ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Παγκόσμιος συνασπισμός 180+ μουσικών και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιτίθεται στην τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας του Spotify

Πριν από λίγες ημέρες, οι οργανώσεις Access Now, Fight for the Future, Union of Musicians and Allied Workers, και ένας συνασπισμός με περισσότερους από 180 μουσικούς και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο έστειλαν μια επιστολή στην Spotify καλώντας την εταιρεία να δεσμευτεί δημόσια για την χρήση, αδειοδότηση, πώληση ή δημιουργία εσόδων από τη νέα ευρεσιτεχνία αναγνώρισης ομιλίας .

Η Spotify ισχυρίζεται ότι μπορεί να εντοπίσει, μεταξύ άλλων, την «συναισθηματική κατάσταση, το φύλο, την ηλικία ή την προφορά» για να προτείνει μουσική. Αυτή η τεχνολογία είναι επικίνδυνη, πρόκειται για παραβίαση του απορρήτου και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν πρέπει να εφαρμοστεί από την Spotify ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.

Στις 2 Απριλίου 2021, η Access Now έστειλε μια επιστολή στην Spotify καλώντας την εταιρεία να εγκαταλείψει την τεχνολογία στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Στις 15 Απριλίου 2021, η Spotify απάντησε στην επιστολή της Access Now, δηλώνοντας ότι η εταιρεία «δεν έχει εφαρμόσει ποτέ την τεχνολογία που περιγράφεται στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε κανένα από τα προϊόντα μας και δεν έχει σχέδια να το κάνει».

Ενώ ο συνασπισμός άκουσε με ικανοποίηση ότι το Spotify δεν έχει τρέχοντα σχέδια για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, θέτει το ερώτημα: γιατί το Spotify εξερευνά τότε τη χρήση του; Ακόμα κι αν το Spotify δεν χρησιμοποιεί την τεχνολογία, η εταιρεία θα μπορούσε να επωφεληθεί από το εργαλείο παρακολούθησης εάν μια άλλη οντότητα την αναπτύξει. Οποιαδήποτε χρήση αυτής της τεχνολογίας είναι απαράδεκτη.

«O ισχυρισμός του Spotify ότι δεν έχει σχέδια για την ανάπτυξη αυτής της επικίνδυνα επεμβατικής τεχνικής, είναι σε μεγάλο βαθμό αερολογίες», δήλωσε η Jennifer Brody, U.S. Advocacy Manager της Access Now . “Εάν η εταιρεία θέλει πραγματικά να αποδείξει τη δέσμευσή της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Spotify πρέπει δημόσια να δηλώσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ, δεν θα αδειοδοτήσει, πουλήσει ή δημιουργήσει έσοδα από το επιβλαβές λογισμικό υποκλοπής της.”

«Ο Ισχυρισμός ότι το Spotify, είναι σε θέση να συμπεράνει τις προτιμήσεις κάποιου στη μουσική με βάση την προφορά του ή να εντοπίσει το φύλο τους με βάση τον ήχο της φωνής τους είναι ρατσιστικό, τρανσφοβικό, και απλά ανατριχιαστικό», δήλωσε ο Evan Greer, διευθυντής του Fight for the Future και μουσικός. «Δεν είναι αρκετό για το Spotify να λέει ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αυτή τη στιγμή, πρέπει να δεσμευτεί ότι θα σκοτώσει εντελώς αυτό το σχέδιο. Θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πληρωμή των καλλιτεχνών με δίκαιο και διαφανή αντί να αναπτύξει μια δυστοπική τεχνολογία παρακολούθησης.”

Ο Tom Morello, ο κιθαρίστας των Rage Against the Machine υπέγραψε την επιστολή και είπε: «Δεν μπορείς να ακούσεις μουσική όταν είσαι υπό συνεχή εταιρική παρακολούθηση. Το Spotify πρέπει να το εγκαταλείψει αυτή τη στιγμή… “

Η Sadie Dupuis μέλος της Ένωσης Μουσικών και Συμμαχικών Εργατών, δήλωσε: “Αντί να σπαταλά χρήματα για την ανάπτυξη ενός ανατριχιαστικού λογισμικού παρακολούθησης, το Spotify θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πληρωμή των καλλιτεχνών και να είναι πιο διαφανές για τα δεδομένα που συλλέγουν ήδη σε όλους μας.”

«Η διαβεβαίωση ότι η Spotify δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτήν την επεμβατική και τρομακτική τεχνολογία δεν είναι αρκετή. Για να προβάλλονται διαφημίσεις και να κάνουν την πλατφόρμα πιο εθιστική, υπέβαλαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την συγκεκριμένη παρακολούθηση και διάκριση ανά φύλο, ηλικία, τόνο φωνής και άλλα. To Spotify θα πρέπει να απορρίψει εντελώς την παραδοχή αυτής της τεχνολογίας και να δεσμευτεί να μην χρησιμοποιήσει, αδειοδοτήσει, πουλήσει ή δημιουργήσει έσοδα από το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την αναγνώριση ομιλίας,» δήλωσε η Lia Holland , Campaigns and Communications Director στην οργάνωση Fight for the Future «Ο παγκόσμιος συνασπισμός καλλιτεχνών, ερμηνευτών και οργανώσεων είναι αηδιασμένος και ενοχλημένος από τον εποπτικό καπιταλισμό και τα καταχρηστικά επιχειρηματικά μοντέλα που διαιωνίζει. Το Spotify πρέπει να κλείσει την πόρτα για αναγνώριση ομιλίας και να πετάξει το κλειδί. “

Η Access Now και η οργάνωση Fight for the Future οργάνωσαν αυτή την επιστολή, και υπογράφηκε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Color of Change, το Mijente, το Derechos Digitales, το Electronic Privacy Information Center, το Public Citizen, και την American-Arab Anti-Discrimination Committee.

Οι μουσικοί που υπογράφουν περιλαμβάνουν τους Tom Morello (Rage Against the Machine), Talib Kweli, Laura Jane Grace (Against Me!), Του Μόντρεαλ, Sadie Dupuis (Speedy Ortiz, Sad13), DIIV, Eve 6, Ted Leo, Anti-Flag, Atmosphere, Downtown Boys, Anjimile, illuminati hotties, Mirah Yom Tov Zeitlyn, The Blow, AJJ, Kimya Dawson και πολλοί άλλοι.

Πηγή άρθρου: https://edri.org/our-work

Leave a Comment