Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), προχώρησε σε ένα αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της ψηφιακής της κυριαρχίας: τη δημιουργία και λειτουργία της Ευρωπαϊκής Βάσης Δεδομένων Ευπαθειών (European Vulnerability Database – EUVD). Η βάση αυτή προσφέρει μια νέα προσέγγιση στην καταγραφή, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των κυβερνοευπαθειών, αποτελώντας έναν σημαντικό αντίβαρο στην επί δεκαετίες εξάρτηση της Ευρώπης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδιαίτερα από το Εθνικό Μητρώο Ευπαθειών (National Vulnerability Database – NVD) του MITRE και της CISA.

Η δημιουργία του EUVD δεν αντιμετωπίζεται ομοιόμορφα από την κοινότητα της κυβερνοασφάλειας. Ορισμένοι το θεωρούν ως ένα απαραίτητο βήμα για την ενίσχυση της αυτονομίας της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας. Άλλοι επισημαίνουν την επιπλέον πολυπλοκότητα που προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες υποδομές. Ίσως, όπως λέει και ο Boris Cipot, senior security engineer στην Black Duck, η αλήθεια να βρίσκεται και στα δύο: «Ένα ξεκάθαρο όφελος είναι η μείωση της εξάρτησης από το NVD ως τη μοναδική πηγή αλήθειας. Από την άλλη, είναι ακόμη μία βάση δεδομένων που πρέπει να παρακολουθείται και να αναλύεται, προσθέτοντας πολυπλοκότητα για τους οργανισμούς που οφείλουν να κατανοούν τις διαφορές μεταξύ των πηγών και να εξασφαλίζουν πλήρη κάλυψη».
Πέρα από την Απλή Καταγραφή
Η EUVD δεν περιορίζεται στην καταγραφή ευπαθειών. Σκοπός της είναι η παροχή αξιόπιστων και άμεσα αξιοποιήσιμων πληροφοριών, όπως μέτρα αντιμετώπισης, κατάσταση εκμετάλλευσης, και βαθμολογία σοβαρότητας. Οι πληροφορίες αυτές συλλέγονται από CSIRTs (Ομάδες Αντιμετώπισης Περιστατικών Ασφάλειας Πληροφοριών), κατασκευαστές λογισμικού και άλλες βάσεις δεδομένων, και αναλύονται μέσω ανοικτού λογισμικού όπως το Vulnerability-Lookup.
Η βάση προσφέρει τρία κύρια dashboards: ένα για κρίσιμες ευπάθειες, ένα για ευπάθειες που έχουν ήδη εκμεταλλευτεί και ένα τρίτο για ευπάθειες που έχουν συντονιστεί από την ΕΕ.
Ο Darren Guccione, CEO της Keeper Security, περιγράφει την EUVD ως ένα «σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη και ωρίμανση της κυβερνοάμυνας στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο». Επαινεί την ENISA για τη συνεργασία της με αμερικανικούς φορείς όπως η CISA και το MITRE, προκειμένου να ενσωματωθούν δεδομένα από τις βάσεις τους — Known Exploited Vulnerabilities (KEV) και Common Vulnerabilities and Exposures (CVE). Όπως σημειώνει, αυτή η προσπάθεια «είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συνεργασία μεγάλης κλίμακας».
Παράλληλα, ο Julian Brownlow Davies, αντιπρόεδρος στην Bugcrowd, υπογραμμίζει πως η βάση αυτή είναι ενδεικτική μιας ευρύτερης τάσης όπου οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να διασφαλίσουν την ψηφιακή τους κυριαρχία. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι «η πρόκληση θα είναι να παραμείνει επιχειρησιακά επίκαιρη», προσθέτοντας πως για να είναι πραγματικά χρήσιμη, θα χρειαστεί «στενή ενοποίηση και αυστηρός συγχρονισμός σε πραγματικό χρόνο», κάτι που απουσιάζει από αρκετές δημόσιες πρωτοβουλίες.
Ένα Σημαντικό Βήμα προς την Αυτονομία
Παρά τις πιθανές προκλήσεις, η δημιουργία της EUVD έχει ήδη χαρακτηριστεί ως «νίκη για την παγκόσμια κοινότητα κυβερνοασφάλειας» από τον Nathaniel Jones, αντιπρόεδρο στρατηγικής ασφάλειας και τεχνητής νοημοσύνης στη Darktrace. Όπως σημειώνει, η ανάληψη του ρόλου CNA (CVE Numbering Authority) από την ΕΕ θα βοηθήσει να γεφυρωθούν παλαιότερα κενά συντονισμού και θα μειώσει την εξάρτηση από μοναδικά σημεία αποτυχίας όπως το MITRE. Αυτό, όπως λέει, «είναι μια λογική πρακτική διαχείρισης κινδύνου που βοηθά στη μείωση των καθυστερήσεων στην αναφορά νέων ευπαθειών».
Η δημιουργία του EUVD αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα στο πλαίσιο των παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων. Σύμφωνα με τον John Gunn, CEO της Token, η αποδυνάμωση των κυβερνοπολιτικών στις ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση Τραμπ έχει αφήσει ένα κενό. «Η πολιτική ‘defund the cyber-police’ της σημερινής κυβέρνησης θέτει το μέλλον του προγράμματος αυτού σε σοβαρό κίνδυνο», λέει, προσθέτοντας πως «είναι θετικό ότι η ΕΕ αναλαμβάνει δράση, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα θέτει εκείνη πλέον την ατζέντα και τις προτεραιότητες αντί για τις ΗΠΑ».
Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Βάσης Δεδομένων Ευπαθειών σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή για την ευρωπαϊκή κυβερνοασφάλεια. Αντανακλά μια βαθύτερη επιθυμία της ΕΕ να αποδεσμευτεί από την υπερατλαντική εξάρτηση και να προωθήσει την ψηφιακή της κυριαρχία. Παρά τις ανησυχίες για πολυπλοκότητα και ενδεχόμενη κατακερματισμένη πληροφόρηση, η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει την ικανότητα της Ευρώπης να προστατεύει τις ψηφιακές της υποδομές και τους πολίτες της σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κυβερνοχώρο.
Αναμένεται να φανεί στην πράξη αν η EUVD θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες, προσφέροντας αξιόπιστη, επικαιροποιημένη και επιχειρησιακά χρήσιμη πληροφόρηση — ή αν θα παραμείνει ένα ακόμα εργαλείο που προσθέτει περισσότερο θόρυβο παρά ουσία στο ήδη περίπλοκο οικοσύστημα της κυβερνοασφάλειας.
Πηγή άρθρου: https://securityboulevard.com/