ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

EFF: 26 χρόνια προάσπισης των ελευθεριών στο διαδίκτυο

The Electronic Frontier Foundation (EFF) γιόρτασε τον προηγούμενο μήνα τα 26 χρόνια δράσης.

Το EFF είναι ένας οργανισμός που αγωνίζεται για την προάσπιση των ελευθεριών στο διαδίκτυο. Μάχεται για όλους τους χρήστες, προωθώντας την ελευθερία του λόγου και τη ελεύθερη πρόσβαση στη τεχνολογία. Πρωτοπορεί στην υπεράσπιση της προστασίας της ιδιωτικότητας και προωθεί ανοικτές και προοδευτικές λύσεις σε θέματα ψηφιακών πνευματικών δικαιωμάτων.

Το EFF δημιουργήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1990 σε μια εποχή όπου το διαδίκτυο έκανε τα πρώτα βήματα του και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αντιμετώπιζαν τους χρήστες σχεδόν ως κατασκόπους και ξεκίνησαν ένα μπαράζ συλλήψεων και κατασχέσεων υπολογιστών με την απλή υποψία ότι οι κάτοχοί τους είχαν κάποια παράνομη δραστηριότητα. Μιας και το αντικείμενο του διαδικτύου ήταν καινούργιο, οι δικαστές αδαείς περί αυτού έδιναν αμέσως τα εντάλματα.

Support-The-Electronic-Frontier-Foundation

Τότε αποφασίστηκε η δημιουργία του ΕFF, με στόχο τη προάσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στο διαδίκτυο. H οργάνωση αγκαλιάστηκε αμέσως από όλους όσους είχαν σχέση με την πληροφορική. Πρώτη επιτυχία της νεοσυσταθείσας οργάνωσης ήταν η αθώωση του Craig Neidorf, ενός εφήβου που δημοσίευσε ένα απόρρητο υποτίθεται έγγραφο της AT&T — για το τηλεφωνικό σύστημα επειγουσών αναγκών 911– στο ηλεκτρονικό του newsletter “Phrack”. Eν μέσω της υστερίας του Tύπου, ότι η ασφάλεια και ζωή των Αμερικανών έγινε παιχνίδι στα χέρια ανεύθυνων παιδιών που ξέρουν τα κομπιούτερ, οι δικηγόροι του EFF απέδειξαν ότι όχι μόνο το έγγραφο δεν περιείχε πληροφορίες για το τηλεφωνικό σύστημα, αλλά και ότι ήταν τόσο απόρρητο που ο καθένας μπορούσε να πάει στα γραφεία της AT&T και να το αγοράσει έναντι 20 δολλαρίων.

bumper-sticker-eff25

Έτσι το EFF σταδιακά μεγάλωσε και σήμερα περιλαμβάνει στις τάξεις του δεκάδες μάχιμους νομικούς και ειδικούς στην τεχνολογία και εκατοντάδες ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι έβαλε τα προβλήματα του κυβερνοχώρου στην συζήτηση όλου του κόσμου και κατοχύρωσε τις πολιτικές ελευθερίες στα ηλεκτρονικά σύνορα.

logo_full

Ενημερωθείτε και βοηθήστε στις δράσεις του EFF στο https://act.eff.org/

Leave a Comment