ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

CryptoParty: Μια αποκεντρωμένη πρωτοβουλία εισαγωγής και παρουσίασης των βασικών εργαλείων κρυπτογράφησης

Το Διαδίκτυο (Internet) έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας. Μας έχει δώσει τη συνδυασμένη γνώση της ανθρωπότητας στα χέρια μας. Μπορούμε να σχηματίσουμε νέες σχέσεις και να μοιραστούμε τις σκέψεις μας και να ζούμε με τους φίλους σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε να οργανώσουμε, να επικοινωνήσουμε και να συνεργαστούμε με τρόπους που ποτέ πριν δεν θεωρούσαμε πιθανούς.Αυτός είναι ο κόσμος που θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας, έναν κόσμο με ελεύθερο διαδίκτυο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον 21ο αιώνα απαιτούν από όλη την ανθρωπότητα να εργαστεί από κοινού. Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε είναι σοβαρά: η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή κρίση, η κρατική λογοκρισία, η μαζική παρακολούθηση και οι εν εξελίξει πόλεμοι. Πρέπει να είμαστε ελεύθεροι στο να επικοινωνούμε και στο να συνδεόμαστε χωρίς φόβο. Πρέπει να υποστηρίξουμε τα ελεύθερα και ανοικτής πηγής πρότζεκτ που αποσκοπούν στην αύξηση της κοινής γνώσης των τεχνολογιών από τις οποίες εξαρτόμαστε.


Για να συνειδητοποιήσουμε το δικαίωμά μας στην ιδιωτική ζωή και στην ανωνυμία στο διαδίκτυο, χρειαζόμαστε λύσεις ελεγχόμενες από ομοτίμους (peer-reviewed) και προερχόμενες από το πλήθος (crowd-sourced). Τα CryptoParties δίνουν την ευκαιρία να συναντηθούμε και να μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε αυτές τις λύσεις οι οποίες θα βεβαιώσουν το δικαίωμά μας στην ιδιωτική ζωή και την ανωνυμία μας στο διαδίκτυο.

Περισσότερα για τα CryptoParty μπορείς να βρεις εδώ ( και για cryptoparties που έγιναν ή θα γίνουν στην Αθήνα, και στη Θεσσαλονίκη)

400px-Cryptoparty

Τι είναι το CryptoParty;

Το 2011 στην Αυστραλία πέρασε ο νόμος Cybercrime Legislation Amendment Bill 2011, και ως αντίδραση σε αυτό ξεκίνησε το CryptoParty. Στην συνέχεια το CryptoParty εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα με κύριο σκοπό/στόχο να ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου για την χρήση των ανοιχτής πηγής εργαλείων κρυπτογράφησης των επικοινωνιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Μετά το πρώτο CryptoParty του Βερολίνου, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου του 2012, εκατοντάδες CryptoParty έχουν διοργανωθεί και διοργανώνονται κάθε χρονο.

Σε ένα CryptoParty, όσοι ενδιαφέρονται έρχονται μαζί με τους υπολογιστές τους, τις συσκευές τους και την προθυμία να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν τα πιο βασικά προγράμματα κρυπτογράφησης και τις θεμελιώδεις έννοιες της λειτουργίας τους! Τα CryptoParties είναι ελεύθερα ανοιχτά σε όποιον θέλει να συμμετέχει, είναι δημόσια και όχι με εμπορική κατεύθυνση.

Το CryptoParty είναι μια αποκεντρωμένη, παγκόσμια πρωτοβουλία για να εισάγει και να παρουσιάσει τα βασικά εργαλεία κρυπτογράφησης -όπως το δίκτυο ανωνυμίας Tor (Tor anonymity network), την κρυπτογράφηση με δημόσιο κλειδί (public key encryption, PGP/GPG) και το OTR (Off The Record messaging/Εκτός Καταγραφής Ανταλλαγή Μηνυμάτων)- στο ευρύ κοινό.


CryptoParty

Πώς να διοργανώσεις CryptoParty ;

• Κάνε ένα πάρτι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να ορίσεις ώρα, ημερομηνία και τοποθεσία. Πρόσθεσε το στο wiki: https://cryptoparty.org 

• Βεβαιώσου ότι υπάρχει σύνδεση στο Internet και υπάρχουν αρκετές πρίζες ρεύματος για όλες τις συσκευές. Αν δεν έχεις κάποιο μέρος για να κάνεις ένα CryptoParty, βρες μια καφετέρια ή κάποιο πάρκο, όπου μπορείς να συναντηθείς και να χρησιμοποιήσεις κάποιο δημόσιο ασύρματο δίκτυο. Αυτό θα ακονίσει πραγματικά τις ικανότητές σου!

• Φέρε USB sticks και τυπωμένα φυλλάδια για εκείνους που τα χρειάζονται και στήσε μερικούς παλιούς υπολογιστές ώστε οι άνθρωποι να παιδευτούν με αυτούς και να δοκιμάσουν νέες δεξιότητες.

• Συζήτα για το Linux σε όλους που θα συναντήσεις στο CryptoParty σου. Εάν είσαι αρχάριος στα CryptoParties -ρώτα κάποιον “τι είναι το Linux;” ASAP.

• Άσε την είσοδο να είναι ελεύθερη για όλους όσους θέλουν να έρθουν, αν είναι δυνατό -τα CryptoParties δεν είναι για κέρδος, δεν είναι γίνονται για εμπορικούς σκοπούς και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για εκείνους που δεν έχουν άλλους πόρους.

• Δίδαξε τα βασικά κρυπτογραφικά εργαλεία για τις μάζες. Crowd-source την καλύτερη κρυπτογραφία. Προτείνουμε τα PGP, OTR, και Tor ως τα πρώτα εργαλεία για εγκατάσταση.

• Κάλεσε ειδικούς και μη ειδικούς από όλους τους τομείς. Ο καθένας είναι ειδικός σε κάτι.

• Αν θέλεις το CryptoParty να κάνει κάτι, ξεκίνα να το κάνεις. Οργάνωσε οργανικά και χαοτικά. Μην έχεις κάποια σαφή ηγεσία. Προέτρεψε τους ανθρώπους να αναλάβουν ηγετικό ρόλο sudo -κάνε φροντιστήριο, σετάρισε το wifi, ενημέρωσε το wiki ή οργάνωσε το επόμενο CryptoParty. Αν κάποιος ισχυρίζεται ότι οι άλλοι κάνουν λάθος -κάλεσε τον να το κάνει ο ίδιος καλύτερα.

• Ζήτα ανατροφοδότηση από τους συμμετέχοντες. Αφομοίωσε τους κριτικούς -ζήτα την βοήθεια τους για την δημιουργία ενός καλύτερου CryptoParty. Μην φοβάσαι να τρολλάρεις τα trolls πίσω ή να τους διώξεις από τον χώρο σου. Μοιράσου τα σχόλια στο wiki. Επαναδιατύπωσε.

• Ένα επιτυχημένο CryptoParty μπορεί να έχει όσα άτομα θέλει ή το λιγότερο δυο άτομα. Το μέγεθος δεν μετράει, το τι κάνεις με αυτό είναι που μετράει. Το κριτήριο για την επιτυχία πρέπει να είναι ότι ο καθένας εκεί θα διασκεδάσει, θα μάθει κάτι και θα θέλει να έρθει και στο επόμενο πάρτι.

• Σκέψου το κίνημα CryptoParty ως μια τεράστια κυψέλη του Twitter έτοιμη να βρεθεί μαζί ανά πάσα στιγμή. Κάνε πολλά tweets και κάνε τα tweets σου να έχουν νόημα. Retweet από τα άλλα CryptoPartiers συχνά.

• Βεβαιώσου ότι ο τρόπος με το οποίο διδάσκεται η κρυπτογραφία στο πάρτι σου μπορεί να γίνει κατανοητή και από έναν 10χρονο. Στη συνέχεια θα έχουμε τον 10χρονο να διδάσκει τους 80χρονους. Διαχώριζε το ψηφιακό χάσμα με χαρούμενα κείμενα του CryptoParty. Τα κόκκινα σώβρακα στο κεφάλι είναι υποχρεωτικά μόνο σε περίπτωση που επιθυμεί κάποιος να συμμετέχει στη δημοπρασία του φάσματος μας.

• Εξετάστε την περίπτωση να διεξάγεις ιδιωτικά, “εκτός-ραντάρ και κλειστά” CryptoParties για ακτιβιστές, δημοσιογράφους και άτομα που εργάζονται σε επικίνδυνες τοποθεσίες.

• Μην τρομάξεις τους μη τεχνικούς ανθρώπους. Μην διδάξεις γραμμές εντολών πριν οι άνθρωποι μάθουν το που βρίσκονται τα κουμπιά on-off στους φορητούς υπολογιστές τους. Ο καθένας μαθαίνει με το δικό τους ρυθμό -βεβαιώσου ότι υπάρχει υποστήριξη για εκείνους που έχουν ανάγκη από βοήθεια.

• Το να κάνεις εξαιρετικά πράγματα σε ένα CryptoParty δεν απαιτεί άδεια ή επίσημη απόφαση συναίνεσης. Εάν δεν είσαι βέβαιος σχετικά με την εξαιρετικότητα σε κάτι που θέλεις να κάνεις, θα πρέπει να ρωτήσεις και κάποιον άλλο για να δεις τι σκέφτεται.

• Εξέτασε την ανάγκη για κάποιον φρουρό, ιδιαίτερα εάν το CryptoParty σου περιμένεις να μαζέψει πάνω από 50 άτομα. Ντύσε τον φρουρό σαν ένα παλαιστή του σούμο. Μην φοβάσαι να διώξεις κάποιον, αν αυτός παραβιάζει την πολιτική αντι-παρενόχλησης του CryptoParty σου.

• Τα CryptoParty είναι αφοσιωμένα στο να παρέχουν μια χωρίς παρενοχλήσεις ανταλλαγή εμπειριών για όλους, ανεξάρτητα από το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, τη φυσική εμφάνιση, το μέγεθος του σώματος, κληρονομιά ή θρησκεία. Η συμπεριφορά κάποιου ως ένας μαλάκας μπορεί να σημαίνει ότι θα του εξασφαλίσει μια σταθερή μη πρόσκληση σε εκδηλώσεις CryptoParties. Η παρενόχληση περιλαμβάνει:
– Βλαβερά ή προσβλητικά σχόλια
– Εσκεμμένο εκφοβισμό
– Άμεσες ή έμμεσες απειλές
– Καταδίωξη
– Παρακολούθηση
– Ακατάλληλη σωματική επαφή
– Ανεπιθύμητη σεξουαλική προσοχή

• Ενθάρρυνε μια κουλτούρα μοιράσματος. Ενθάρρυνε τους προχωρημένους χρήστες να βοηθούν τους όχι και τόσο προχωρημένους. Δώσε αντιπροσώπευση και μην τα κάνεις όλα μόνος σου.

• Χρησιμοποίησε τις online πλατφόρμες συνάντησης, όπως το mumble ή ακόμα και chatrooms (πχ. το #cryptoparty δωμάτιο στο http://occupytalk.org/  όταν οι φυσικές συναντήσεις δεν είναι δυνατές ή καθόλου πρακτικές.

• Αντέγραψε από άλλα cryptoparties. Remix (ανέμειξε), Reuse (ξαναχρησιμοποίησε) και Share (μοίρασε). Δημιούργησε ένα καλάθι παλαιών συσκευών για τους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να δωρίσουν συσκευές σε άλλους πιο ενδεείς CryptoPartiers.

• Διέδωσε το! Εκτύπωσε αφίσες ή/και φυλλάδια και μοίρασε τα στην γειτονιά σου, δημοσίευσε τα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ταχυδρόμησε τα στους φίλους σου, για να διανείμουν με την σειρά τους ακόμη περισσότερο τις πληροφορίες.

• Μην ξεπουλιέσαι σε χορηγούς για να βρεις χρήματα για πίτσες και μπύρες. Ρώτα τους ανθρώπους αν μπορούν να φέρουν φαγητό και ποτό και να το μοιραστούν. Διοργάνωσε CryptoPicnics όσο το δυνατόν συχνότερα. Κάνε φιλίες με βιβλιοθηκάριους. Αυτοί ασκούν εξουσία πάνω στην διάθεση τοπικών, δημόσιων αιθουσών συνεδριάσεων που μπορούν να δοθούν δωρεάν για να χρησιμοποιήσεις.

• Κάλεσε τους πάντες. Φέρε ανθρώπους μαζί, που να έχουν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων -μουσικούς, πολιτικούς ειδήμονες, ακτιβιστές, χάκερς, προγραμματιστές, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και φιλοσόφους. Διάδωσε την αγάπη.

• Ζήτησε από γραφίστες και εικονογράφους που ξέρεις να συνεισφέρουν με νέους τρόπους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταλάβουν την κρυπτογραφία.

• Ζήτησε από όλους να μοιραστούν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους. Άτομα με ελάχιστη ή καθόλου γνώση/δεξιότητες στην κωδικοποίηση, τον προγραμματισμό, το hacking ή την κρυπτογράφηση μπορούν να αλλάξουν κουλτούρες, προωθώντας μόνο την ιδέα ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

• Μοιράσου μουσική, μπύρες & chips. Συνδύασε εκλεκτική μουσική, φαγητό, ποτό με την εγκατάσταση του GPG, του TrueCrypt, του OTR και του Tor, καθώς και με το να δεις μαζί ταινίες. Σου προτείνουμε το Hackers, το The Matrix, το Bladerunner, το Tron, το War Games, το Sneakers και το The Net.

• Μην δουλεύεις πολύ σκληρά. Κάνε διαλείμματα. Φάτε ποπ κορν μαζί. Δημιουργήστε αργκό, φράσεις, memes.

• Όταν οι άνθρωποι σε CryptoParties ζητούν συμβουλές σχετικά με το “hacking the Gibson” παρέπεμψε τους σε επεισόδια του “My Little Pony”.

• Δημιούργησε διαφημιστικά φυλλάδια χρησιμοποιώντας συνθήματα όπως: “CryptoParties: Αν υπάρχει ελπίδα, αυτή βρίσκεται στους προλετάριους” και “CryptoParty σαν να είναι το 1984”. “CryptoParty όλα τα πράγματα για να αποφύγεις την καταπίεση και την κατάθλιψη”.

• Σπείρε CryptoParties στις τοπικές κοινωνίες -σε γηροκομεία, σε ομάδες προσκόπων, σε μουσικά φεστιβάλ, σε πανεπιστήμια, σε σχολεία. Φέρε τα CryptoParties σε απομονωμένες και απομακρυσμένες κοινότητες. Κάνε φίλους σε μακρινά μέρη και ταξίδευε όποτε είναι δυνατόν. Ρώτα τους ανθρώπους σε αγροτικές κοινότητες, αν θέλουν την διεξαγωγή ενός CryptoParty.

• Μοιράσου αστραφτερές ευκαιρίες crowd-sourced ιδιωτικότητας: αντάλλαξε φθηνές, προπληρωμένες SIM, συσκευές και ταξιδιωτικές κάρτες.

• Όλοι μπορούν να κάνουν CryptoParties, ακόμα και αν είσαι ένα 13χρονο κορίτσι. Δημιούργησε λογότυπα σε έντονο ροζ και μοβ χρώμα, με καρδούλες παντού. Προώθησε τα CryptoParties σε φίλες σου, στα επαναστατικά 13χρονα κορίτσια.

• Γίνε φίλος με δημοσιογράφους. Προσκάλεσε τους στα πάρτι σου. Δίδαξε τους την κρυπτογραφία. Δώσ’ τους την ευκαιρία να προστατεύσουν την επικοινωνία με τις πηγές τους αποτελεσματικά.

• Σκόρπισε αυτοκόλλητα CryptoParty παντού σε όλη την πόλη. Κάν’ τα διαθέσιμα για να τα πάρουν και να τα κολλήσουν όπου θέλουν (έτσι θα έχεις διαφήμιση και υπενθύμιση).

• Πειραματίσου, συνεχώς. Μην φοβάσε να κάνεις λάθη. Ενθάρρυνε τους ανθρώπους να πειραματίζονται. Ας υποθέσουμε ότι όλα τα λάθη είναι γραφτό να γίνουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι κάτω από την παρακολούθηση των υπηρεσιών ασφαλείας, οι ηλεκτρονικές τους συσκευές έχουν ήδη τεθεί σε κίνδυνο πριν ακόμα βγουν από το σπίτι τους. Διδάξτε τους ανθρώπους να εγκαταστήσουν τα εργαλεία από το μηδέν, ώστε να μπορούν να το κάνουν και σε ένα νέο μηχάνημα, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

• Ας υποθέσουμε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας στέλνουν κάποιον πράκτορά τους στα CryptoParties. Αναγνώρισε την παρουσία τους κατά την έναρξη του CryptoParty, ζητήστε τους να μοιραστούν τις ικανότητές τους στην κρυπτογραφία. Κάνε αστεία για την παράνοια όσο το δυνατόν συχνότερα, χωρίς όμως να ενσταλάξεις τον πανικό. Πάντα μπορείς να φορέσεις καπέλα από αλουμινόχαρτο.

• Να είστε εντάξει ο ένας με τον άλλον και ξεκινήστε τα CryptoParties.

 

Πηγές άρθρου:

https://www.cryptoparty.in/learn/handbook

http://waves.pirateparty.gr/node/1151

https://www.hackerspace.gr/

Leave a Comment