ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

H Google κυκλοφόρησε Αndroid encrypted DNS app

H αδερφική εταιρία της Google, η Jigsaw, κυκλοφόρησε μια Android εφαρμογή που ονομάζεται Intra. H εφαρμογή κρυπτογραφεί τα DNS queries ώστε να επιτρέπει στους χρήστες Android να παρακάμπτουν τις πιο κοινές μορφές διαδικτυακής λογοκρισίας.

Η χειραγώγηση μέσω DNS από καταπιεστικά καθεστώστα ή ανήθικους ISP είναι σύνηθες φαινόμενο. Χρησιμοποιούν τα DNS για να αποτρέψουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες ενημέρωσης, πύλες πληροφοριών, πλατφόρμες social media, ανεπιθύμητα software κι άλλα. Η Intra αποκρύπτει το DNS traffic σε τρίτους που έχουν ικανότητες  ελέγχου.

Σε τεχνολογικό επίπεδο, η Intra λειτουργεί, ουσιαστικά, εφαρμόζοντας το “DNS οver HTTPS”. Δηλαδή, θέτει σε εφαρμογή μια τεχνολογία που σύντομα θα αναγνωρισθεί από το Internet Engineering Task Force, τον οργανισμό που ελέγχει τέτοιου είδους τεχνολογίες. Πρακτικά, όμως, το “DNS over HTTPS”, σημαίνει ότι στέλνει DNS αιτήματα και αποδέχεται DNS απαντήσεις μέσω HTTPS- κρυπτογραφημένων συνδέσεων. Αποτέλεσμα είναι η κρυπτογραφημένη DNS traffic μιας συσκευής, ώστε να μην γίνεται γνωστή η επισκεψιμότητα του χρήστη. Βεβαίως, το σύστημα δεν εφιστά ικανή την πλήρη ασφαλή περιήγηση σε ολόκληρο το διαδίκτυο καθώς η ουσιώδης σύνδεση με τις απομακρυσμένες υπηρεσίες πρέπει να πραγματοποιείται μέσω HTTPS.

Το “DNS over HTTPS” είναι διαθέσιμο στο Google Play Store και υποστηρίζεται από το Firefox, το Android 9.0 Pie και το Android OS.

https://boingboing.net

Leave a Comment