Ο Οκτώβριος σηματοδοτεί τον ετήσιο Ευρωπαϊκό Μήνα Κυβερνοασφάλειας (ECSM), μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια και την υγιεινή στον κυβερνοχώρο. Διοργανώνεται από τoν Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) . Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εκστρατεία συγκεντρώνει κράτη μέλη της ΕΕ, επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, ΜΚΟ και πολίτες. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες, όπως συνέδρια, εργαστήρια και διαδικτυακά σεμινάρια, το ECSM στοχεύει να ενισχύσει τις πρακτικές κυβερνοασφάλειας σε όλη την Ευρώπη, μοιράζοντας τις πιο πρόσφατες πληροφορίες και προωθώντας τις βέλτιστες πρακτικές.
Το ECSM χρησιμεύει ως χώρος ανταλλαγής γνώσεων και συνεργασίας και ο ENISA διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την πρωτοβουλία παρέχοντας συμβουλές ειδικών, δημοσιεύοντας νέο υλικό για κρίσιμα θέματα κυβερνοασφάλειας, καθώς και συντονίζοντας τις προσπάθειες μεταξύ των χωρών και ιδρυμάτων που συμμετέχουν. Με το σύνθημα “Σκεφτείτε πριν κάνετε κλικ , που εισήχθη το 2020, ο ENISA διασφαλίζει ότι όλα τα μέρη είναι ενήμερα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Ένας τομέας που τονίστηκε κατά τη διάρκεια του ECSM είναι η σημασία της κοινής χρήσης δεδομένων στην έρευνα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η κοινή χρήση δεδομένων κυβερνοασφάλειας επιτρέπει την ανάπτυξη νέων μέτρων ασφαλείας, διευκολύνει την πρόβλεψη κακόβουλων επιθέσεων και ενισχύει την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η σαφέστερη κατανόηση των τρεχουσών πρακτικών ανταλλαγής δεδομένων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των φραγμών, στη βελτίωση της υποδομής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και στην προώθηση περισσότερων συλλογικών προσπαθειών στον τομέα αυτό. Πρωτοβουλίες ανοιχτών δεδομένων, όπως το data.europa.eu, παρέχουν πρόσβαση σε πολύτιμα σύνολα δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των μέτρων ψηφιακής ασφάλειας.
Καθώς το ECSM συνεχίζει να προωθεί την ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο όλο τον Οκτώβριο, ενθαρρύνει επίσης μια πιο ανοιχτή και συνεργατική προσέγγιση για την ανταλλαγή δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθά να ανοίξει ο δρόμος για καλύτερες πρακτικές κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός πιο ανθεκτικού και ασφαλούς ψηφιακού οικοσυστήματος. Μπορείτε παρακολουθείτε την πρόοδό του για να δείτε τι συνέβη σε ολόκληρη την Ευρώπη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/