ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα εργαλεία από το DuckDuckGo για την προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο

Το DuckDuckGo, είναι μια  μηχανή  αναζήτησης που εδώ και δέκα χρόνια λειτουργεί  χωρίς να παρακολουθεί τις αναζητήσεις των χρηστών της. Πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε μια νέα σειρά εργαλείων με τα οποία ισχυρίζεται ότι μπορεί να προστατεύσει τα προσωπικά μας δεδομένα και εκτός του πλαισίου της αναζήτησης.

Σε μια δημοσίευση του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της DuckDuckGo Gabriel Weinberg ανακοίνωσε ενημερωμένες εκδόσεις των επεκτάσεων του DuckDuckGo για Firefox, Safari, Chrome, και εφαρμογές για Android και iOS.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι η δυνατότητα προστασίας των χρηστών από τα δίκτυα παρακολούθησης εταιριών όπως η Google και το Facebook, που παρακολουθούν τις χρήστες για να τροφοδοτήσουν τις διαφημιστικές τους δραστηριότητες. Ο Γκάμπριελ λέει ότι ο ιχνηλάτης της Google συλλέγει τώρα προσωπικές πληροφορίες από περίπου το 76% των ιστοσελίδων, ενώ το Facebook tracker μπορεί να το κάνει για το 24%.

Η  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων μας θα εμποδίσει όλους τους κρυμμένους ιχνηλάτες που θα βρούμε, εκθέτοντας τα μεγάλα διαφημιστικά δίκτυα που σας παρακολουθούν με το πέρασμα του χρόνου, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε ποιος προσπαθεί να σας εντοπίσει“, έγραψε ο Weinberg .

Κατά την περιήγηση σε ιστότοπους, το DuckDuckGo θα παρέχει μια  αξιολόγηση βαθμού αξιοπιστίας από το Α έως το F βάσει των πρακτικών απορρήτου και των κρυφών δικτύων παρακολούθησης. Ακόμα θα διασφαλίσει ότι ο χρήστης θα ανακατευθυνθεί στην έκδοση HTTPS του ιστότοπου, αν είναι διαθέσιμη.

Το DuckDuckGo συνεργάζεται επίσης με το Terms of Service Didn’t Read (TOSDR) για να παρέχει στους χρήστες μια περίληψη της πολιτικής απορρήτου των ιστοσελίδων της TL;dr, τις οποίες μόνο λίγοι μπορεί να έχουν το θάρρος να διαβάσουν. Επιπλέον, το DuckDuckGo θέλει να επεκτείνει την προστασία της ιδιωτικότητας σας από τη μηχανή αναζήτησης στις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε, μέσω των εφαρμογών και των επεκτάσεων του.

Τα σχέδια του DuckDuckGo να θέσει τέρμα στην επεμβατική παρακολούθηση ίσως να ακούγονται τώρα ανέφικτα, αλλά η DuckDuckGo πιστεύει ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν με το χρόνο τις πρακτικές παρακολούθησης, τόσο θα εκθέτονται οι εταιρείες που κάνουν χρήματα από τις προσωπικές  μας πληροφορίες και έτσι “θα αυξάνεται συλλογικά η διαβάθμιση απορρήτου του διαδικτύου.”

Πηγή άρθρου: https://fossbytes.com

Leave a Comment