ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΜΑ: Ένα ιστορικό για την διαρροή δεδομένων

Καθώς τα ‘Panama Papers’ ξεκινούν να αποκαλύπτουν τα μυστικά τους, εμείς κάνουμε μια ανασκόπηση των πιο σημαντικών διαρροών στην ιστορία του διαδικτύου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στις 3 Απριλίου 2016 ένας συνασπισμός δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο κήρυξε την έναρξη του Panama Papers, ενός πρότζεκτ για την αποκάλυψη των βρώμικων μυστικών των πιο πλούσιων και ισχυρών ανθρώπων. Μια ανώνυμη πηγή παρείχε σε ρεπόρτερ της Γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung ένα σύνολο αρχείων μεγέθους 2.6 ΤΒ από τη νομική εταιρεία Mossack Fonseca που εδρεύει στον Παναμά. Τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν ένα δίκτυο από ιδιωτικές, κρυφές offshore εταιρείες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη μιας περιουσίας ή την αποφυγή καταβολής φόρων. Για παράδειγμα, η Guardian κατηγορεί τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin ότι απέκρυψε 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε offshore εταιρείες που “ανήκαν” σε έναν κοντινό του φίλο. Η ομάδα έχει ήδη χρειαστεί ένα έτος ώστε να διατρέξει τα απαραίτητα δεδομένα για την εύρεση κάποιων βρώμικων μυστικών, και είναι πιθανό να αναδυθούν πολλά περισσότερα καθώς τα έγγραφα αναλύονται περαιτέρω. Όμως αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι το τελευταίο από μια μακριά ακολουθία διαρροών και αποσπάσεων πληροφοριών που έχουν φέρει στο φως της δημοσιότητας πράγματα που πολλοί θα προτιμούσαν να παραμείνουν κρυφά. Στο παρακάτω χρονολόγιο παραθέτουμε κάποιες από τις πιο σημαντικές αποκαλύψεις των τελευταίων ετών.

22 Οκτωβρίου 2010: IRAQ WAR LOGS
Στις αρχές του 2010, η αναλύτρια της Υπηρεσίας Πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Chelsea Manning άρχισε να παραδίδει απόρρητα έγγραφα στο Wikileaks. Το πρώτο από τα αρχεία αυτά ήταν μια αναφορά από το Τμήμα Άμυνας που αφορούσε την ίδια την ιστοσελίδα. Σύντομα μετά από αυτό, η Manning παρέδωσε πλάνα από την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη στην οποία στρατιωτικά ελικόπτερα πυροβολούσαν εναντίον πολιτών. Η Manning συνέχισε με την αποκάλυψη των Iraq War Logs και πλάνων από αεροπορικές επιδρομές που σύμφωνα με πληροφορίες κόστισαν τη ζωή σε 147 πολίτες.

28 Νοεμβρίου 2010: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Η Manning έστειλε επίσης στο Wikileaks ένα απόρρητο πακέτο με πάνω από 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και διάφορες ξένες πρεβείες τα οποία εστάλησαν μεταξύ 1966 και 2010. Όταν αποκαλύφθηκε η πράξη της Manning, η ίδια συνελήφθη, παρεπέμφθη σε δίκη και τώρα εκτίει μια ποινή 35 ετών στο Fort Leavenworth.  Η Διεθνής Αμνηστία επαίνεσε τις πράξεις της, δηλώνοντας ότι η έκθεση της κυβερνητικής διαφθοράς αποτέλεσε τον καταλύτη για την Αραβική Άνοιξη.

manning-poster

1 Ιουνίου 2013: SNOWDEN
Το Μάιο του 2013 ο Edward Snowden έφτασε αεροπορικώς στο Χονγκ Κονγκ με ένα πακέτο απόρρητων εγγράφων που αποκάλυπτε το πώς η NSA κατασκόπευε τους Αμερικανούς πολίτες. Ο Snowden ήξερε για το πρόγραμμα PRISM, το οποίο συνέλεγε μαζικώς δεδομένα από διαδικτυακές επικοινωνίες. Το πρώην μέλος της CIA παρέδωσε μια πληθώρα δεδομένων στους δημοσιογράφους, οι οποίοι στη συνέχεια δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στη Washington Post και την Guardian. Το αποτέλεσμα αυτής της διαρροής ήταν, τελικά, η Γερουσία να τροποποίησει κάποια εδάφια του νόμου USA Freedom Act ώστε να περιοριστεί η μαζική συλλογή δεδομένων. Εν τω μεταξύ, ο Snowden απέκτησε προσωρινή ασυλία στη Ρωσία ενώ γίνονται εκκλήσεις να του δοθεί χάρη στις ΗΠΑ.

snowden_peaceprize_0_0

31 Αυγούστου 2014: ΤO FAPPENING
Τον Αύγουστο του 2014 ένας ανώνυμος χάκερ διέρρηξε λογαριασμούς iCloud που ανήκαν σε διάφορους επιφανείς ανθρώπους, η πλειοψηφία των οποίων ήταν διάσημες γυναίκες, και απέκτησε πρόσβαση στις φωτογραφικές τους συλλογές. Στη συνέχεια αντέγραψε αποκαλυπτικές φωτογραφίες αυτών των ατόμων, στα οποία συγκαταλέγονταν οι Jennifer Lawrence και Kate Upton, και τις δημοσιοποίησε σε μια διαρροή που πήρε το παρατσούκλι “The Fappening”. Οι φωτογραφίες αυτές άρχισαν να διαμοιράζονται σε ιστοσελίδες όπως το 4chan και το Reddit, ενώ οι διαχειριστές του δεύτερου έδρασαν γρήγορα για να διαγράψουν νήματα που διένειμαν τα επίμαχα αρχεία. Από τότε η Apple έχει διορθώσει το κενό ασφαλείας στην υπηρεσία και έχουν συλληφθεί δύο άτομα ως ύποπτοι για τις επιθέσεις.

24 Νοεμβρίου 2014: SONY PICTURES
Η Sony Pictures έπεσε θύμα μιας ομάδας χάκερ που αυτοαποκαλούνταν the Guardians of Peace (GOP) και οι οποίοι αντέγραψαν περίπου 100 ΤΒ δεδομένων από τους σέρβερ της Sony. Οι GOP ισχυρίστηκαν ότι το έκαναν αυτό σε απάντηση της ταινίας The Interview [στα ελληνικά: Η Συνέντευξη], μια κωμωδία που παρωδούσε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un. Υψηλής ποιότητας αντίγραφα ακυκλοφόρητων ταινιών και σενάρια προσεχών παραγωγών, όπως επίσης και ιδιωτικές επικοινωνίες ανάμεσα σε διευθυντικά στελέχη των στούντιο, διαμοιράστηκαν με τον υπόλοιπο κόσμο. Η διευθύντρια της Sony Pictures Amy Pascal αναγκάστηκε σε παραίτηση έπειτα από τη δημοσίευση απρόσεκτων, και μερικές φορές προσβλητικών, συζητήσεών της, ενώ η μητρική εταιρεία Sony κατέγραψε ζημία 15 εκατομμυρίων δολλαρίων.

1 Δεκεμβρίου 2014: ΔΙΑΡΡΟΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Πληροφοριοδότες που εργάζονταν σε κάποιες από τις μεγαλύτερες λογιστικές εταιρείες του κόσμου παρέδωσαν δεδομένα στη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists). Η διαρροή αυτή αναφερόταν στο πώς εταιρείες όπως η PEPSI, η ΙΚΕΑ και η AIG απολάμβαναν μεγάλης κλίμακας φοροελαφρύνσεις χάρη σε κρυφές συμφωνίες με την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου. Οι αποκαλύψεις έδωσαν το έναυσμα για ένα δημόσιο διάλογο στην Ευρώπη σχετικά με την αποφυγή φορολογίας των επιχειρήσεων και πώς μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το ζήτημα, με νομοθέτες να πιέζουν για να μπει ένα τέρμα στη φοροδιαφυγή σε εθνικό επίπεδο. Όλο αυτό έχει οδηγήσει εταιρείες όπως η Apple, το Facebook και το Amazon να δεσμεύονται για την αποπληρωμή μεγαλύτερου και πιο δίκαιου μεριδίου του χρέους τους απέναντι στην εφορία.

15 Ιουλίου 2015: TO ASHLEY MADISON
Το Ashley Madison είναι/ήταν ένα site γνωριμιών με την τακτική να συνδέει έγγαμους ανθρώπους και να τους παροτρύνει να συνάψουν εξωσυζυγικές σχέσεις. Όμως το προηγούμενο καλοκαίρι μια ομάδα χάκερ με το όνομα Impact Team κατάφερε να αποσπάσει 10 GB δεδομένων από τους σέρβερ της ιστοσελίδας. Οι επιτιθέμενοι απείλησαν να δημοσιεύσουν τα δεδομένα αν το Madison και το αδερφικό του site Established Men δεν έπαυαν άμεσα τη λειτουργία τους, αλλά όταν το τελευταίο δεν έγινε, ολόκληρο το σύνολο δεδομένων διέρρευσε στο διαδίκτυο. Μια από τις συνέπειες της διαρροής ήταν η αποκάλυψη ότι η πλειοψηφία των θηλυκών χρηστών ήταν απάτη και σύντομα μετά από αυτό ο CEO της εταιρείας Noel Biderman αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του.

 

3 Απριλίου 2016: PANAMA PAPERS
Κάποια στιγμή μέσα στο περασμένο έτος, ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης απέσπασε 2.6 TB δεδομένων από τη νομική εταιρεία Mossack Fonseca που έχει ως βάση τον Παναμά. Τα δεδομένα αυτά περιλάμβαναν περίπου 5 εκατομμύρια e-mail, πάνω από 3 εκατομμύρια αρχεία βάσεων δεδομένων, περισσότερα από 2 εκατομμύρια PDF, πάνω από 1 εκατομμύριο εικόνες και 320.000 αρχεία κειμένου. Μια ομάδα δημοσιογράφων αφιέρωσε το ακόλουθο χρονικό διάστημα μελετώντας εξονυχιστικά αυτά τα αρχεία με την ελπίδα να ξεσκεπάσει την αλήθεια σχετικά με διάφορες μυστικές offshore εταιρείες. Το πρόσωπο με το υψηλότερο προφίλ που συσχετίστηκε με αυτή τη διαρροή ήταν του Vladimir Putin, αλλά έχουν επίσης αναφερθεί κι άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, όπως οι πρωθυπουργοί του Πακιστάν και της Ισλανδίας. Επίσης, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας David Cameron χρησιμοποιούσε τη Mossack Fonseca για 30 χρόνια ώστε να αποφύγει την καταβολή φόρων. Μέχρι στιγμής έχει αναλυθεί μόνο ένα μικρό μέρος των εγγράφων και είναι αρκετά πιθανό ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα συνδεθούν πολλά ακόμη διάσημα ονόματα με κρυφές offshore επιχειρήσεις.

Πηγή: http://www.engadget.com

Leave a Comment