ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

MOFO Linux: Μια διανομή με στόχο την απόλυτη προστασία της ιδιωτικότητας σας

Το MOFO Linux, που βασίζεται στο Ubuntu με περιβάλλον Unity, είναι ένα λειτουργικό σύστημα που χτίστηκε για να νικήσει όλες τις εξελιγμένες μεθόδους λογοκρισίας στο διαδίκτυο και επιτήρησης οι οποίες χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες, τα σχολεία (πανεπιστήμια, κολέγια), και τους παρόχους υπηρεσιών ιντερνέτ.

Η διανομή είναι πραγματικό εργαλείο που δημιουργήθηκε για να δώσει πίσω αυτά που έχουν στερήσει από τους ανθρώπους: το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην ιδιωτικότητα, στην ελευθερία της έκφρασης, στο συνεταιρίζεσθαι και στο συνέρχεσθαι ειρηνικώς, σύμφωνα με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και (σύμφωνα με) την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

mofolinux-4-0-001

Οι προγραμματιστές του Linux MOFO επικεντρώθηκαν ώστε να παρέχουν, με την διανομή, ένα πλήρες σύνολο εργαλείων που περιλαμβάνει ό,τι χρειάζεστε προκειμένου να κάνετε την περιήγησή σας στο διαδίκτυο με ασφάλεια και με απόλυτη ελευθερία. Το σύστημα περιλαμβάνει σουίτα γραφείου, office, πολυμέσα και διαδικτυακές εφαρμογές που σας επιτρέπουν να διαβάζετε, να γράφετε, να παρακολουθείτε ή να ακούτε από οποιοδήποτε μέσον, όπου και αν βρίσκεστε, αρκεί να έχετε σύνδεση στο internet (διαδίκτυο).

Μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονται στην διανομή MOFO Linux, είναι VPN με το Bitmask, το ανοιχτού κώδικα λογισμικό ανώνυμης και κρυπτογραφημένης επικοινωνίας, αλλά και ο Tor Browser, ο περιηγητής για ανώνυμη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Το MOFO Linux, με υποστήριξη λογισμικού Cjdns, έρχεται και με κρυπτογραφημένα DNS, OpenVPN (Virtual Private Network, Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο δηλαδή, που βασίζεται στο πρωτόκολλο OpenVPN), Softether, Tor, Freenet, και I2P (ένα εκ των δημοφιλών darknets – όπως είναι το Tor και το Freenet – όπου όλη η κίνηση που δρομολογείτε είναι εσωτερική στο I2P δίκτυο και κρυπτογραφημένη σε πολλαπλά επίπεδα), αλλά και πολλά άλλα εργαλεία λογισμικού που όλα παρέχουν ανώνυμη και ασφαλή πρόσβαση στο Διαδίκτυο και παράκαμψη του κρατικού ελέγχου και της λογοκρισίας.

Για proxy, έρχεται με εγκατεστημένο το Psiphon, την ανοιχτού κώδικα εφαρμογή για την παράκαμψη του φιλτραρίσματος στο διαδίκτυο.

Στην διανομή περιλαμβάνονται το VeraCrypt και το zuluCrypt για on-the-fly κρυπτογράφηση (που σημαίνει ότι τα δεδομένα κρυπτογραφούνται αυτόματα πριν αποθηκευτούν και αποκρυπτογραφούνται αμέσως μετά την φόρτωσή τους, χωρίς την παρέμβαση του χρήστη). Και τα δύο είναι forks του TrueCrypt, ένα από τα καλύτερα λογισμικά κρυπτογράφησης – την εφαρμογή η οποία μας βοηθούσε να κρυπτογραφούμε σε πραγματικό χρόνο, απλά αρχεία, φακέλους, ολόκληρα partitions, ακόμα και εξωτερικά αφαιρούμενα μέσα – που τελείωσε και με μάλλον παράξενο τρόπο, με πολλά να ακούγονται για αυτό και με τα ονόματα της Microsoft και της NSA να πρωταγωνιστούν.

Συν των άλλων, το MOFO Linux έρχεται με πλήρη υποστήριξη του eCryptfs για ισχυρή κρυπτογράφηση φακέλων και αρχείων. Και η λίστα των εργαλείων είναι κυριολεκτικά ατελείωτη.

mofo-linux1

Από την έκδοση 4.0, το MOFO Linux είναι χτισμένο πάνω στο Ubuntu, με όλα τα τελευταία λογισμικά για την παραγωγικότητα και την ψυχαγωγία.

Το MOFO Linux ξεκίνησε ως bootable live CD. Ως διανομή, δηλαδή, που μπορούσες να την εκκινήσεις από live CD). Έχοντας πλέον αναπτυχθεί, το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να το τρέχετε είτε από ένα bootable USB stick (εκκινήσιμο στικάκι), είτε για «λιτή εγκατάσταση» σε έναν σκληρό δίσκο / SSD.

Σημειωτέον, όλο το ιστορικό του ιντερνέτ και τα ίχνη σας καταστρέφονται με το που κλείνετε τον υπολογιστή.

Οι επιλογές για την χρήση και την εγκατάσταση της διανομής είναι πολλές. Το MOFO Linux μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως η διανομή που θα την έχετε κανονικά εγκατεστημένη στον σκληρό σας δίσκο και θα μπορείτε να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας από αυτήν, ή που θα την έχετε εγκαταστημένη σε USB στικάκι ή και σε κάρτα SD και θα την έχετε πάντα μαζί σας προκειμένου (για παράδειγμα) να μπαίνετε με αυτήν στο διαδίκτυο από όποιον υπολογιστή και αν βρεθείτε (ακόμα και σε internet cafes που αναφέραμε πιο πάνω, ξενοδοχεία και ούτω καθ’ εξής). Το MOFO Linux είναι σχεδιασμένο για να είναι εύκολη η χρήση του σε οικιακούς υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, αλλά και για υπολογιστές στα ιντερνέτ καφέ σε όλο τον κόσμο.

Το MOFO Linux , είναι ιδανικό για αρχάριους χρήστες που ενδιαφέρονται για την ιδιωτικότητά τους. Βασιζόμενο στο Ubuntu, η διαδικασία εγκατάστασής της μοιάζει με μια παραδοσιακή εγκατάσταση Ubuntu· το ίδιο και το περιβάλλον εργασίας. Και αν μη τι άλλο, μην ξεχνάμε πως ήταν το Ubuntu που έφερε τους αρχάριους χρήστες των Windows στο Linux.

Η διαφορά (του MOFO Linux από το Ubuntu) είναι η μεγάλη ποικιλία των εργαλείων με την οποία έρχεται η διανομή MOFO Linux. Κάποια εξ’ αυτών θα τα δείτε έτοιμα στο Unity dashboard, και κάποια άλλα αυτά θα χρειαστούν λίγα κλικ για να τα εγκαταστήσετε.

Η διαδικασία εγκατάστασης μοιάζει με μια παραδοσιακή εγκατάσταση Ubuntu, το ίδιο και το περιβάλλον εργασίας. Μπορείτε να το δοκιμάσετε τόσο live, όσο και να το εγκαταστήσετε αν σας κάνει, η διαδικασία είναι ακριβώς αντίστοιχη με αυτήν του Ubuntu.

Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα του MOFO Linux.

Πηγή άρθρου: http://osarena.net

Leave a Comment