ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κρυπτογράφηση: Μύθοι, Αλήθειες και η Μάχη για τα Ψηφιακά Δικαιώματα

Η κρυπτογράφηση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεμέλιους λίθους για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο. Ωστόσο, σε μια εποχή όπου η κυβερνοεγκληματικότητα αυξάνεται και η κρατική επιτήρηση επεκτείνεται, η κρυπτογράφηση έχει μετατραπεί σε πεδίο έντονων πολιτικών και νομικών συγκρούσεων. Πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να επιβάλουν μέτρα που θα επιτρέπουν την «ειδική πρόσβαση» στις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες — στην ουσία δημιουργώντας “πίσω πόρτες”. Αυτή η πρακτική, αν και προωθείται ως αναγκαία για λόγους δημόσιας ασφάλειας, θέτει σε κίνδυνο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατικές αρχές και την ίδια την ασφάλεια του κυβερνοχώρου.

H Access Now δημοσίευσε την έκθεση με τίτλο: 10 Facts to Counter Encryption Myths. παρουσιάζοντας 10 επιχειρήματα για καταρρίψει του διαδεδομένους μύθους γύρω από την κρυπτογράφηση

1. Η ισχυρή κρυπτογράφηση είναι απαραίτητη για την ασφάλεια του διαδικτύου

Ο μύθος ότι μια «πίσω πόρτα» για τις διωκτικές αρχές δεν επηρεάζει την ασφάλεια είναι τεχνικά και λογικά εσφαλμένος. Η κρυπτογράφηση λειτουργεί με μαθηματικές αρχές: είναι είτε ισχυρή είτε σπασμένη. Η δημιουργία μιας πίσω πόρτας ισοδυναμεί με ενσωμάτωση αδυναμίας στο σύστημα, που μπορεί να αξιοποιηθεί από οποιονδήποτε, όχι μόνο από «καλοπροαίρετες» αρχές.

2. Η ειδική πρόσβαση απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία

Η ιδιωτικότητα δεν είναι πολυτέλεια αλλά προϋπόθεση για την ελευθερία της έκφρασης, την ελεύθερη σκέψη και την ασφαλή επικοινωνία. Δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ακτιβιστές και ευάλωτες ομάδες βασίζονται στην προστασία που προσφέρει η κρυπτογράφηση. Όταν αυτή η προστασία υπονομεύεται, απειλούνται οι ζωές και η δημοκρατία.

3. Η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα ενισχύουν η μία την άλλη

Η ιδέα ότι πρέπει να θυσιάσουμε την ιδιωτικότητα για να αποκτήσουμε ασφάλεια είναι ένας ψευδής διχασμός. Η ισχυρή κρυπτογράφηση μειώνει τις παραβιάσεις δεδομένων και τις κυβερνοεπιθέσεις, προστατεύοντας τόσο τους πολίτες όσο και τα κράτη. Επομένως, το δίλημμα δεν είναι «ασφάλεια ή ιδιωτικότητα», αλλά «ασφάλεια μέσω ιδιωτικότητας».

4. Οι αρχές δεν βρίσκονται σε «σκοτεινή εποχή» επιτήρησης

Το επιχείρημα ότι η κρυπτογράφηση οδηγεί σε αδυναμία επιβολής του νόμου (το λεγόμενο “going dark”) δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσος όγκος ψηφιακών δεδομένων στη διάθεση των αρχών. Μεταδεδομένα, τοποθεσίες, επαφές, και η διαδικτυακή συμπεριφορά μπορούν να συγκροτήσουν πλήρη προφίλ χρηστών — ακόμα και με κρυπτογραφημένο περιεχόμενο.

5. Η αποδυνάμωση της κρυπτογράφησης δεν σταματά την εγκληματικότητα

Οι εγκληματίες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν άλλες μορφές κρυπτογράφησης ή θα δημιουργήσουν δικές τους πλατφόρμες. Το μόνο που θα καταφέρει η επιβολή πίσω πορτών είναι να στερήσει από τον γενικό πληθυσμό το δικαίωμα στην ασφαλή επικοινωνία. Και όπως δείχνουν οι έρευνες, η αύξηση της επιτήρησης δεν οδηγεί απαραίτητα σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

6. Η κρυπτογράφηση ενισχύει την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο

Παρόλο που ορισμένοι επικαλούνται την ανάγκη καταπολέμησης του παιδικού σεξουαλικού υλικού ως λόγο υπονόμευσης της κρυπτογράφησης, αυτό θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι δράστες θα μεταβούν σε πιο μυστικές πλατφόρμες. Αντιθέτως, η ισχυρή κρυπτογράφηση διασφαλίζει την ασφάλεια των παιδιών προσφέροντάς τους ασφαλείς, επαληθεύσιμους τρόπους επικοινωνίας, χωρίς τον φόβο παρακολούθησης ή εκμετάλλευσης.

7. Η “ιχνηλασιμότητα” είναι απειλή για την ιδιωτικότητα και την ελευθερία έκφρασης

Η απαίτηση για ιχνηλασιμότητα, δηλαδή την υποχρεωτική καταγραφή της προέλευσης κάθε μηνύματος, καταστρέφει τη λογική της από άκρο σε άκρο κρυπτογράφησης. Επιπλέον, ενισχύει την αυτολογοκρισία, καθώς οι χρήστες γνωρίζουν πως ενδέχεται να τιμωρηθούν όχι για το περιεχόμενο που δημιούργησαν, αλλά επειδή το διέδωσαν.

8. Η κρυπτογράφηση προστατεύει την εθνική ασφάλεια

Η ασφάλεια της κυβέρνησης, των υποδομών και των πολιτών εξαρτάται από την ασφάλεια των ψηφιακών συστημάτων. Οι επιθέσεις κατά δημοσίων προσώπων, κρίσιμων υποδομών και κρατικών υπηρεσιών δείχνουν ότι η κρυπτογράφηση δεν είναι εμπόδιο, αλλά ασπίδα προστασίας έναντι κυβερνοεπιθέσεων.

9. Η κρυπτογράφηση ενισχύει την εμπιστοσύνη και την οικονομία

Ολόκληρη η ψηφιακή οικονομία — από τις τραπεζικές συναλλαγές μέχρι το ηλεκτρονικό εμπόριο — βασίζεται στην κρυπτογράφηση. Η υπονόμευσή της οδηγεί σε απώλεια εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αποεπένδυση, απώλεια θέσεων εργασίας και αύξηση του κόστους από επιθέσεις και παραβιάσεις δεδομένων.

10. Οι αρχές δεν χρειάζεται να “σπάσουν” την κρυπτογράφηση για να επιτελέσουν το έργο τους

Η επιβολή του νόμου έχει ήδη στη διάθεσή της τεράστιο όγκο στοιχείων από μεταδεδομένα, αντίγραφα ασφαλείας, φυσικά στοιχεία και μαρτυρίες. Το να δημιουργούνται κενά ασφαλείας για να εξυπηρετηθούν λίγες περιπτώσεις, είναι δυσανάλογο και αντίθετο με τις δημοκρατικές αρχές.

Συμπέρασμα

Η κρυπτογράφηση δεν είναι πρόβλημα — είναι λύση. Είναι ένα από τα λίγα μέσα που έχουμε για να προστατεύσουμε την ιδιωτικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης και την ασφάλεια στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον. Η ιδέα της επιβολής πίσω πορτών ή της εξασθένισης της κρυπτογράφησης για λόγους ασφάλειας, ακόμα κι αν προβάλλεται ως λογική, είναι τεχνικά αβάσιμη και πολιτικά επικίνδυνη.

Αντί να αποδυναμώνουμε την κρυπτογράφηση, πρέπει να την ενισχύσουμε. Τα κράτη οφείλουν να επενδύσουν σε πολιτικές που προάγουν την κυβερνοασφάλεια, να διασφαλίζουν το κράτος δικαίου και να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οτιδήποτε λιγότερο είναι ένας δρόμος προς λιγότερη ασφάλεια, λιγότερη ελευθερία και λιγότερη δημοκρατία.

Διαβάστε τη πλήρη έκθεση εδώ

Πηγή άρθρου: https://www.accessnow.org/why-encryption-is-important/

Leave a Comment