ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο Firefox ενισχύει την ιδιωτικότητα με το letterboxing

Ανατρέχοντας στα διαθέσιμα στατιστικά, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως η πλειονότητα των ανθρώπων χρησιμοποιεί περιηγητές που ανήκουν σε κάποια από τις πολυεθνικές που συναποτελούν την ολιγοπωλιακή ομάδα ελέγχου του Διαδικτύου. Google, Microsoft, Apple μα και τρίτες εταιρείες, όπως η Samsung για παράδειγμα.

Αν θέλαμε να το δούμε πιο ρεαλιστικά, η αλήθεια είναι πως πλέον ο Παγκόσμιος Ιστός είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, καθώς σχεδόν όλη η σχετική τεχνολογία είναι ελεγχόμενη. Ό,τι μη ελεγχόμενο προκύπτει, αν δεν γίνει εξαρτώμενο, εξαγοράζεται. Κοινώς, όσο καλή θέληση και να υπάρχει, είναι εξαιρετικά δύσκολη η υλοποίηση κάποιας τεχνολογίας -σε έναν περιηγητή εν προκειμένω- που να προσφέρει πραγματικά ισχυρή ιδιωτικότητα —σε όσους τουλάχιστον το επιθυμούν.

Εν μέρει, αυτό εξηγεί γιατί το «γαλατικό χωριό» ονόματι Mozilla έχει κάνει κάμποσες παραχωρήσεις ούτως ώστε να συνεχίζει να υπάρχει ο Firefox ως υπενθύμιση της ελεύθερης φύσης του Διαδικτύου. Από όποια πλευρά και αν το δούμε, ο συγκεκριμένος περιηγητής είναι ο μοναδικός που εξακολουθεί να παρέχει λειτουργίες προστασίας του χρήστη και, τέλος πάντων, προσεγγίζει ιδεολογικά τις βασικές αρχές της διακήρυξης του Διαδικτύου.

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, από την έκδοση 67 που αναμένεται πολύ σύντομα, ο Firefox θα παρέχει μια τεχνολογία η οποία ονομάζεται «letterboxing». Για την ακρίβεια, η τεχνολογία αυτή έχει ήδη ενσωματωθεί και απλά τότε θα κυκλοφορήσει επίσημα.

Τι είναι το letterboxing

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε άπαντες, οι ιστοσελίδες έχουν κατακλυστεί από κάθε λογής διαφημιστικά και μεθόδους καταγραφής στοιχείων. Τα περισσότερα από αυτά είναι κακόβουλα και λειτουργούν με τεχνικές παραπλάνησης ή/και παρακολούθησης, ώστε να πετύχουν μέχρι και κλοπή προσωπικών δεδομένων. Χρησιμοποιώντας γνωστές μα σκιώδεις λειτουργίες fingerprinting1 , αλιεύουν τις διαστάσεις και άλλα χαρακτηριστικά του περιηγητή μας που μπορούν να οδηγήσουν σε ταυτοποίηση μα μπορούν ακόμα να αλλάξουν το μέγεθος του παραθύρου του, να ανοίξουν αυθαίρετα νέες καρτέλες και να μας ανακατευθύνουν σε άλλους, ακόμα πιο κακόβουλους συνδέσμους.

Εδώ λοιπόν έρχεται το letterboxing, το οποίο θα κρύβει τις πραγματικές διαστάσεις του παραθύρου διατηρώντας το πλάτος και το ύψος σε πολλαπλάσια των 200×100 pixels κατά τη διάρκεια της αλλαγής μεγέθους. Με τον τρόπο αυτόν όλοι οι χρήστες θα εμφανίζονται να έχουν παρεμφερείς διαστάσεις στους περιηγητές τους και έτσι θα γίνει πιο δύσκολη η ταυτοποίησή τους.

Αν τώρα σας θυμίζει κάτι αυτό, δε λανθάνετε. Είναι χαρακτηριστικό που υλοποιήθηκε από τους προγραμματιστές του περιηγητή Tor (ο οποίος, φυσικά, βασίζεται στον Firefox) και βέβαια η Mozilla αναγνώρισε έμπρακτα τις δυνατότητές του, κάνοντάς το τμήμα του έργου Tor Uplift.

Πληροφορία
Το Tor Uplift είναι έργο που ξεκίνησε η Mozilla το 2016 με στόχο να ενσωματώσει χαρακτηριστικά του περιηγητή Tor, ώστε να δυναμώσει αφενός τον Firefox και να ενισχύσει αφετέρου τη συνεργασία μεταξύ των δύο έργων.

Μια σημαντική διαφορά στη συγκεκριμένη υλοποίηση, με πρακτικό όφελος, είναι ότι δε θα προσαρμόζεται το πλήρες παράθυρο με το περιεχόμενό του -κάτι που ενδεχομένως θα δημιουργούσε άβολες διαστάσεις θέασης- μα θα προστίθενται γκρι περιθώρια γύρω από αυτό. Έτσι θα επιτυγχάνεται το μασκάρεμα του πραγματικού μεγέθους, χωρίς όμως να υπάρχει οπτική αλλοίωση.

Να σημειωθεί πως το letterboxing δε θα είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή, καθώς αποτελεί μέρος ενός συνόλου ρυθμίσεων που αποτρέπουν το fingerprinting και ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στη φόρτωση διάφορων ιστοσελίδων (σ.σ. κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται ο περιηγητής αλλά αποκλειστικά και μόνο οι ιστοσελίδες και οι τεχνικές που εφαρμόζουν).

Ενεργοποίηση του letterboxing

Εφόσον η λειτουργία υπάρχει ήδη, αν θέλουμε να τη δοκιμάσουμε, μπορούμε να την ενεργοποιήσουμε με τρία απλά βήματα:

Πρώτα θα πάμε στη γραμμή διεύθυνσης του Firefox και θα καλέσουμε τις ρυθμίσεις του γράφοντας

about:config

Μόλις ανοίξει η σχετική σελίδα, θα γράψουμε στο πεδίο αναζήτησής της

privacy.resistFingerprinting

ώστε να εμφανιστεί η ρύθμιση που χρειαζόμαστε.

Εκεί θα αλλάξουμε την τρέχουσα τιμή -με διπλό κλικ- από false σε true. Θα εμφανιστεί ένα μήνυμα επιβεβαίωσης και αυτό ήταν!

Την επόμενη φορά που θα ανοίξουμε τον Firefox, το παράθυρό του θα έχει προσαρμοσμένο μέγεθος ανάλογα με την οθόνη μας μα πολλαπλάσιο των διαστάσεων που αναφέραμε πιο πάνω.

Η Mozilla συνεχίζει

Η ενσωμάτωση τέτοιων χαρακτηριστικών στον Firefox δε σταματά εδώ και, όπως αναφέρουν από τη Mozilla, σειρά έχει η βελτίωση της προστασίας έναντι του fingerprinting με αποκλεισμό των ιστοσελίδων που καταγράφουν χαρακτηριστικά του περιηγητή κάνοντας χρήση VP8 και VP9 codecs μέσω του API «AudioContext», όπως επίσης και η υποστήριξη για την αποτροπή της φόρτωσης δεδομένων του χρήστη.

Δυστυχώς, το Διαδίκτυο είναι αυτό που είναι και έγινε έτσι με τη δική μας ανοχή. Θεωρώ πως δεν τίθεται πια θέμα σοβαρής προστασίας της ιδιωτικότητας μα, τουλάχιστον, ας προσπαθήσουμε όπως μπορούμε να αντισταθούμε σε όλη αυτή την παρακμιακή κατάσταση.

Πηγή άρθρου: https://osarena.net

Leave a Comment