ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο Tor Browser θα μπορεί να παρακάμπτει πλέον αυτόματα τη λογοκρισία στο διαδίκτυο

Η ομάδα του Tor Project ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Tor Browser 11.5, μιας σημαντικής έκδοσης που φέρνει νέες δυνατότητες για να βοηθήσει τους χρήστες να καταπολεμήσουν ευκολότερα τη λογοκρισία στο διαδίκτυο .

Το Tor Browser έχει δημιουργηθεί ειδικά για την πρόσβαση σε ιστότοπους μέσω του δικτύου The Onion Router (Tor) για να προσφέρει στους χρήστες ανωνυμία και ιδιωτικότητα κατά την πρόσβαση σε πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Αυτό το επιτυγχάνει δρομολογώντας την κυκλοφορία μέσω κόμβων στο δίκτυο και κρυπτογραφώντας την σε κάθε βήμα. Η σύνδεση φτάνει στον προορισμό μέσω ενός κόμβου εξόδου που χρησιμοποιείται για την αναμετάδοση των πληροφοριών στον χρήστη.

Αυτόματη παράκαμψη λογοκρισίας

Οι ενημερώσεις στο Tor Browser 11.5 επικεντρώνονται στην παράκαμψη της λογοκρισίας, μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο στην έκδοση 10.5 με τη βελτίωση της εμπειρίας σύνδεσης Tor.

Στη νέα έκδοση, οι χρήστες δεν χρειάζεται πλέον να δοκιμάζουν χειροκίνητα τις διαμορφώσεις γεφυρών για να ξεμπλοκάρουν το Tor.

H έκδοση 11.5 συνοδεύεται από μια νέα δυνατότητα που ονομάζεται “Connection Assist”, η οποία εκχωρεί αυτόματα τη διαμόρφωση γέφυρας που είναι γνωστό ότι λειτουργεί καλύτερα για την τοποθεσία του χρήστη.

“Το Connection Assist λειτουργεί αναζητώντας και κατεβάζοντας μια ενημερωμένη λίστα επιλογών για συγκεκριμένες χώρες για να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε την τοποθεσία σας (με τη συγκατάθεσή σας)”, εξηγεί η ανακοίνωση κυκλοφορίας .

“Καταφέρνει να το κάνει χωρίς να χρειάζεται να συνδεθεί πρώτα στο δίκτυο Tor χρησιμοποιώντας το moat – το ίδιο εργαλείο προβολής τομέα που χρησιμοποιεί το Tor Browser για να ζητήσει μια γέφυρα από το torproject.org.”

Connection Assist σε δράση
Connection Assist σε δράση (Tor)

Δεδομένου ότι το Connection Assist βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης (v1.0), η ομάδα του Tor καλωσορίζει τα σχόλια και τις αναφορές των χρηστών, που θα τους βοηθούσαν να ξεπεράσουν τυχόν σφάλματα και να βελτιώσουν το σύστημα.

HTTPS ενεργοποιημένο από προεπιλογή

Ένα άλλο σημαντικό νέο χαρακτηριστικό στην έκδοση 11.5 είναι να γίνει η «Λειτουργία HTTPS-Only» η προεπιλεγμένη λειτουργία περιήγησης, έτσι ώστε η σύνδεση να γίνεται μέσω ενός ασφαλούς τούνελ.

Αυτό διασφαλίζει ότι όλη η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ του χρήστη και του διακομιστή που φιλοξενεί τον ιστότοπο θα είναι κρυπτογραφημένη, για άμυνα έναντι επιθέσεων man-in-the-middle (MitM) και για προστασία των χρηστών από απογύμνωση SSL σε κακόβουλα relays εξόδου.

Η ομάδα Tor διαβεβαιώνει τους χρήστες ότι το SecureDrop θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως προβλέπεται, παρά την κατάργηση και την αντικατάσταση της επέκτασης HTTPS-Everywhere που χρησίμευε ως διερμηνέας ονομάτων Onion.

Η μόνη εξαίρεση για την αντικατάσταση του HTTPS-Everywhere με τη νέα λειτουργία HTTPS-Only είναι το Android, το οποίο γενικά έχει μείνει πίσω.

Η ομάδα ανάπτυξης του Tor το παραδέχτηκε αυτό και υποσχέθηκε να κάνει περισσότερα για το Android, κυκλοφορώντας ενημερώσεις πιο συχνά, διορθώνοντας τα πολλά σφάλματα που έχουν συσσωρευτεί και καλύπτοντας τις εκδόσεις Fenix ​​(Firefox για Android).

Καλύτερες ρυθμίσεις

Η τρίτη σημαντική βελτίωση στο Tor Browser 11.5 είναι ένα εκτενώς ανανεωμένο μενού Ρυθμίσεις Δικτύου, που τώρα ονομάζεται “Ρυθμίσεις σύνδεσης”, το οποίο θα διευκολύνει την εύρεση και κατανόηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιλογές διαμόρφωσης γεφυρών και σύνδεσης έχουν επανασχεδιαστεί για να επιτρέπουν τη γρήγορη και εύκολη εξέταση και διαχείριση.

Χρησιμοποιώντας emojis στα αποθηκευμένα Bridges, η νέα διεπαφή προσφέρει οπτικοποίηση για τη πρώτη διαμόρφωση, διευκολύνοντας τον εντοπισμό της σωστής γέφυρας και την επιλογή της όταν χρειάζεται.

Οι επανασχεδιασμένες ρυθμίσεις δικτύου στο Tor
Επανασχεδιασμένες ρυθμίσεις δικτύου (Tor)

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε λήψη του πιο πρόσφατου προγράμματος περιήγησης Tor από την επίσημη σελίδα του έργου ως πακέτο με δυνατότητα εγκατάστασης ή φορητό εκτελέσιμο για την αρχιτεκτονική του λειτουργικού σας συστήματος.

Πηγή άρθρου: https://www.bleepingcomputer.com

Leave a Comment