ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

H Google κυκλοφορεί επιτέλους τη δυνατότητα “απενεργοποίησης του 2G” για τα νέα smartphone Android

Πριν από λίγο καιρό, η Google ώθησε αθόρυβα μια νέα δυνατότητα στο λειτουργικό της σύστημα Android που επιτρέπει στους χρήστες να απενεργοποιούν προαιρετικά το 2G σε επίπεδο μόντεμ στα τηλέφωνά τους. Αυτό είναι ένα φανταστικό χαρακτηριστικό που θα παρέχει κάποια προστασία από τους προσομοιωτές κυψέλης, μια επεμβατική τεχνολογία αστυνομικής επιτήρησης που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες. Οι οργανώσεις ψηφιακών δικαιωμάτων επικροτούν την Google για την εφαρμογή αυτής της τόσο απαραίτητης λειτουργίας και καλούν την Apple να εφαρμόσει και αυτή τη δυνατότητα, για την ασφάλεια των πελατών της. 

Τι είναι το 2G και γιατί είναι ευάλωτο;
Το 2G είναι η δεύτερη γενιά κινητών επικοινωνιών, που δημιουργήθηκε το 1991. Είναι μια παλιά τεχνολογία από μια εποχή που οι φορείς τυποποίησης δεν λάμβαναν υπόψη ορισμένα σενάρια κινδύνου, όπως πλαστούς πύργους κινητής τηλεφωνίας και την ανάγκη για ισχυρή κρυπτογράφηση. Καθώς τα χρόνια περνούν, πολλά τρωτά σημεία έχουν ανακαλυφθεί στο 2G.

Υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα με το 2G. Πρώτον, χρησιμοποιεί αδύναμη κρυπτογράφηση μεταξύ του πύργου και της συσκευής που μπορεί να σπάσει σε πραγματικό χρόνο από έναν εισβολέα για να υποκλέψει κλήσεις ή μηνύματα κειμένου. Στην πραγματικότητα, ο εισβολέας μπορεί να το κάνει αυτό παθητικά χωρίς ποτέ να μεταδώσει ούτε ένα πακέτο. Το δεύτερο πρόβλημα με το 2G είναι ότι δεν υπάρχει έλεγχος ταυτότητας του πύργου στο τηλέφωνο, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να υποδυθεί απρόσκοπτα έναν πύργο 2G και ένα τηλέφωνο που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο 2G δεν θα είναι ποτέ ασφαλές. 

Οι προσομοιωτές κυψέλης μερικές φορές λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Μπορούν να εκμεταλλευτούν ελαττώματα ασφαλείας στο 2G για να υποκλέψουν τις επικοινωνίες σας. Παρόλο που πολλά από τα ελαττώματα ασφαλείας στο 2G έχουν επιδιορθωθεί στο 4G, πιο προηγμένοι προσομοιωτές κυψέλης μπορούν να υποβαθμίσουν τη σύνδεσή σας σε 2G, καθιστώντας το τηλέφωνό σας ευάλωτο στις παραπάνω επιθέσεις. Αυτό καθιστά κάθε χρήστη ευάλωτο—από δημοσιογράφους και ακτιβιστές μέχρι επαγγελματίες υγείας, κυβερνητικούς αξιωματούχους, ακόμη και τις αρχές επιβολής του νόμου.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας τώρα
Εάν έχετε ένα νεότερο τηλέφωνο Android (όπως Pixel ή νεότερο τηλέφωνο Samsung), μπορείτε να απενεργοποιήσετε το 2G αυτήν τη στιγμή μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Δίκτυο και Διαδίκτυο > SIM > Να επιτρέπεται το 2G και απενεργοποιώντας αυτήν τη ρύθμιση . 

Μια εικόνα της εναλλαγής 2G απενεργοποιήθηκε, απενεργοποιώντας το 2G


Εάν έχετε παλαιότερο τηλέφωνο Android, αυτά τα βήματα μπορεί να λειτουργήσουν ή να μην λειτουργήσουν. Δυστυχώς, λόγω των περιορισμών του παλιού υλικού, η Google μπόρεσε να εφαρμόσει αυτήν τη δυνατότητα μόνο σε νεότερα τηλέφωνα. Εάν έχετε ένα νεότερο τηλέφωνο Samsung, ενδέχεται επίσης να μπορείτε να απενεργοποιήσετε την υποστήριξη 2G με τον ίδιο τρόπο, δυστυχώς αυτό δεν υποστηρίζεται σε όλα τα δίκτυα ή σε όλα τα τηλέφωνα Samsung. Για τους κατόχους iPhone, δυστυχώς, η Apple δεν υποστηρίζει αυτή τη δυνατότητα, αλλά μπορείτε να το ζητήσετε


Πηγή άρθρου: https://www.eff.org/

Leave a Comment