ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

greekleaks: Η πρώτη ανοιχτή πλατφόρμα για whistleblowers στην Ελλάδα

To greekleaks είναι μια online πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επικοινωνήσουν και να στείλουν με ανωνυμία και ασφάλεια μηνύματα ή/και υλικό (έγγραφα, βίντεο, ηχητικά, φωτογραφίες, κτλ.) ή απλώς πληροφορίες στους δημοσιογράφους του Reporters United.

Το greekleaks υλοποιήθηκε από το Reporters United με την υποστήριξη του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ . Το Greekleaks, μεταξύ άλλων τρόπων επικοινωνίας με τους whistleblowers, χρησιμοποιεί το σύστημα SecureDrop, ακολουθώντας βήμα προς βήμα το πρωτόκολλο του Freedom of the Press Foundation (FPF) που αναπτύσσει το SecureDrop.

Το SecureDrop είναι κατά τεκμήριο η πιο ασφαλής αλλά και η λιγότερο απλή από τις προτεινόμενες μεθόδους επικοινωνίας.

Πρόκειται για ένα σύστημα ανοιχτού κώδικα με το οποίο μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με ασφάλεια και ανωνυμία με το Reporters United για να μεταφέρει πληροφορίες ή και υλικό δημοσίου συμφέροντος. Aρχικά δημιουργήθηκε από τον Aaron Swartz και σήμερα το διαχειρίζεται και το αναπτύσσει το Freedom of the Press Foundation (Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου) στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου περιλαμβάνεται και ο Έντουαρντ Σνόουντεν. To SecureDrop έχει εγκατασταθεί και χρησιμοποιείται από ορισμένους από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς στον κόσμο (όπως οι New York Times ο Guardian, και το Mediapart).

SecureDrop logo

Το Reporters United είναι ο πρώτος και μοναδικός στην Ελλάδα φορέας (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών μέσων ενημέρωσης) που εγκατέστησε το SecureDrop ακολουθώντας βήμα προς βήμα το πρωτόκολλο του Freedom of the Press Foundation (FPF). To FPF στη συνέχεια ενέταξε το Reporters United στον κατάλογο με τα εγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο που λειτουργούν το σύστημα.

Μέσω των εξυπηρετητών (servers) του SecureDrop μπορεί ο καθένας / η καθεμία να στείλει με ασφάλεια μηνύματα, πληροφορίες ή και αρχεία, χωρίς ο παραλήπτης (εδώ το Reporters United) να γνωρίζει την ταυτότητα του αποστολέα ή στοιχεία όπως η διεύθυνση IP και η τοποθεσία του. To SecureDrop έχει σχεδιαστεί ώστε να αναθέτει μια μοναδική «κωδική ονομασία» (codename) σε κάθε χρήστη, με την οποία αυτός εμφανίζεται ως αποστολέας στον παραλήπτη. Το μόνο στοιχείο που κοινοποιείται στον παραλήπτη είναι η ημερομηνία και η ώρα αποστολής του υποβληθέντος μηνύματος, το οποίο περιλαμβάνει κρυπτογραφημένα με GPG (GNU Privacy Guard) τις πληροφορίες και αρχεία που έχει στείλει ο χρήστης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του SecureDrop είναι η πρόσβαση σε αυτό μέσω δικτύου Tor και από έναν υπολογιστή στον οποίο έχει αποκλειστική πρόσβαση μόνο ο χρήστης (για παράδειγμα, δεν είναι ο υπολογιστής της εργασίας του). Όλες οι πληροφορίες μεταφέρονται κρυπτογραφημένες μέσα από το Tor λογισμικό που εγγυάται την ανωνυμία του χρήστη. Για επιπλέον ασφάλεια, η αποκρυπτογράφηση των απεσταλμένων αρχείων ή/και μηνυμάτων γίνεται αποκλειστικά σε έναν υπολογιστή του Reporters United που δεν έχει ποτέ συνδεθεί στο Ίντερνετ («air-gapped»).

Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Reporters United στέλνοντας μήνυμα στον μοναδικό αριθμό Signal του #greekleaks. To Signal είναι εφαρμογή που διαθέτει αυξημένη end-to-end κρυπτογράφηση. Χρησιμοποιείται όπως οι άλλες εφαρμογές τσατ, αλλά προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ακομα μπορείτε να στείλετε εμπιστευτικές πληροφορίες στο #ReportersUnited και μέσω της ταχυδρομικής θυρίδας του #greekleaks. Αν προτιμάτε ηλεκτρονική αλληλογραφία, μπορείτε να στείλετε μέιλ στο #greekleaks με ασφαλή κρυπτογράφηση PGP.

Διαβάστε περισσότερα για το greekleaks στην ιστοσελίδα του έργου https://reportersunited.gr/greekleaks/

Leave a Comment