ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πώς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας στο Facebook για να αποκλείσετε την χρήση των δεδομένων σας από τρίτους

Ιδανικά για να προστατεύσετε την ιδιωτικότητα σας, πρέπει να διαγράψετε το λογαριασμό σας στο Facebook, αλλά για πολλούς αυτό δεν είναι εφικτή λύση.  Ως απλοί χρήστες όμως, δεν θα έπρεπε να περάσετε από περίπλοκες ρυθμίσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι οι εταιρείες με τις οποίες έχετε εμπιστευτεί τα προσωπικά σας στοιχεία καταβάλλουν λογικές  προσπάθειες για την προστασία τους.  Ωστόσο, το Facebook έχει επιτρέψει σε τρίτους να παραβιάζουν το ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών και  ενώ οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να κατανοήσουν τις συνέπειες και να θέσουν κάποια όρια σε ισχύ, οι χρήστες έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι τα προφίλ τους προστατεύονται σωστά.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έγινε σαφές ότι η εταιρεία Cambridge Analytica,  μια εταιρεία αναλύσεων δεδομένων, είχε πρόσβαση σε περισσότερα από 50 εκατομμύρια δεδομένα χρηστών  του Facebook το 2014. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν, μοιράστηκαν και αποθηκεύτηκαν χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη. Η κλίμακα αυτής της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των χρηστών αντικατοπτρίζει τον τρόπο δομής των όρων υπηρεσίας και API του Facebook την εποχή εκείνη

Δεν πρόκειται για παραβίαση δεδομένων. Αυτός ακριβώς ήταν ο τρόπος με τον οποίο η υποδομή του Facebook σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει.

Εκτός από την συζήτηση που γίνεται,  σχετικά με το ρόλο του Facebook στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2016, οι ειδήσεις αυτές υπενθυμίζουν τους αναπόφευκτους κινδύνους για την ιδιωτική ζωή που αντιμετωπίζουν οι χρήστες όταν συλλέγονται, αναλύονται, αποθηκεύονται και μοιράζονται οι προσωπικές τους πληροφορίες και μοιράζονται από ένα σύνολο διαμεσολαβητών, και εταιρείες  μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής στους χρήστες πολύ περισσότερου ελέγχου σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγονται και τον τρόπο χρήσης αυτών των δεδομένων. Αυτό ξεκινά με την ουσιαστική διαφάνεια και να επιτρέπουν σε πραγματικά ανεξάρτητους ερευνητές – χωρίς κατώτατο όριο ή  εταιρικό ενδιαφέρον – να έχουν πρόσβαση στις δοκιμές black-box και να ελέγχουν τα συστήματά τους. Τέλος, οι χρήστες πρέπει να μπορούν να φύγουν όταν μια πλατφόρμα δεν τους εξυπηρετεί – και να πάρουν τα δεδομένα μαζί τους όταν το κάνουν.

Φυσικά, θα μπορούσατε να επιλέξετε να αφήσετε το Facebook εξ ολοκλήρου, αλλά για πολλούς αυτό δεν είναι εφικτό. Προς το παρόν, αν θέλετε να διατηρείτε τα δεδομένα σας μέσω του API του Facebook, πρέπει να ελέγξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας. Να έχετε όμως υπόψιν ότι αυτό απενεργοποιεί όλες τις εφαρμογές πλατφόρμας (όπως το Farmville, το Twitter ή το Instagram) και δεν θα μπορείτε να συνδεθείτε σε ιστότοπους χρησιμοποιώντας τα στοιχεία σύνδεσης στο Facebook.

 

  • Συνδεθείτε στο Facebook και μεταβείτε στη σελίδα  Ρυθμίσεις Εφαρμογών (ή μεταβείτε με μη αυτόματο τρόπο μέσω του μενού Ρυθμίσεις > Εφαρμογές).

  • Από εκεί, κάντε κλικ στο κουμπί “Επεξεργασία” στην ενότητα “Εφαρμογές, ιστότοποι και πρόσθετα“. Κάντε κλικ στην επιλογή “Απενεργοποίηση πλατφόρμας”.


  • Εάν η  απενεργοποίηση αυτής της πλατφόρμας είναι υπερβολική για εσάς, υπάρχει μια άλλη ρύθμιση που μπορεί να βοηθήσει: περιορισμός των προσωπικών πληροφοριών που είναι προσβάσιμες από εφαρμογές που χρησιμοποιούν τρίτοι. Από προεπιλογή, άλλα άτομα που μπορούν να δουν τις πληροφορίες σας μπορούν να τις μεταφέρουν μαζί τους όταν χρησιμοποιούν εφαρμογές και οι πληροφορίες σας θα είναι διαθέσιμες σε αυτές τις εφαρμογές.  Μπορείτε να το περιορίσετε ως εξής.

Από την ίδια σελίδα Εφαρμογές, ιστότοποι και πρόσθετα, κάντε κλικ στην επιλογή “Επεξεργασία” στην περιοχή “Εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι άλλοι“.

Στη συνέχεια,  αποεπιλέξτε τις πληροφορίες που δεν θέλετε να έχουν πρόσβαση οι εφαρμογές άλλων. Για τους περισσότερους χρήστες που διαβάζουν αυτό το άρθρο, προτείνουμε να αποεπιλέξετε όλες τις κατηγορίες πληροφοριών.

Πηγή άρθρου: https://www.eff.org/

Leave a Comment