ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Γιατί να νοιάζομαι για την ιδιωτικότητα;

Καθώς μεταφέρουμε όλο και περισσότερες δραστηριότητες στο διαδίκτυο, υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο κομμάτι των ζωών μας, το οποίο καταγράφεται από εταιρείες και κυβερνήσεις, και αυτά τα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εις βάρος μας, ανά πάσα στιγμή, τώρα ή οποτεδήποτε στο μέλλον.

Σε προσωπικό επίπεδο, ιδιωτικά τμήματα των ζωών μας τα οποία θεωρούμε δεδομένα, συλλέγονται και αποθηκεύονται επ’ αόριστον. Πράγματα όπως:

  • ενοικίαση μιας ταινίας

  • επαγγελματική συζήτηση με έναν συνάδελφο

  • τηλεφώνημα σε έναν συγγενή στο εξωτερικό

  • αποστολή με email ενός πρόστυχου αστείου σε φίλο

  • πληκτρολόγηση του κωδικού για τον τραπεζικό λογαριασμό

  • γραπτά μηνύματα στον εραστή σου

  • αποστολή των αρχείων της επιχείρησής σου σε έναν λογιστή

  • αναζήτηση βοήθειας για κατάθλιψη

  • κείμενα που έγραψες με αναφορές στο αλκοολικό παρελθόν σου

  • διαδικτυακές αναζητήσεις σου και το ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο (ναι, ολόκληρο)

Είτε πρόκειται για μια στιγμή αδιακρισίας, ή απλώς μια ατυχή περίσταση, δεν έχει σημασία. Φανταστείτε αυτές τις πληροφορίες στα χέρια:

  • μιας αφεντικίνας που θέλει να μειώσει τους μισθούς σας

  • ενός πολιτικού αντιπάλου

  • μιας ανταγωνιστικής επιχείρησης

  • ενός δυσαρεστημένου γείτονα

  • ενός εγκληματία

  • του κουτσομπόλη της πόλης

  • μιας σημαντικής πελάτισσας των επιχειρήσεων σου

online-privacy

Όμως, οι επιπτώσεις σε κοινωνικό επίπεδο είναι ακόμη πιο ολέθριες. Οι  εκτεταμένες προσπάθειες επιτήρησης της NSA σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον τομέα των μαζικών δεδομένων (big data) μετατοπίζει δραματικά το πεδίο δράσης υπέρ των ατόμων που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες για τους υπόλοιπους από εμάς. Οι δραστηριότητες αυτές επιτρέπουν στις κυβερνήσεις:

  • να ασχολούνται με την εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών και με την εταιρική κατασκοπεία για να εξασφαλίσουν διαρκή οικονομική κυριαρχία

  • να αξιοποιούν όλες τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους ή την αρχικώς προβλεπόμενη χρήση τους

  • να εξαναγκάζουν με εκβιασμό οποιονδήποτε (συμπεριλαμβανομένων δικαστών, πολιτικών και στρατιωτικών διοικητών) δεν ακολουθεί τη γραμμή του κόμματος.

Το θέμα δεν είναι εάν εμπιστεύεσαι τη σημερινή κυβέρνηση με αυτή την εξουσία. Το ερώτημα είναι, εμπιστεύεσαι επίσης όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις; Εκτός και αν η απάντηση είναι ναι, η κοινωνία μας πρέπει να συμμετάσχει σε μια συζήτηση προκειμένου να υιοθετηθούν κατάλληλες πολιτικές που προωθούν μια βιώσιμη λύση στο νέο κόσμο των μαζικών δεδομένων. Μέχρι τότε, θα πρέπει να αντέξουμε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε τα μάλλον δυσλειτουργικά κοινωνικά συστήματα και οι κυβερνήσεις μας να εξελιχθούν ικανοποιητικά. Χρησιμοποιώντας η καθεμία και ο καθένας μας τεχνολογίες προστασίας της ιδιωτικής μας ζωής, συμβάλλουμε στην προστασία της ιδιωτικής ζωής όλων.

Το δίκτυο Tor είναι το πιο γνωστό μέσο ανωνυμίας. Αυτό το ανώνυμο δίκτυο αποτελείται από χιλιάδες διακομιστές (nodes ή κόμβους) που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και που τους λειτουργούν εθελοντές και υποστηρικτές της online ιδιωτικότητας. Το όνομά του είναι ένα αρκτικόλεξο για το “The Onion Router” που αναφέρεται στην ομώνυμη τεχνική δρομολόγησης, η οποία δημιουργεί ένα μονοπάτι μέσα από τυχαίους διακομιστές ή κόμβους Tor, πριν φτάσει στην ιστοσελίδα που επισκέπτεσαι. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας τα πακέτα δεδομένων τυλίγονται σε διαδοχικά στρώματα πακέτων στην διαδρομή προς την ιστοσελίδα σε κάθε κόμβο και μετά “ξεφλουδίζονται” (όπως σε ένα κρεμμύδι) μέχρι να γυρίσουν πίσω.

  Tor-onion-network

Εδώ είναι μια πιο τεχνική εξήγηση , αλλά σε συνοπτική μορφή, το αποτέλεσμα είναι ότι κανείς κόμβος δεν γνωρίζει την πλήρη διαδρομή μεταξύ του υπολογιστή σου και ενός δικτυακού τόπου, μόνο την τελευταία θέση από όπου ήρθε το πακέτο καθώς και η επόμενη θέση που πηγαίνει το πακέτο. Αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατο για οποιονδήποτε να εντοπίσει την κίνηση των πακέτων πάλι πίσω σε σένα.

Για εκείνους που θέλουν να πάρουν επιπλέον προφυλάξεις υπάρχει επίσης το λειτουργικό σύστημα Tails OS ένα εκκινήσιμο λειτουργικό σύστημα που είναι ήδη προ-διαμορφωμένο για τη μεγιστοποίηση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και που μπορείς να το έχεις και να το τρέχεις από ένα USB stick ή από μια εικονική μηχανή . Το Tails έχει έναν οδηγό εγκατάστασης που σε καθοδηγεί βήμα-βήμα μέσα από τη διαδικασία της ρύθμισης του λογισμικού, έτσι ώστε όλο αυτό να μην αποτελεί και καμιά ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση.

Το Tails είχε μεγάλη δημοσιότητα, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Edward Snowden το χρησιμοποιεί για να αποφύγει την παρακολούθηση του από την NSA. Ο μοναδικός σκοπός του είναι η επικέντρωση πάνω στο να διατηρήσει την ιδιωτικότητα σου στο διαδίκτυο στηριζόμενο στο δίκτυο Tor και σε άλλα εργαλεία για να κρατήσει μυστική τη δραστηριότητά σου.

Τίποτα δεν είναι 100% Ανώνυμο ή Ασφαλές

Ακόμα κι αν το πρόγραμμα περιήγησης Tor σε προστατεύει από τη ανίχνευση σου μέσα από την δρομολόγηση της κυκλοφορίας σου μέσα από διάφορες θέσεις IP και ακόμα κι αν το Tails OS περιλαμβάνει ενσωματωμένη κρυπτογράφηση, τίποτα δεν είναι 100% ανώνυμο ή 100% ασφαλές. Οι σχετικές ιστοσελίδες του Tor και του Tails περιέχουν λίστες με συγκεκριμένες συστάσεις χρήσης, με πληροφορίες και με βέλτιστες πρακτικές λειτουργίας για να παραμείνει κάποιος ανώνυμος όσο το δυνατόν καλύτερα, τέτοιες πληροφορίες όπως είναι η χρήση μόνο των ιστοσελίδων που έχουν HTTPS, την αποφυγή πρόσθετων (add-ons και extensions) που δεν παρέχουν ασφάλεια στα προγράμματα περιήγησης ή την χρήση torrenting πάνω από από το Tor και φυσικά, το ότι δεν χαρίζουμε τα προσωπικά μας στοιχεία στις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε.

Τέλος, από μόνη της η χρήση του Tor κανονικά δεν θα πρέπει να σου προκαλέσει πρόβλημα με τις αρχές, υπάρχει όμως η περίπτωση που το να είσαι έστω ένας απλός χρήστης του Tor μπορεί να προκαλέσει υποψίες στα όργανα επιβολής του νόμου. Το ανώνυμο δίκτυο είναι εδώ και είναι από καιρό στόχος των κυβερνητικών οργανισμών, όπως η NSA και το FBI, οι οποίοι έχουν καταφέρει επιτυχώς να απο-ανωνυμοποιήσουν κάποιους εγκληματίες Έτσι για να είμαστε σωστοί και ακριβείς, αν κάνεις κάτι που είναι παράνομο, αυτό θα μπορούσε να σε οδηγήσει στο να αποκτήσεις προβλήματα με τον νόμο. Επίσης, σε κάποιες χώρες με καταπιεστικά καθεστώτα, η χρήση του Tor ή άλλης τεχνολογίας για την επίτευξη ανωνυμίας μπορεί να θεωρείται ή/και να είναι παράνομη. Οπότε προσοχή!

Πηγές άρθρου: https://www.reddit.com  http://www.techspot.com

Μετάφραση: https://medialibre.net http://waves.pirateparty.gr

Leave a Comment