ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Βιομετρική μαζική παρακολούθηση στην Ευρώπη: ένα δυστοπικό μέλλον- #ReclaimYourFace

Η εξάπλωση της βιομετρικής μαζικής παρακολούθησης σε όλη την Ευρώπη θυμίζει μια εικόνα παρόμοια με την κατάσταση που υπάρχει στη Κίνα, όπου η παντοδύναμη αναγνώριση προσώπου χρησιμοποιείται για την καταστολή και τον έλεγχο των ανθρώπων. Ενώ η Ευρώπη υπερηφανεύεται για βαθιές δημοκρατικές ρίζες που επιτρέπουν την άνθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, η αλήθεια είναι ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εταιρείες χρησιμοποιούν τεχνολογία με τρόπους που εισβάλλουν στην ιδιωτική μας ζωή, υπονομεύουν την ασφάλειά μας, και μας κρίνουν για το ποιοι είμαστε. Με τον νέο νόμο που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) γρήγορα, πρέπει να κοιτάξουμε πίσω από το πέπλο των πολιτικών παιχνιδιών και της βιομηχανίας δημοσίων σχέσεων.

Βρισκόμαστε προς μια κοινωνία που μοιάζει με ένα δυστοπικό επιστημονικό μυθιστόρημα,αλλά η χρήση αυτών των τεχνολογιών δεν είναι αναπόφευκτη – γι ‘αυτό οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών αγωνίζονται μέσω του #ReclaimYourFace και να απαγορεύσουν τη βιομετρική μαζική παρακολούθηση πριν είναι πολύ αργά.

Η εκστρατεία Reclaim Your Face ερευνά και αποκαλύπτει καταχρηστικές και παραβιάσεις δικαιωμάτων χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και άλλων βιομετρικών μαζικών επιτηρήσεων, από την έναρξή της το 2020. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η μαζική βιομετρική επιτήρηση αναπτύσσεται και εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη χωρίς κατάλληλη νομική βάση ή σεβασμό για τους πολίτες ως αυτοπροσδιοριζόμενα και αυτόνομα άτομα. Κανείς δεν είναι ασφαλής, καθώς τα πιο ευαίσθητα δεδομένα μας όπως τα πρόσωπα, τα μάτια, το δέρμα, οι φλέβες μας και τα δακτυλικά αποτυπώματά μας παρακολουθούνται, εντοπίζονται και αναλύονται σε κοινωνικά μέσα, στο πάρκο, στο λεωφορείο ή στη δουλειά. Οι ζωές και οι προσωπικές μας ταυτότητες έχουν γίνει τα νέα αγαθά που χρησιμοποιούν οι εταιρείες που θέλουν κέρδη και οι άπληστες δυνάμεις για να εξαγάγουν πληροφορίες, να προβλέψουν συμπεριφορές ή να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Για τις μειονότητες της Ευρώπης, η χρήση συστημάτων αναγνώρισης προσώπου εντός των υφιστάμενων πρακτικών αστυνόμευσης με διακρίσεις είναι ακόμη πιο επιβλαβής .

Είναι η πόλη σας η επόμενη;

Δεν συμβαίνει μόνο στην Κίνα και τις ΗΠΑ: υπάρχουν πολλά παραδείγματα για το πώς η βιομετρική τεχνολογία χρησιμοποιείται στην Ευρώπη για την κατάχρηση και την εκμετάλλευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, στις ίδιες τις κοινότητές μας. Για παράδειγμα, στη Γερμανία, η αστυνομία πειραματίστηκε με βιομετρική μαζική παρακολούθηση σε άτομα που ταξιδεύουν μέσω του σταθμού Südkreuz του Βερολίνου  και  παρακολούθησαν διαδηλωτές στη σύνοδο G20  στο Αμβούργο. Οι αστυνομικές δυνάμεις στην  Αυστρία  και τη  Σλοβενία  χρησιμοποίησαν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίσουν διαδηλωτές και να ερευνούν καθημερινά μικρά εγκλήματα. Οι τσεχικές αρχές  χρησιμοποιούν βιομετρική τεχνολογία από μια εταιρεία που μπορεί να υπερηφανεύεται για την ικανότητά της να προβλέπει συναισθήματα, φύλο και σύνδεση κάθε ατόμου με τις οικονομικές πληροφορίες, τα δεδομένα τηλεφώνου, την οικογένεια και τους συναδέλφους του. 

Οι ιταλικές αρχές έχουν κρυφά κατασκοπεύσει τους  κατοίκους του Κόμο για να εντοπίσουν «παραβιάσεις» και την «καταπατήσεις» , στην Ελλάδα έγιναν παρόμοια πειραματισμοί με την δυστοπική iBorderCTRL  να εξακριβώσουν αν οι άνθρωποι λένε την αλήθεια με βάση τις εκφράσεις του προσώπου τους. Τα παιδιά της Γαλλίας  και της  Σουηδίας  διαπιστώνουν ότι η ιδιωτική τους ζωή παραβιάζεται με την συνεχή αναγνώριση προσώπου στο σχολείο. Η Πολωνία  εντάσσεται στην ομάδα  με ένα σύστημα δακτυλικών αποτυπωμάτων για τη διαχείριση των σχολικών γευμάτων, ακολουθούμενη από τη Σερβία  που αναπτύσσει ευρέως  κάμερες αναγνώρισης προσώπου στους δρόμους του Βελιγραδίου. Στη Δανία, η τεχνολογία με τεχνολογία AI  θα αποφασίσει αν μπορείτε να πάτε στο παιχνίδι της αγαπημένης σας ποδοσφαιρικής ομάδας την επόμενη φορά. 

Τι μπορεί να γίνει;

Αυτά τα παραδείγματα αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος του τρόπου με τον οποίο η μαζική βιομετρική επιτήρηση χρησιμοποιείται για την καταστολή, τη σιωπή και τον έλεγχο των ανθρώπων. Μπορείτε να βοηθήσετε να σταματήσουν αυτές τις επιβλαβείς και απάνθρωπες πρακτικές τώρα, με το να συμμετάσχετε στο κίνημα Reclaim Your Face, με επικεφαλής περισσότερους από 55 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του EDRi, συλλέγοντας 1 εκατομμύριο υπογραφές για την επίσημη Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (ECI) ζητώντας απαγόρευση της μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης στους δημόσιους χώρους, Μπορείτε να υπογράψετε το ECI και να βρείτε άλλους τρόπους συμμετοχής στη  διεύθυνση https://ReclaimYourFace.eu.

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

Leave a Comment