Το επάγγελμα της δημοσιογραφίας χαρακτηρίζεται από την ανάγκη να αναζητεί την καθολική αλήθεια, να εξακριβώνει στοιχεία, να συλλέγει δεδομένα και να παρουσιάζει γεγονότα. Η επιτυχία τους βασίζεται στις πηγές από τις οποίες συλλέγουν τα στοιχεία που χρειάζονται, όμως, η διαδικασία μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τον δημοσιογράφο όσο και για τον πληροφοριοδότη. Γι’ αυτό, το Source πήρε την πρωτοβουλία να σχεδιάσει έναν οδηγό με βήματα και σημαντικά άρθρα ώστε να βοηθήσει στο δύσκολο έργο της δημοσιογραφίας και να προστατεύσει τους επαγγελματίες και τους πληροφοριοδότες από παρόμοια ρίσκα.
Στόχος, λοιπόν, του “Speaking Securely with Sources” , είναι να τεθεί κατανοητό πως μπορεί να περιοριστεί το ρίσκο του κινδύνου ξεκινώντας από το πως είναι δυνατή η παρακολούθηση των προσωπικών πληροφοριών. Η βάση του προβλήματος θα λυθεί όταν αναρωτηθούμε, “ποιος βλέπει τις συνομιλίες μας;”, “πότε βλέπει τις συνομιλίες μας”, “κάτω από ποιες περιστάσεις τις παρακολουθεί;”. Βεβαίως, ο οδηγός δεν καλύπτει μόνο την ανάγκη του να ενημερώσει τον πληροφοριοδότη για τους βασικούς και σημαντικούς τρόπους προστασίας αλλά προσπαθεί να καταστήσει και τους πληροφοριοδότες ασφαλείς. Αυτή η συλλογή άρθρων, συνεπώς, που είναι δημιουργία δημοσιογράφων και ειδικών επί θεμάτων ασφαλείας θα σας βοηθήσουν να κάνετε πιο συνετές επιλογές, σχετικές με το πότε και πως πρέπει να μιλάτε με τους πληροφοριοδότες σας σας και πως πρέπει να χειρίζεστε τις πληροφορίες που σας παρέχουν.
Στη συλλογή μπορείτε να βρείτε τα εξής άρθρα:
Το άρθρο απευθύνεται στα ρίσκα που καλείται να αντιμετωπίσει ο δημοσιογράφος στο περιβάλλον εργασίας του. Όπως, λοιπόν, μπορεί να αποφύγει τα σωματικά ή τα νομικά ρίσκα της δημοσιογραφίας, ο Jonathan Stray πληροφορεί για τους τρόπους προστασίας και στο ψηφιακό κόσμο. Στόχος του είναι να γνωστοποιήσει τα βασικά χαρακτηριστικά ώστε να καθοδηγήσει τις σκέψεις των δημοσιογράφων στα επόμενα βήματά τους.
Η Quinn Norton, στο άρθρο της μιλά για τη σημασία που έχει η ασφάλεια των πηγών. Οι δημοσιογράφοι καλούνται να προστατεύσουν τις πηγές τους και το έργο τους γίνεται όλο και πιο δύσκολο όταν παραβιάζεται το προσωπικό απόρρητο επειδή τα άτομα επιλέγουν να δημοσιοποιήσουν τις ιστορίες τους μέσω του διαδικτύου. Το γεγονός αυτό, δημιουργεί την ανάγκη ο δημοσιογράφος να έχει τη δυνατότητα του να παρέχει τις γνώσεις του και να συμβουλεύει το άτομο που θέλει να τον πλησιάσει, για το πως να προστατευτεί κάνοντας χρήση των εργαλείων του με συνέπεια και σύνεση ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο κανείς από τους δύο. Η Norton, καλύπτει τις βασικές ανάγκες με έναν οδηγό συμβουλών για αρχάριους.
O Martin Shelton, γνωστοποιεί την ύπαρξη καναλιών από οργανισμούς ενημέρωσης οι οποίοι έχουν στόχο την ασφαλή μεταφορά δεδομένων μέσω του Ανοιχτού Λογισμικού. Με έναν οδηγό που έφτιαξε εξηγεί το τρόπο σκέψης που πρέπει να έχετε πριν χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αυτό. Ακόμη, εξηγεί την ιδέα των κοινών καναλιών επικοινωνίας και πως γίνεται η σωστή χρήση τους.
O Martin Shelton, κάνει λόγο για τις δυνατότητες του WhatsApp mobile messenger. Με παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες, η εφαρμογή σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις ακόμα πιο ασφαλή τη συνομιλία σου. Παρέχει κρυπτογραφημένες κλήσεις, βίντεο- κλήσεις και μηνύματα, μόνο με χρήση δεδομένων. Οι κρυπτογραφημένες συνομιλίες είναι “end-to-end encrypted“, που σημαίνει ότι κανείς άλλος εκτός από τους συμμετέχοντες δεν έχει την ικανότητα να τις διαβάσει. Η κρυπτογράφηση, όμως, είναι δημόσια στους ειδικούς ασφαλείας ώστε να μπορούν να διορθώνουν τεχνικά προβλήματα που αναγνωρίζουν. Συνεπώς, τα παραπάνω, καθιστούν την εφαρμογή ικανή για ασφαλείς συνδιαλέξεις.
Πηγή άρθρου: https://source.opennews.org