ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τα σχέδια του Firefox για την πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων: Super Privacy Browsing με ενσωματωμένο Tor

Ο Mozilla Firefox, με στόχο την περαιτέρω προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των χρηστών, σχεδιάζει να εισαγάγει έναν νέο τρόπο ασφαλούς περιήγησης. Όπως διαπιστώθηκε στα research grants του ιδρύματος, ο Mozilla σκοπεύει να εργαστεί σε δύο βασικούς τομείς:  την Προστασία προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια στον περιηγητή Firefox.

Μιλώντας για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων και την Ασφάλεια, ο  Mozilla σχεδιάζει να ενσωματώσει τον Tor στον Firefox browser, ο οποίος θα οδηγήσει στην εισαγωγή μιας νέας λειτουργίας  Super Privacy Browsing για εύκολη και ανώνυμη πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Ενώ το πρόγραμμα περιήγησης Tor ήδη υπάρχει, η ενσωμάτωση του Tor στο πρόγραμμα περιήγησης Firefox θα μπορούσε να σημαίνει την εισαγωγή διάφορων λειτουργιών Tor στο πρόγραμμα περιήγησης Firefox ως μέρος του έργου Tor Uplift από το Mozilla.

Τι είναι ο Tor;

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Tor ή το The Onion Router, είναι βασισμένο στο πρόγραμμα περιήγησης Mozilla Firefox ESR, ο οποίος είναι ένα αυτόνομο πρόγραμμα περιήγησης, που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν στον ιστό χωρίς να διακυβεύουν τις λεπτομέρειες τοποθεσίας ή το περιεχόμενο τους.

Ανοίγοντας κάποιος χρήστης το Tor, θα συνδεθεί σε έναν από τους διαθέσιμους εκείνη τη στιγμή κόμβους. Αυτή η τυχαία επιλογή σύνδεσης είναι που εξασφαλίζει την ανωνυμία, καθώς δεν υπάρχουν εμφανή ίχνη, ούτε και σταθερή διαδρομή της πληροφορίας που μεταδίδεται εντός του δικτύου. Και αυτό γίνεται κάθε φορά με διαφορετική (τυχαία πάντα) διαδρομή, επιτυγχάνοντας έτσι τη μέγιστη δυνατή -αλλά όχι απόλυτη- ανωνυμία.

Τι μπορεί να σημαίνει  το Super Privacy Browsing ;

Η νέα λειτουργία  Super Privacy Browsing  (SPB) σημαίνει προσθήκη του Tor στον Firefox browser, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ξεχωριστός browser του Tor είναι πιθανό να  γίνει πλήρως ενσωματωμένος στο Firefox.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία λέξη από το Mozilla για το πότε θα συμβεί αυτό και αν θα συμβεί ή όχι.

Πηγή άρθρου: https://fossbytes.com

One thought on “Τα σχέδια του Firefox για την πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων: Super Privacy Browsing με ενσωματωμένο Tor

  1. Το να ενσωματώσουν απλώς το TOR στον κλασικό Firefox, κατά την άποψη μου δεν πιστεύω να είναι και η καλύτερη λύση, θα πρέπει να το δουν πια σοβαρά και σφαιρικά τα ζητήματα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων που υποκλέπτονται ή παραβιάζονται ή ξεγελάνε των χρήστη ή τον browser και η ασφάλεια στην περιήγιση.
    Από ότι καταλαβαίνω όμως, το άρθρο δε μας αναφέρει πως θα γίνει σίγουρα η προσθήκη του TOR, απλώς μια αναφορά ή υπόθεση είναι αυτό του αρθρογράφου.
    Το θετικό που κρατώ, είναι πως τουλάχιστον η Mozilla Firefox, εξετάζει το ζήτημα πιθανός σοβαρά.
    Για να δούμε λοιπόν….

    Ευχαριστώ για την ενημέρωση.

Leave a Comment