ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Snowflake: Μια επέκταση που παρακάμπτει την λογοκρισία στο διαδίκτυο με την βοήθεια όλων μας

Παρόλο που θεωρούμε δεδομένη την πρόσβαση στο διαδίκτυο, υπάρχουν αρκετές περιοχές στον κόσμο όπου οι άνθρωποι έχουν περιορισμένη και λογοκριμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το έργο Tor είναι μια από τις πιο σημαντικές προσπάθειες για να νικήσει τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο.

Πρόσφατα το έργο Tor κυκλοφόρησε μια νέα επέκταση του προγράμματος περιήγησης που ονομάζεται Snowflake. Οι χρήστες που βρίσκονται κάτω από καθεστώς λογοκρισίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Snowflake για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Αν ενεργοποιήσετε αυτήν την επέκταση, το πρόγραμμα περιήγησης σας μετατρέπεται σε διακομιστή μεσολάβησης (proxy) που συνδέει τους χρήστες Tor σε λογοκριμένες περιοχές με το δίκτυο Tor. Μπορείτε μάλιστα να συμμετέχετε εθελοντικά για να βοηθήσετε αυτούς τους ανθρώπους μόλις εγκαταστήσετε το addon.

Πώς λειτουργεί το Snowflake;

Μόλις εγκαταστήσετε το Snowflake, οι χρήστες  που βρίσκονται σε περιορισμό,  μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του δικτύου σας. Με απλά λόγια, η σύνδεσή τους περνά μέσα από τους proxy Snowflake, οι οποίοι διοικούνται από εθελοντές.

Η επίσημη τεκμηρίωση για το Snowflake αναφέρει:

Το Snowflake είναι μια pluggable εφαρμογή που επιτρέπει την κυκλοφορία μέσω προσωρινών proxy χρησιμοποιώντας  το WebRTC, ένα πρωτόκολλο peer-to-peer με ενσωματωμένο  NAT punching. Σκοπεύει να δουλέψει σαν flash proxy, αλλά χωρίς προβλήματα flash proxy με το NAT. ”

Πώς να εκτελέσετε το Snowflake;

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Proxy Snowflake:

  • Επιλογή 1: μέσω addon

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει το WebRTC και να εγκαταστήσετε το add-on Snowflake στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Το Snowflake είναι διαθέσιμο ως επέκταση προγράμματος περιήγησης τόσο για τον Firefox όσο και για το Google Chrome.

  • Επιλογή 2: μέσω προγράμματος περιήγησης ιστού

Σε ένα πρόγραμμα περιήγησης με ενεργοποιημένη την δυνατότητα WebRTC:

Μεταβείτε στη διεύθυνση https://snowflake.torproject.org/ και κάντε κλικ στο κουμπί “Ναι” για να επιλέξετε να είστε διακομιστής μεσολάβησης
Μεταβείτε στη διεύθυνση https://snowflake.torproject.org/snowflake και παρακολουθήστε τα μηνύματα κατάστασης. Μην κλείσετε αυτή τη σελίδα εάν θέλετε να παραμείνετε μια γέφυρα Snowflake.

  • Επιλογή 3: Αυτόνομη

Υπάρχει μια τρίτη ανεξάρτητη μέθοδος για τη λειτουργία του Snowflake. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτά, μπορείτε να ανατρέξετε στην τεκμηρίωση εδώ.

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε το Snowflake;

Αν ανησυχείτε για το είδος των ιστότοπων που μπορούν να επισκέπτονται οι χρήστες μέσω του πληρεξούσιου σας, μην ανησυχείτε! Η διεύθυνση IP  περιήγησης των λογοκριμένων χρηστών θα αντιστοιχεί στον κόμβο εξόδου Tor, όχι στη δική σας. Έτσι είσαι ασφαλής.

Η επέκταση ενημερώνει επίσης πόσους ανθρώπους έχετε βοηθήσει τις τελευταίες 24 ώρες. Εάν έχετε πρόσβαση στο Internet, ίσως να θέλετε να εγκαταστήσετε την επέκταση Snowflake για να βοηθήσετε τους χρήστες που βρίσκονται σε λογοκριμένα δίκτυα.

Πηγή άρθρου: https://fossbytes.com

Leave a Comment