ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η παραβίαση της κρυπτογράφησης θα καταδικάσει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας

Τα πρόσφατα σκάνδαλα Pegasus και  #CatalanGate  έδειξαν τους τεράστιους κινδύνους που διακυβεύονται όταν οι συσκευές και οι επικοινωνίες των ανθρώπων τίθενται σε κίνδυνο χωρίς νόμιμο και νόμιμο λόγο. Στην Καταλονία, συνολικά 65 άτομα, και χιλιάδες παράπλευρα θύματα, τέθηκαν υπό μόνιμη παρακολούθηση με το πρόγραμμα Pegasus – spyware από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group – τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σε πολλές περιοχές του κόσμου, αυτό το λογισμικό κατασκοπείας χρησιμοποιήθηκε για τον περιορισμό της πολιτικής διαφωνίας, της έκφρασης, της οργάνωσης και της δημοσιογραφίας. Παρά τα πολυάριθμα παραδείγματα που δείχνουν ότι η κρυπτογράφηση δεν πρέπει να παραβιάζεται, οι τελευταίες πολιτικές συζητήσεις και εξελίξεις πολιτικής για την κρυπτογράφηση στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Ποιο είναι το πολιτικό πλαίσιο;

Η συζήτηση γύρω από την κρυπτογράφηση καθοδηγείται από την αντίληψη ότι οι έρευνες, και ως εκ τούτου οι αρχές επιβολής του νόμου, «εμποδίζονται» λόγω της κρυπτογράφησης. Τον Ιούνιο του 2021, η εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Catherine De Bolle και ο εισαγγελέας της κομητείας της Νέας Υόρκης, Cyrus R. Vance, Jr., περιέγραψαν την «ανεξέλεγκτη κρυπτογράφηση» ως «σοβαρή ερευνητική πρόκληση σε όλους σχεδόν τους τομείς εγκληματικότητας» και ότι, « μαζί με άλλες τεχνολογίες που ενισχύουν το απόρρητο, αποτρέπει την έρευνα, και παρεμποδίζει όλο και περισσότερο […] τις ποινικές έρευνες».

Ωστόσο, αυτή η υπόθεση έχει επανειλημμένα αμφισβητηθεί από πολλούς μελετητές και φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Η ίδια η κοινότητα επιβολής του νόμου έχει επιβεβαιώσει ότι η κρυπτογράφηση δεν αποτελεί μεγάλη πρόκληση στις έρευνές της. Η χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών για μεγάλο αριθμό καθημερινών δραστηριοτήτων, όχι μόνο για διαπροσωπικές επικοινωνίες, έχει αυξήσει σημαντικά τον όγκο των δεδομένων που είναι δυνητικά διαθέσιμα στις αρχές επιβολής του νόμου, γεγονός που, στην πραγματικότητα, μας οδηγεί σε μια χρυσή εποχή παρακολούθησης. Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι ανακριτικές αρχές παραμένουν στο σκοτάδι λόγω κρυπτογράφησης, αλλά ότι η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα από τα όργανα επιβολής του νόμου δεν ρυθμίζεται επαρκώς και τα κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να αρνούνται να συμμορφωθούν με τα υψηλά πρότυπα προστασίας δεδομένων και ιδιωτικότητας που ορίζονται από την Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποτέ δεν ήταν τόσο εύκολο για το κράτος να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των ανθρώπων και να κατασκοπεύει την ιδιωτική τους ζωή. Μια μαύρη αγορά έχει αναπτυχθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία για να εξυπηρετήσει τους κρατικούς φορείς με μια μεγάλη γκάμα τεχνολογικών εργαλείων που επιτρέπουν υψηλό επίπεδο παρεμβατικής και απειλητικής για τα δικαιώματα παρακολούθησης. Μια παραγωγική αγορά με γνώμονα το κέρδος που ο Έντουαρντ Σνόουντεν ονόμασε μια «εκτός ελέγχου βιομηχανίας ανασφάλειας», της οποίας ο μοναδικός σκοπός είναι η παραγωγή ευαλωτότητας που ήδη είχε ως αποτέλεσμα τους θανάτους και τις συλλήψεις δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κριτική αυξάνεται στην Ευρώπη καθώς τα σκάνδαλα spyware ξεσπούν το ένα μετά το άλλο. Ενώ ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων ζήτησε την απαγόρευση του Pegasus και παρόμοιου σύγχρονου spyware, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε μια επιτροπή για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus στην Ευρώπη (PEGA). Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ζήτησε μια προσέγγιση της ΕΕ για τον τερματισμό της κακόβουλης χρήσης εργαλείων χάκερ για πολιτική κατασκοπεία κατά δημοσιογράφων και της κοινωνίας των πολιτών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το δίκτυο EDRi θεώρησε επιτακτική ανάγκη να αναθεωρήσει το έγγραφο του 2017 «Λύσεις κρυπτογράφησης. Μια προοπτική ψηφιακών δικαιωμάτων»  με ενημερωμένες αναφορές του τρέχοντος πολιτικού πλαισίου. Το έγγραφο πολιτικής του EDRi για την κρυπτογράφηση υπογραμμίζει ότι το απόρρητο και η ασφάλειά μας πρέπει να προστατεύονται σθεναρά, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις πολιτικής σχετικά με την κρυπτογράφηση και την επιβολή του νόμου. Η εμπιστοσύνη στα συστήματα επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Αυτό μας επιτρέπει να εργαζόμαστε, να κοινωνικοποιούμαστε, να οργανωνόμαστε, να εκφραζόμαστε και να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον με ασφάλεια.

Αυτό το έγγραφο εξετάζει κάθε μέθοδο κρυπτογράφησης-παραβίασης κατάστασης – ή αυτό που ονομάζαμε προηγουμένως «λύση» – και τον μοναδικό αντίκτυπό της στα θεμελιώδη δικαιώματα. μας Για παράδειγμα, η εικασία της φράσης πρόσβασης/κωδικού πρόσβασης για πρόσβαση σε ένα κλειδί κρυπτογράφησης είναι φαινομενικά απλή, αλλά η κοινωνική μηχανική μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται. 

Διαβάστε όλο το έγγραφο εδώ

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

Leave a Comment