ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Cryptomator | Απόρρητος – κρυφός – κλειδωμένος φάκελος

by: Cerebrux

Το Cryptomator κρυπτογραφεί τα δεδομένα που θέλετε σας γρήγορα και εύκολα μέσω μιας εύχρηστης εφαρμογής. Στη συνέχεια μπορείτε να ανεβάζετε τα προστατευμένα αρχεία στην αγαπημένη σας υπηρεσία cloud.

Οι περισσότεροι πάροχοι cloud κρυπτογραφούν δεδομένα μόνο κατά τo upload/download ή κρατούν τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης οι ίδιοι. Χάρη στο Cryptomator, μόνο εσείς έχετε το κλειδί κρυπτογράφησης των δεδομένων σας στα χέρια σας. Το Cryptomator σάς επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας από όλες τις συσκευές σας.

Πώς προστατεύει το Cryptomator τα δεδομένα σας;

Η τεχνολογία του Cryptomator πληροί τα standard πρότυπα και κρυπτογραφεί τόσο τα αρχεία όσο και ονόματα αρχείων με AES και μήκος κλειδιού 256 bit.

Την πρώτη φορά που θα εκινήσετε το Cryptomator, εκχωρείτε έναν κωδικό πρόσβασης σε έναν φάκελο – τον αποκαλεί Vault (θησαυροφυλάκιο)/ κρυφός / απόρρητος φάκελος – που μπορεί να βρίσκεται σε κάποιο cloud π.χ. Dropbox, Onedrive κλπ. Αυτό είναι όλο. Χωρίς περίπλοκη δημιουργία κλειδιού, χωρίς εγγραφή, χωρίς διαμόρφωση!

Cryptomator | Απόρρητος - κρυφός - κλειδωμένος φάκελος

Για πρόσβαση στον απόρρητο φάκελο, απλώς εισαγάγετε ξανά τον κωδικό πρόσβασης. Στην συνέχεια Θα σας παρέχει μια εικονική κρυπτογραφημένη μονάδα δίσκου στην οποία μπορείτε να μετακινήσετε τα δεδομένα σας – ακριβώς όπως μια μονάδα flash USB. Κάθε φορά που αποθηκεύετε κάτι σε αυτήν τη μονάδα δίσκου, το Cryptomator κρυπτογραφεί αυτόματα τα δεδομένα.

Η τεχνολογία πίσω από αυτό είναι αιχμής και κρυπτογραφεί τόσο αρχεία όσο και ονόματα αρχείων με AES και μήκος κλειδιού 256 bit. Αυτό σημαίνει: εάν κάποιος κοιτάξει τον φάκελο στο cloud ή το PC σας, δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα σχετικά με τα δεδομένα σας.

Γιατί το Cryptomator είναι ασφαλές και αξιόπιστο;

Δεν χρειάζεται να εμπιστεύεστε τυφλά το Cryptomator, επειδή είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Για εσάς ως χρήστη, αυτό σημαίνει ότι όλοι μπορούν να δουν τον κώδικα του λογισμικού και να ελέγξουν τι υπάρχει. Εκτός από τους ανεξάρτητους ελέγχους ασφαλείας, το λογισμικό ελέγχεται συνεχώς και δημόσια με αυτοματοποιημένο τρόπο και έχει μετρήσιμη ποιότητα κώδικα και κάλυψη δοκιμών ασφάλειας που είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο του κλάδου.

Λήψη και εγκατάσταση του Cryptomator

To Cryptomator είναι διαθέσιμο για Linux, Windows, macOS, Android και iOS από την επίσημη σελίδα τους:

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://cerebrux.net/

Leave a Comment