ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τι είναι το VPN logging;

Το VPN( Virtual Private Network) επεκτείνει ένα ιδιωτικό δίκτυο μέσω ενός δημόσιου δικτύου και επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα σε κοινόχρηστα ή δημόσια δίκτυα σαν να ήταν οι συσκευές τους απευθείας συνδεδεμένες με το ιδιωτικό δίκτυο. Η κρυπτογράφηση είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό μιας σύνδεσης VPN. Έτσι η ιδιωτικότητα και η ανωνυμία που παρέχεται είναι δύο από τους λόγους που οι χρήστες αποζητούν VPN.

Γνωρίζοντας τα παραπάνω, πολλοί είναι αυτοί που αδυνατούν να πιστέψουν, ότι οι εταιρείες VPN συχνά καταγράφουν τις online  δραστηριότητες των χρηστών. Δυστυχώς αυτό ισχύει, ακόμα και σε εταιρείες που δηλώνουν ότι δεν το κάνουν σημειώνοντας “no log” στα χαρακτηριστικά τους.

Τώρα, καλό είναι να κατανοηθούν οι διάφοροι τύποι αρχείων καταγραφής VPN (VPN Logs). Οι τύποι αυτοί είναι οι εξής:

  • Usage Logs
  • Connection Logs
  • No Logs

Οι Usage Logs  καταγράφουν την online δραστηριότητά σας. Αυτό μπορεί να περιέχει τον χρόνο σύνδεσης αλλά και το ιστορικό περιήγησης ή τις διευθύνσεις IP. Στην ουσία εταιρείες που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό είναι spyware. Καταγράφουν ότι κάνετε και συχνά παρέχουν τις πληροφορίες αυτές και σε άλλους.

Οι Connection Logs θα διαθέτουν πληροφορίες όπως χρόνο και ημερομηνία σύνδεσης και ίσως διευθύνσεις IP. Οι εταιρείες VPN, που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, καθιστούν δυνατή την παροχή βοήθειας σε πελάτες που έχουν προβλήματα με την υπηρεσία τους και συμβάλλει επίσης στην αποτροπή της χρήσης των υπηρεσιών τους σε παράνομες δραστηριότητες. Το μόνο κακό με αυτές τις εταιρείες είναι, ότι πολλές φορές δηλώνουν ψευδώς ότι δεν καταγράφουν πληροφορίες, και γίνονται παραπλανητικές.

Οι No Logs VPN εταιρείες είναι πολύ σπάνιες να βρεθούν. Τέτοιες εταιρείες είναι δύσκολο να επιβάλλουν οποιονδήποτε περιορισμό, όπως τον αριθμό των συσκευών που μπορούν να συνδεθούν  ταυτόχρονα.

Πολλές εταιρείες διατηρούν τα αρχεία καταγραφής επ’ αόριστον, ενώ άλλες τα αποθηκεύουν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Όσες διαγράφουν αυτές τις πληροφορίες άμεσα είναι σίγουρα καλύτερες επιλογές.

Φυσικά, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς, τους λόγους για τους οποίους είναι κακό να καταγράφουν πληροφορίες οι VPN εταιρείες. Κάτι που ίσως οι περισσότεροι δε γνωρίζουν είναι ότι συχνά κυβερνητικές υπηρεσίες απαιτούν και λαμβάνουν αυτές τις πληροφορίες από τις εταιρείες. Το τρομακτικό της υπόθεσης είναι, ότι ο πάροχος VPN δε θα μπορεί να ενημερώσει τον εκάστοτε πελάτη, ότι οι προσωπικές του πληροφορίες παρέχονται στην κυβέρνηση.

Σε αυτό το σημείο ίσως θα αναρωτιέστε, τι μπορείτε εσείς να κάνετε για να αποφύγετε το VPN Logging.

Αρχικά, πρέπει να αφιερώσετε χρόνο να επαληθεύσετε ότι οι ισχυρισμοί τις κάθε εταιρείας περί των αρχείων καταγραφής είναι αληθείς. Εν συνεχεία, ελέγξτε την πολιτική απορρήτου του παροχέα VPN.

Πηγή άρθρου: https://www.secnews.gr

2 thoughts on “Τι είναι το VPN logging;

Leave a Comment