Εργαλεία Παρακολούθησης Προσωπικών Δεδομένων: Πώς να περιηγηθείτε με ασφάλεια στο διαδίκτυο
Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου της, με τίτλο «Dragnet Nation», η δημοσιογράφος της ProPublica, Julia Angwin, δοκίμασε διάφορες στρατηγικές προκειμένου να προστατεύσει την ιδιωτική της ζωή. Τώρα, μετατρέπει όσα έμαθε εκείνη μέσα από πειράματα σχετικά με την προστασία της προσωπικής της ζωής, σε χρήσιμες συμβουλές για τους αναγνώστες.
Ένα από τα ευκολότερα και πιο απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την προστασία της ιδιωτικής ζωής σας είναι να περιηγείστε έξυπνα στο διαδίκτυο.
Αυτό είναι εκπληκτικά δύσκολο, διότι το πιο δημοφιλές λογισμικό περιήγησης στο διαδίκτυο έχει ρυθμιστεί, ώστε να επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούνται από προεπιλογή. Ο λόγος είναι απλά οικονομικός: δεν πληρώνετε για το λογισμικό περιήγησης στο διαδίκτυο, έτσι οι εταιρείες που το δημιουργούν πρέπει να βρουν άλλους τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων.
Το πιο εξωφρενικό παράδειγμα αυτής της σύγκρουσης σημειώθηκε το 2008, όταν τα διαφημιστικά στελέχη της Microsoft βοήθησαν στην ακύρωση ενός σχεδίου που δημιούργησαν μηχανικοί για την καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής στο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο, Internet Explorer 8.
Η Microsoft έχει έκτοτε ενισχύσει την προστασία, η οποία, ωστόσο δεν είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στην Google, της οποίας το πρόγραμμα περιήγησης Chrome έχει «καταχωνιασμένη» αποτρέποντας έτσι τη χρήση της, τη λειτουργία «Do Not Track», ενώ πρωτοπορεί με τη χρήση της νέας τεχνολογίας εντοπισμού που δεν μπορεί να φραγεί. Και εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο άλλος μεγάλος κατασκευαστής προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο, η εταιρία Mozilla Corp., λαμβάνει το 85 τοις εκατό των εσόδων της βάσει συμφωνίας προκειμένου να κάνει την Google προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης για τον Firefox.
Ακόμα χειρότερα, πολλά από τα εργαλεία που προσφέρουν τα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής δεν είναι αποτελεσματικά. Οι εταιρείες παρακολούθησης αρνήθηκαν να σεβαστούν τη λειτουργία «Do Not Track». Και η λειτουργία του Google Chrome «Incognito» αλλά και η «Ιδιωτική Περιήγηση» του Explorer δεν αποτρέπουν τον εντοπισμό του χρήστη. Αυτές οι ρυθμίσεις απλώς εμποδίζουν άλλους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο μετά από εσάς να δουν ποιες σελίδες επισκεφτήκατε.
Και έτσι, προκειμένου να αποφύγω τους πιο κοινούς τύπους παρακολούθησης, φόρτωσα το πρόγραμμα περιήγησης μου στο διαδίκτυο, τον Mozilla Firefox, με ένα σωρό επιπρόσθετα λογισμικά. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά τα περισσότερα από αυτά τα λογισμικά μπορείτε να τα εγκαταστήσετε μέσα σε λίγα λεπτά. Ορίστε τι χρησιμοποίησα εγώ:
Έχω εγκαταστήσει το «HTTPS Everywhere», των Electronic Frontier Foundation και Tor Project. Το εργαλείο αυτό αναγκάζει το πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο να χρησιμοποιεί κρυπτογραφημένες συνδέσεις στο Ίντερνετ σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα του το επιτρέπει. Αυτό εμποδίζει τους χάκερ και την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας να παρακολουθούν «κρυφά» τις συνδέσεις σας στο ίντερνετ .
Επίσης, εγκατέστησα το «Disconnect», ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από τον πρώην μηχανικό της Google, Brian Kennish, το οποίο εμποδίζει τους διαφημιστές και τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το Twitter, να παρακολουθούν ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεστε.
Και τέλος, όρισα ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης την DuckDuckGo, μια μηχανή αναζήτησης που δεν αποθηκεύει καμία από τις πληροφορίες που μεταδίδονται αυτόματα από τον υπολογιστή σας, όπως η διεύθυνση IP και άλλα ψηφιακά ίχνη. Έτσι η DuckDuckGo δεν μπορεί να συνδέσει τις αναζητήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν συμπληρώνει αυτόματα τα ερωτήματα αναζήτησης με βάση τις προηγούμενες αναζητήσεις σας ούτε βασίζεται στη φυσική θέση σας, όπως κάνει η Google. Έτσι, θα πρέπει να είστε λιγάκι πιο έξυπνοι με τις αναζητήσεις σας και να θυμάστε να δημιουργείτε σελιδοδείκτες με τις σελίδες που επισκέπτεστε συχνότερα, για να εξοικονομείτε χρόνο.
Μετά από μια σειρά αδέξιων ρυθμίσεων που έκανα για σχεδόν ένα χρόνο, βρήκα το WhiteHat Aviator, ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο που είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενσωματωμένα. Όπως το HTTPS Everywhere, που δεν διατηρεί ούτε πουλάει τις διαδικτυακές δραστηριότητες σας. Επίσης, χρησιμοποιεί το Disconnect για να εμποδίσει τους διαφημιστές και τις εταιρείες κοινωνικών μέσων να σας εντοπίσουν. Η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης είναι η DuckDuckGo.
Κατασκευάστηκε από μια εταιρεία ασφαλείας υπολογιστών που ονομάζεται Whitehat Security, αλλά δεν έχει ακόμα υποστεί ελέγχους από ειδικούς σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών, απ΄όσο γνωρίζω τουλάχιστον, οπότε το χρησιμοποιείτε με δική σας ευθύνη (σήμερα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε μόνο στο λειτουργικό σύστημα Mac OS X). Αλλά εγώ ήδη το χρησιμοποιώ εδώ και μερικούς μήνες, και μετά από κάποια μικρά προβλήματα που είχα στην αρχή, έχω αρχίσει να απολαμβάνω την ασυνήθιστη αίσθηση της ιδιωτικότητας που έχει ως προεπιλεγμένη ρύθμιση.
—
Πηγή Άρθρου: https://medialiteracyinstitute.gr & Journalism & Media Literacy Initiative