ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

ClearviewAI, ανθρώπινα δικαιώματα και η ανάγκη παρέμβασης της ΕΕ

H Clearview AI αυτοχαρακτηρίζεται ως «Το μεγαλύτερο δίκτυο προσώπων στον κόσμο». Ωστόσο, μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα αποκάλυπτε ότι η εταιρεία έχει εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα, καλύπτοντας τα πρωτοσέλιδα πολλών δημοσιεύσεων για όλους τους λάθος λόγους. Στην πραγματικότητα, από τότε που οι New York Times δημοσίευσαν την ιστορία για το Clearview AI το 2020, η εταιρεία επικρίνεται συνεχώς από ακτιβιστές, πολιτικούς και αρχές προστασίας δεδομένων σε όλο τον κόσμο. Διαβάστε παρακάτω μια περίληψη των πολλών ενεργειών που έγιναν εναντίον της εταιρείας που συσσώρευσε 10 δισεκατομμύρια εικόνες των προσώπων μας.

Πώς το Clearview AI δημιούργησε μια βάση δεδομένων με 10 δισεκατομμύρια εικόνες;

H Clearview AI συγκεντρώνει δεδομένα αυτόματα, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται  διαδικτυακή απόξεση των  social media . Ο συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο το Clearview AI συγκεντρώνει τα δεδομένα του  επιτρέπει τη βιομετρική μαζική επιτήρηση , μια πρακτική που υιοθετείται και από φορείς όπως η PimsEyes μεταξύ άλλων.

Η εταιρεία συλλέγει τις εικόνες των προσώπων μας από ολόκληρο το Διαδίκτυο – συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών μέσων κοινωνικής δικτύωσης – και τις αποθηκεύει στους διακομιστές της. Μετά τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων μέσω διαδικτυακής απόξεσης, το Clearview AI κατάφερε να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με  10 ΔΙΣ. εικόνες . Τώρα, η  εταιρεία  χρησιμοποιεί  έναν αλγόριθμο που μπορεί να αντιστοιχίσει  ένα δεδομένο πρόσωπο ανάμεσα στις 10 δις καταχωρήσεις στην  βάση δεδομένων της,

Είναι αρκετά ανατριχιαστικό, αυτή η βάση δεδομένων μπορεί να είναι διαθέσιμη σε οποιαδήποτε εταιρεία, υπηρεσία επιβολής του νόμου και κυβέρνηση που μπορεί να πληρώσει για πρόσβαση. 

Αυτό θα συνεχιστεί, αν δεν σταματήσουμε το Clearview AI και τους ομοτίμους του. Οι συνεργάτες του Reclaim Your Face και άλλοι οργανισμοί έχουν αναλάβει δράσεις για τον περιορισμό της Clearview AI στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Σε πολλές χώρες της ΕΕ πολλοί ακτιβιστές, Αρχές Προστασίας Δεδομένων και φύλακες ανέλαβαν δράση:

  • Σουηδία Τον Φεβρουάριο του 2021, η σουηδική αρχή προστασίας δεδομένων (IMY),αποφάσισε ότι η χρήση της τεχνολογίας της Clearview από μια σουηδική τοπική αστυνομία περιελάμβανε παράνομη επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων για την αναγνώριση προσώπου. Η DPA επεσήμανε επίσης ότι η αστυνομία απέτυχε να πραγματοποιήσει εκτίμηση επιπτώσεων στην προστασία δεδομένων. Ως εκ τούτου, η αρχή επέβαλε στην τοπική αστυνομική αρχή πρόστιμο 250.000 ευρώ και διέταξε να ενημερώσει άτομα των οποίων τα προσωπικά δεδομένα στάλθηκαν στην εταιρεία.

Το Clearview AI αντιμετωπίζει προβλήματα και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • Ηνωμένο Βασίλειο
    Η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου για τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων και δικαιωμάτων πληροφοριών, το Information Commissioner’s Office (ICO) και η OAIC διεξήγαγαν κοινή έρευνα  για το Clearview AI από το 2020. Πέρυσι, η  ICO  ανακοίνωσε  την προσωρινή πρόθεσή της να επιβάλει ένα πιθανό πρόστιμο άνω του 17 εκατομμύρια £ με βάση την αδυναμία της Clearview να συμμορφωθεί με τους νόμους περί προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Αυστραλία
    Από την άλλη πλευρά, η OAIC έχει λάβει απόφαση  και διέταξε την εταιρεία να σταματήσει τη συλλογή βιομετρικών στοιχείων προσώπου και βιομετρικών προτύπων από άτομα στην αυστραλιανή επικράτεια. και να καταστρέψει όλες τις υπάρχουσες εικόνες και πρότυπα που περιέχει. 
  • Καναδάς
    Οι καναδικές αρχές αποφάνθηκαν κατηγορηματικά ότι το Clearview AI παραβίαζε το δικαίωμα των πολιτών τους στην ιδιωτική ζωή,  και επιπλέον, ότι αυτή η χρήση συνιστά μαζική παρακολούθηση. Η  δήλωσή τους  υπογραμμίζει τη σαφή σχέση μεταξύ του ClearviewAI και της βιομετρικής μαζικής επιτήρησης και υποθέτει ότι όλοι οι πολίτες είναι ύποπτοι για έγκλημα. 

Πόλεμος και Clearview AI

Σε ένα ήδη οδυνηρό πολεμικό πλαίσιο,  το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας χρησιμοποιεί την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου της Clearview AI  για φερόμενο έλεγχο ατόμων σε σημεία ελέγχου, αποκάλυψη Ρώσων επιτιθέμενων, καταπολέμηση παραπληροφόρησης και ταυτοποίηση των νεκρών.

Είναι βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι οι τεχνολογίες του Clearview AI φέρεται να χρησιμοποιούνται σε πόλεμο. Τι θα συμβεί όταν το Clearview AI αποφασίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε στρατιωτικές δυνάμεις με τις οποίες διαφωνούμε; Επιτρέποντας το Clearview AI σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας για τεχνολογίες που έχουν κριθεί ασυμβίβαστες με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων που θα χρησιμοποιηθούν σε μια κατάσταση ζωής ή θανάτου. Τα συστήματα της Clearview AI δείχνουν τεκμηριωμένη φυλετική προκατάληψη και έχουν διευκολύνει αρκετές τραυματικές παράνομες συλλήψεις αθώων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και ένα σύστημα που είναι υψηλής ακρίβειας σε εργαστηριακές συνθήκες δεν θα έχει την ίδια ακρίβεια σε μια εμπόλεμη ζώνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα αποτελέσματα.

https://edri.org/our-work/we-need-to-talk-about-clearview-ai/Το Clearview AI κοροϊδεύει τις εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων. Πρέπει να δράσουμε ενωμένοι! Η ΕΕ πρέπει να επιταχύνει και να χρησιμοποιήσει τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη για να τερματίσει την κοροϊδία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων.

Η πίεση αυξάνεται, αλλά η Clearview AI δεν υποχωρεί. Αντίθετα, η εταιρεία που ξεκίνησε ως υπηρεσία μόνο για χρήση από την επιβολή του νόμου,  τώρα λέει στους επενδυτές ότι επεκτείνεται προς την παρακολούθηση των εργαζομένων σε συναυλίες – μεταξύ άλλων.

Όλες οι αρχές προστασίας δεδομένων που αναφέρονται παραπάνω έχουν ισχυρά επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις τους. Ως απάντηση στα πρόστιμα,  ο Διευθύνων Σύμβουλος της Clearview AI εκδίδει δηλώσεις που χλευάζουν όλα τα πρόστιμα που επιβάλλουν οι εθνικές αρχές. 

Η ΕΕ πρέπει να παρέμβει και να διασφαλίσει ότι η Clearview AI δεν χλευάζει τη θεμελιώδη φύση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

Leave a Comment