώση και την εμπειρία που μοιράστηκαν όλες αυτές τις μέρες.

One thought on “Απολογισμός της συμμετοχής του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην άσκηση Κυβερνοάμυνας‘ ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2019

Leave a Comment