ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

NoTrack: Προστασία του δικτύου μας από trackers, διαφημίσεις και κακόβουλες ιστοσελίδες

Τι είναι το NoTrack;

Το NoTrack δημιουργήθηκε από τον Quidsup 2 και είναι ένας διακομιστής DNS σε επίπεδο δικτύου που αποκλείει ιστότοπους παρακολούθησης, ιστοσελίδες αφιερωμένες στο να κάνουν tracking, δηλαδή.

Ο δημιουργός του το παρομοιάζει με σιφόνι για DNS, σαν του νιπτήρα συγκεκριμένα, το οποίο προστατεύει όλες τις συσκευές του δικτύου από trackers, διαφημίσεις και σελίδες με κακόβουλο λογισμικό, παρέχοντας ψευδή αποτελέσματα στα συστήματα που προσπαθούν να «ψαρέψουν» πληροφορίες από τον DNS μας, αποκλείοντάς τους έτσι την δυνατότητα να μεταχειριστούν τον DNS μας και να ανακατευθύνουν τα συστήματά μας σε κακόβουλους προορισμούς.

Εγκαθιστώντας το, αποκτούμε την δύναμη να έχουμε έλεγχο όχι μόνο στο τι εισέρχεται στον υπολογιστή μας και στις υπόλοιπες συσκευές μας, αλλά και σε ολόκληρο το δίκτυό μας, χωρίς περιορισμούς.

Λόγω του ότι όλο το περιβάλλον διαχείρισης του προγράμματος είναι στα Αγγλικά,
θα περιλαμβάνω τους Αγγλικούς όρους καλυμμένους.

Αυτοματοποιημένη Εγκατάσταση

Το NoTrack χρησιμοποιείται καλύτερα σε έναν Linux εξυπηρετητή, όπως ο ελαφρύς Raspberry Pi 1 με Raspbian Lite 1

wget https://gitlab.com/quidsup/notrack/raw/master/install.sh
bash install.sh

Παρακολούθηση

Η παρακολούθηση είναι ευρέως χρησιμοποιούμενη στο Διαδίκτυο, κατά μέσο όρο αποθηκεύονται 17 cookies από κάθε ιστότοπο. Αν και μπορούμε να αποκλείσουμε τα cookies τρίτου μέρους, υπάρχουν και πιο σύνθετες μέθοδοι παρακολούθησης, όπως:

99 από τις 100 ιστοσελίδες χρησιμοποιούν μία ή περισσότερες από αυτές τις μορφές παρακολούθησης.
Η NoTrack-Blocklist είναι μια από τις μεγαλύτερες λίστες φραγής DNS, αφιερωμένη στο να αποκλείει την πρόσβαση σε σελίδες με trackers.

Χαρακτηριστικά

Πίνακας Ελέγχου σε Διεπαφή Ιστού

Με μια ματιά μπορούμε να δούμε πόσους ιστότοπους έχουμε στην λίστα φραγής μας, αριθμό αιτημάτων DNS , τον αριθμό των συστημάτων στο δίκτυό μας , και τον όγκο της κίνησης των δεδομένων μας τις τελευταίες 24 ώρες.

notrackmain

Επίσης μπορούμε να δούμε και συνδέσμους για όλα τα άλλα χαρακτηριστικά διαχειριστή στο χειροποίητο περιβάλλον διαχείρισης. 8

Στατιστικά

Τα στατιστικά του NoTrack παρακολουθούν την επισκεψιμότητά μας και παρέχουν ειδοποίηση όταν κάποια από τις συσκευές μας επιχειρεί να αποκτήσει πρόσβαση σε γνωστούς ιστότοπους κακόβουλου λογισμικού, καθώς και σε ιστότοπους που υπάρχουν υπόνοιες ότι σχετίζονται με παρακολούθηση, αλλά δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί.

Μας παρέχεται η δυνατότητα να ερευνήσουμε την κίνηση αναλυτικότερα, να προσθέσουμε στη λίστα επιτρεπομένων , ή των μη επιτρεπομένων τον ιστότοπο. Αφού ολοκληρώσουμε μπορούμε να Επισημάνουμε ως Επιλυμένη ή να Διαγράψουμε την ειδοποίηση.

Τα στατιστικά «τρέχουν» στο σύστημά μας τοπικά. Κανένα από τα δεδομένα μας δεν μεταδίδεται ποτέ.

Περισσότερα χαρακτηριστικά στο NoTrack Wiki 1

Οδηγίες εγκατάστασης

How to Install and Configure NoTrack

Πρακτικά πως δουλεύει το NoTrack όμως;

Το NoTrack παρέχει έναν εξυπηρετητή DNS και έναν εξυπηρετητή Ιστού. Όταν το σύστημά μας ζητήσει πρόσβαση σε έναν ιστότοπο που έχει trackers ή/και διαφημίσεις, ο NoTrack DNS εξυπηρετητής «απαντάει» με την IP του εαυτού του –localhost 1.

Από το να βυθίζεται στο τίποτα, το οποίο προκαλεί μια μικρή καθυστέρηση, ο εξυπηρετητής ιστού του NoTrack επιστρέφει μια εικόνα 1×1 pixel πίσω στον περιηγητή.
Αυτό ξεγελά τον περιηγητή μας και τον κάνει να νομίζει πως πήρε ό,τι ήθελε. Ικανοποιημένος λοιπόν, συνεχίζει κανονικά με την φόρτωση των υπολοίπων της σελίδας που ζητήσαμε.

Μπορώ να εγκαταστήσω το NoTrack στο κύριό μου σύστημα;

Ναι, απλά άλλαξε τις ρυθμίσεις του δικτύου σου να δρομολογεί τα αιτήματα DNS στο 127.0.0.1. Διάβασε περισσότερα εδώ και αν βρεις τα δύσκολα άφησε σχόλιο:

Installing On Your Main System · Wiki · Quids / notrack

NoTrack is a network-wide DNS server which blocks Tracking sites

Μπορώ να εγκαταστήσω το NoTrack σε Windows;

Όχι, δυστυχώς το NoTrack έχει «γραφτεί» μόνο για Linux.
Αυτή την στιγμή ο φθηνότερος και ευκολότερος τρόπος να χρησιμοποιήσουμε το NoTrack είναι σε ένα Raspberry Pi, με Raspbian Lite.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το NoTrack σε BSD;

Θεωρητικά ναι, παρόλα αυτά το script εγκατάστασης δεν έχει «γραφτεί» για χρήση σε BSD.
Δες τον οδηγό Custom Install για να το ρυθμίσεις χειροκίνητα σε BSD.

Τι μέγεθος δικτύου μπορώ να διαχειριστώ με το NoTrack;

Ένα Raspberry Pi model 2 μπορεί να ανταπεξέλθει άνετα στις ανάγκες ενός οικιακού δικτύου. Έχω δοκιμάσει ένα Pi Model 2 με εννιά υπολογιστές στο δίκτυό μου, και τα κατάφερε μια χαρά χωρίς να προκληθεί καμιά καθυστέρηση.
Ένας πιο δυνατός x86 εξυπηρετητής θα μπορεί σίγουρα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες μια μικρομεσαίας επιχείρησης.

Και τι γίνεται με τους φραγείς διαφημίσεων;

Το πρόβλημα με τους φραγείς διαφημίσεων είναι πως αποτρέπουν μόνο τις διαφημίσεις που είναι ορατές στην οθόνη, και για αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν είναι μια χαρά. Αλλά οι trackers δεν είναι ορατοί, με αποτέλεσμα να μην έχει υπάρξει έρευνα αυτών των δραστηριοτήτων φραγής. Η προτιμώμενή μου λίστα φραγής διαφημίσεων

Και το NoScript?

Το NoScript θα σας προστάτευε πραγματικά από πολλούς trackers, ωστόσο, δεν μπορούμε πάντα να το εγκαταστήσουμε σε όλους τους περιηγητές, κυρίως σε κινητά τηλέφωνα & tablet.

Πηγή άρθρου: https://linux-user.gr

Leave a Comment