H Γαλλική Εθνοσυνέλευση έκανε το σωστό: απέρριψε μια επικίνδυνη πρόταση που θα είχε σαν στόχο να καταστρέψει την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο στο όνομα της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών. Παρά τις έντονες πιέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, οι βουλευτές ψήφισαν το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης για την κατάργηση μιας διάταξης που θα ανάγκαζε πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Signal και το WhatsApp να επιτρέπουν κρυφή πρόσβαση σε ιδιωτικές συνομιλίες.
Η ψήφος είναι μια νίκη για τα ψηφιακά δικαιώματα, για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια και για την κοινή λογική.

Ο προτεινόμενος νόμος ήταν μια λίστα επιθυμιών επιτήρησης μεταμφιεσμένη ως νομοθεσία κατά των ναρκωτικών. Κρυμμένη στο κείμενό της ήταν μια αναβίωση του ευρέως απαξιωμένου μοντέλου”ghost” participant .— μια κερκόπορτα που προσποιείται ότι δεν είναι. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, οι αρχές επιβολής του νόμου θα μπορούσαν να συμμετέχουν σιωπηλά σε κρυπτογραφημένες συνομιλίες, υπονομεύοντας την ίδια την ιδέα της ιδιωτικής επικοινωνίας. Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας έχουν καταδικάσει αυτή την προσέγγιση, και έχουν προειδοποιήσει οτι θα εισήγαγε συστημικά τρωτά σημεία, θα έβλαπτε την εμπιστοσύνη σε ασφαλείς πλατφόρμες επικοινωνίας και θα δημιουργούσε εργαλεία έτοιμα για κατάχρηση.
Οι Γάλλοι βουλευτές που καταψήφισαν αυτήν τη διάταξη αξίζουν τα εύσημα. Άκουσαν — όχι μόνο τις Γαλλικές οργανώσεις ψηφιακών δικαιωμάτων και των τεχνολόγων, αλλά και τις βασικές αρχές της κυβερνοασφάλειας και των πολιτικών ελευθεριών. Κατάλαβαν ότι η κρυπτογράφηση προστατεύει τους πάντες, όχι μόνο τους ακτιβιστές και τους αντιφρονούντες, αλλά και τους δημοσιογράφους, τους επαγγελματίες υγείας, τους επιζώντες κακοποίησης και τους απλούς πολίτες που προσπαθούν να ζήσουν ιδιωτικές ζωές σε έναν όλο και πιο επιτηρούμενο κόσμο.
Ένα παγκόσμιο μήνυμα
Η απόρριψη της διάταξης της κερκόπορτας από τη Γαλλία θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στα νομοθετικά σώματα σε όλο τον κόσμο: δεν χρειάζεται να θυσιάσετε θεμελιώδη δικαιώματα στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας. Η κρυπτογράφηση δεν είναι ο εχθρός της δικαιοσύνης. είναι ένα εργαλείο που υποστηρίζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος για ιδιωτική συνομιλία. Είναι πυλώνας της σύγχρονης δημοκρατίας και της κυβερνοασφάλειας.
Ως κυβερνήσεις στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αυστραλία και αλλού συνεχίζουν να φλερτάρουν με τους νόμους κατά της κρυπτογράφησης, αυτή η απόφαση θα πρέπει να χρησιμεύσει ως πρότυπο—και προειδοποίηση. Η υπονόμευση της κρυπτογράφησης δεν κάνει την κοινωνία ασφαλέστερη. Κάνει τους πάντες πιο ευάλωτους.
Αυτή η νίκη δεν ήταν τυχαία. Προέκυψε μετά από συνεχή πίεση του κοινού, τη συμβολή των ειδικών και την ακούραστη υπεράσπιση της κοινωνίας των πολιτών. Αλλά για το άμεσο μέλλον, οι λομπίστες για τις αστυνομικές υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας θα συνεχίσουν να προωθούν παρόμοιες προτάσεις – ίσως ανασυσκευασμένες ή βιαστικές σε πιο ήσυχες νομοθετικές στιγμές.
Πηγή άρθρου: https://www.eff.org/